Σουηδία, η χώρα που ανακυκλώνει πάνω από το 100% καθώς... εισάγει σκουπίδια!

Σουηδία, η χώρα που ανακυκλώνει πάνω από το 100% καθώς... εισάγει σκουπίδια!
Μήπως να πάρουν ορισμένοι παράδειγμα;
Ο διαχωρισμός των σκουπιδιών πριν τη ρίψη τους στον κάδο ίσως αποτελεί κάτι ασυνήθιστο, ακόμη και αστείο, για τους περισσότερους Έλληνες...
Προς το παρόν δεν υπάρχουν οι βάσεις, ξεκινώντας από την εκπαίδευση, για να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι οι μπλε κάδοι (οι οποίοι υπάρχουν δεν υπάρχουν, είναι το ίδιο) αποτελούν ένα εργαλείο για να βγάλουμε (έστω και λίγα) χρήματα από το πουθενά και, κυρίως, να προστατεύσουμε το περιβάλλον από την κατάχρηση.
Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από τη Σουηδία, τη χώρα που ανακυκλώνει σχεδόν το 100% των απορριμάτων της, προς απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Η «επανάσταση» της ανακύκλωσης ξεκίνησε στη σκανδιναβική χώρα από τη δεκαετία του 1980, όπως φαίνεται και πιο κάτω στο διάγραμμα, με αποτέλεσμα το ποσοστό να εκτοξευθεί από το 38% (και πάλι πολλαπλάσιο από τη σημερινή επίδοση της Ελλάδας) σε πάνω από 99% τα τελευταία χρόνια!

Η ανακύκλωση στα καλύτεράς της:Παρένθεση:
Προσωπική παρατήρηση προς ορισμένους, δεν λέγεται «ρομπότ», λέγεται «αγαπώ και σέβομαι το περιβάλλον» και «φροντίζω για τις επόμενες γενεές»...
Κλείνει η παρένθεση.
Μέσα στο γενικότερο καλό, εξαιτίας της ανακύκλωσης οι εκπομπές βαρέων μετάλλων μειώθηκαν κατά 99% από το 1985, παρά το γεγονός ότι η Σουηδία παράγει σήμερα τρεις φορές περισσότερα απόβλητα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 2015 περίπου σχεδόν 2,3 εκατομμύρια τόνοι οικιακών απορριμμάτων μετατράπηκαν σε ενέργεια μέσω καύσης, ενώ, την ίδια χρονιά, η Σουηδία εισήγαγε πάνω από 1,3 εκατομμύρια τόνους απορριμάτων από -μεταξύ άλλων- τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, έναντι εισαγωγών 2,7 τόνων το 2014!
Πώς ανακυκλώνεις λοιπόν στη Σουηδία;
Πανεύκολα!
Βάσει νόμου, υπάχουν κάδοι ανακύκλωσης αναγκαστικά κάθε -το πολύ- 300 μέτρα στις κατοικημένες περιοχές, οι οποίοι κάδοι χωρίζονται για κάθε υλικό, για το γυαλί, το αλουμίνιο, το χαρτί και λοιπά.
Φυσικά υπάρχουν μαζί με αυτούς και αυτοί για τα υπόλοιπα μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια.
Σε αυτά τα σημεία δεν δίνεται αμοιβή για τα απορρίματα που ανακυκλώνονται.
Υπάρχουν όμως πολλές αυτόματες μηχανές σε κάθε περιοχή -για παράδειγμα έξω στο δρόμο, στα σούπερ μάρκετ κλπ- στις οποίες λαμβάνεις 10 κορώνες (περίπου 10 λεπτά του ευρώ) για κάθε κουτάκι αλουμινίου ή γυαλιού.
Σε ορισμένες ειδικές εγκαταστάσεις μπορεί κάποιος να ανακυκλώσει και ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα, με το τίμημα φυσικά να είναι πολύ υψηλότερο.
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, αν κατά μέσο όρο ανακυκλώνουμε έστω πέντε κουτάκια ημερησίως, είναι περίπου 200 ευρώ το χρόνο.
Αλλά βέβαια, όπως προαναφέραμε, τα χρήματα είναι το λιγότερο.
Σε περίπτωση που κάποιος ανεγκέφαλος επιλέγει επανειλημμένα να μη διαχωρίσει τα σκουπίδια του -αν και αυτό δε γίνεται ποτέ στη Σουηδία- τότε η κοινότητα στέλνει στους κατοίκους της περιοχής επιστολές, πληροφορώντας τους.
Αν το φαινόμενο συνεχιστεί, τότε οι αρμόδιοι υπάλληλοι σταματούν να συλλέγουν τα απορρίμματα!

Η ασύλληπτη πρόοδος:Πώς τα πάει η Ελλάδα με την ανακύκλωση;
Χάλια.
Το ποσοστό ανάκτησης και ανακύκλωσης ανήλθε στο μόλις 16% το 2015, όταν η μέση επίδοση στην Ε.Ε. ανέρχεται σε 28%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 22η θέση, σύμφωνα με τη μελέτη που είχε εκπονηθεί μέσα στο 2017 από την IBHS (Infobank Hellastat).
Να σημειωθεί ότι ο στόχος της Ε.Ε. για το 2020 έχει τεθεί στο 50%.
Το 2015, παρά την περαιτέρω μείωση του όγκου των αποβλήτων συσκευασιών που διέθεσαν στην αγορά οι συμβεβλημένες επιχειρήσεις του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών (-2,2%, στους 395.000 τόνους), η ποσότητα ανακύκλωσης αυξήθηκε κατά 10%, στους 428.000 τόνους.
Τα καλά νέα ήταν πως ο εθνικός στόχος για την αξιοποίηση του 60% του συνόλου των αποβλήτων συσκευασίας το 2015, επιτεύχθηκε, καθώς και οι επιμέρους στόχοι ανά υλικό (χαρτί/χαρτόνι, πλαστικό, μέταλλα και ξύλο).
Αναλυτικότερα:www.bankingnews.gr

Βασίλης Μεταξάς

BREAKING NEWS