Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Ο Τσίπρας έγινε πραγματιστής, οι Έλληνες άντεξαν και η κρίση αρχίζει να υποχωρεί

New York Times: Ο Τσίπρας έγινε πραγματιστής, οι Έλληνες άντεξαν και η κρίση αρχίζει να υποχωρεί
«Το δυνατότερο μάθημα από την ελληνική κρίση είναι ότι η Ευρώπη έχει αντοχή», σημειώνει ο αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας
Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, πολιτική και κυρίως η αλλαγή στάσης του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, βρίσκονται στο επίκεντρο άρθρου των New York Times.
Στο άρθρο, το οποίο υπογράφει  ο Roger Cohen, σημειώνεται ότι το να είσαι Έλληνας τα τελευταία χρόνια ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη «θητεία».
«Η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25%.
Η ζωή για αρκετούς έγινε μία μάχη επιβίωσης.
Η ανεργία των νέων έχει οδηγήσει σε απελπισία μία ολόκληρη γενιά.
Χωρίς τα «μαξιλάρια» του ήλιου, της οικογένειας, τα εμβάσματα από το εξωτερικό και έναν ισχυρό πολιτισμό θα είχαν υπάρξει εξαιρετικά βίαιες αντιδράσεις.
Η αίσθησή μου είναι ότι η Ελλάδα αν και δεν έχει σαφώς ανακάμψει, τουλάχιστον έχει γυρίσει σελίδα.
Η οικονομία έχει αναπτυχθεί για δύο τρίμηνα, έστω και κατά το ελάχιστο 0,5%.
Υπήρξε πώληση ομολόγων τον Ιούλιο, η πρώτη μετά από πολλά χρόνια, με την αγορά να αντιδρά.
Ο τουρισμός έχει ανθίσει, εξαιτίας και των προβλημάτων που υπάρχουν σε Τουρκία και Αίγυπτο.
Το τρίτο μνημόνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018.
Η εξευτελιστική καθοδήγηση της Ελλάδας, αιτία για τον αντί-γερμανισμό των Ελλήνων, μπορεί να τελειώσει σύντομα», σημειώνει ο αρθρογράφος.
Σύμφωνα με τον Cohen, τα παραπάνω δεν είναι τα σημαντικότερα. Κατά τον αρθρογράφο αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν ταραχές στους δρόμους.
Όπως σημειώνει οι Έλληνες έχουν ζήσει τα πάντα: άνοδο της ακροδεξιάς, σπασμένες τράπεζες, ένα δημοψήφισμα το αποτέλεσμα του οποίου αγνοήθηκε, κυβερνήσεις όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Και τελικά άντεξαν.
Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Cohen υποστηρίζει ότι έχει αλλάξει εντελώς σε σύγκριση με την αρχική, μαρξιστική αντιμετώπιση που είχε τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία, όσο και τους δανειστές.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει, μάλιστα, αλλάξει στάση και έναντι των Αμερικανών, τους οποίους δεν θεωρεί πλέον εχθρούς αλλά συμμάχους.
«Προσπαθεί να κλέψει τη δόξα του Κυριάκου Μητσοτάκη, του χαρισματικού, απόφοιτου του Harvard, ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακαλύπτοντας τα οφέλη των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο για τον Τσίπρα να το πουλήσει. Στα 43 χρόνια διαθέτει μία αξιοθαύμαστη ικανότητα για πολιτικές μανούβρες», σημειώνει ο Cohen.
Το μεγάλο πρόβλημα, πάντα κατά τον αρθρογράφο των New York Times, είναι ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας.
Οι παλιές ελληνικές συνήθειες του νεποτισμού δεν ξεριζώνονται εύκολα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι… στα κάγκελα καθώς δεν μπορούν να δεχθούν ότι θα υπάρξει αξιολόγησή τους.

Γραφειοκρατία και επενδύσεις

Ο Cohen χαρακτηρίζει ως κλασσικό δείγμα της ελληνικής γραφειοκρατίας, την της ιδιωτικοποίησης στο Ελληνικό, που εδώ και δεκαετίες υπάρχει προσπάθεια να αποφασιστεί το μέλλον του.
Ένα δεύτερο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Eldorado Gold και η απειλή αποχώρησης από την Ελλάδα, κάτι που θα οδηγήσει στην απώλεια 2.400 θέσεων εργασίας.
«Εάν ο μετά-λαϊκιστής Τσίπρας είναι σοβαρός αναφορικά με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη –άλλωστε είναι η μόνη οδός που διαθέτει η Ελλάδα-θα πρέπει και να το αποδείξει.
Όμως ο κυβερνητικός συνασπισμός παραμένει διχασμένος μεταξύ ιδεολογίας και πραγματικότητας.
Παρ’ όλα αυτά σε μία ταραγμένη γειτονιά, που έχει βιώσει καταστροφές και εκτός περιόδων πολέμων, όπου έχουν «περάσει» από την Ελλάδα ένα εκατομμύριο πρόσφυγες (με δεκάδες χιλιάδες να έχουν παραμείνει στη χώρα), η Ελλάδα τα έχει καταφέρει και έχει διαχειριστεί το πρόβλημα με γενναιότητα. Πρόκειται για κάτι αξιομνημόνευτο. Γι’ αυτό και χαιρετίζω τους Έλληνες», προσθέτει ο Cohen.
Ο Cohen δεν παραλείπει να υπογραμμίσει στο άρθρο του ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνης (και η «συγκατοίκηση» με τη Γερμανία) αποτελούσε αιτία της κρίσης, καθώς η ΕΕ ήταν αυτή που επέβαλε τη λιτότητα που οδήγησε στα τεράστια προβλήματα.
«Το δυνατότερο μάθημα από την ελληνική κρίση είναι ότι η Ευρώπη έχει αντοχή», καταλήγει ο αρθρογράφος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης