Απώλειες 0,3% για το πετρέλαιο, εν αναμονή του ΟΠΕΚ - Στα 50,55 δολ. ανά βαρέλι

Απώλειες 0,3% για το πετρέλαιο, εν αναμονή του ΟΠΕΚ - Στα 50,55 δολ. ανά βαρέλι
Ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να αποφασίσει μια επέκταση της συμφωνίας για περικοπή της παραγωγής
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (21/9/2017) ο χρυσός, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του ΟΠΕΚ, που θα μπορούσε να αποφασίσει μια επέκταση της συμφωνίας για περικοπή της παραγωγής, με στόχο να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια υπερ-προσφορά που έχει ασκήσει πιέσεις στην αγορά για περισσότερα από τρία χρόνια.
Οι υπουργοί των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν αύριο (22/9) στη Βιέννη.
Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του έχουν συμφωνήσει σε μια μείωση της παραγωγής περίπου κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Μάρτιο του 2018 σε μια προσπάθεια μείωσης των αποθεμάτων.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η συμφωνία θα επεκταθεί, πιθανότατα μέχρι το τέλος του 2018.
Ωστόσο, ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Essam Abdulmohsen Al Marzooq, δήλωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να εξεταστεί η πιθανότητα επέκτασης της συμφωνίας κατά την αυριανή συνάντηση, τονίζοντας ότι οι χώρες θα σταθούν περισσότερο στη μέχρι στιγμής πορεία της συμφωνίας.
Συγκεκριμένα, ο Al Mazrooq τόνισε ότι η συμφωνία προχωράει πολύ καλά μέχρι στιγμής, με το ποσοστό συμμόρφωσης των χωρών να ξεπερνάει πλέον το 100%, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κατά την παρούσα χρονική στιγμή, δεν τίθεται ζήτημα επέκτασης ή εμβάθυνσης των περικοπών στην παραγωγή.
Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, δήλωσε πως κύριο ζήτημα της συνάντησης θα είναι η διαδικασία παρακολούθησης της πορείας των εξαγωγών πετρελαίου.
Ο ίδιος δήλωσε αργότερα ότι η συμμόρφωση της Ρωσίας με τη συμφωνία ξεπερνά το 100%.
Έτσι, στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ τερμάτισαν με απώλειες 0,3% ή 14 σεντς, στα 50,55 δολ. ανά βαρέλι.
Το πετρέλαιο Brent κινείτο εκείνη την ώρα κατά 0,3% υψηλότερα, στα 56,5 δολ. ανά βαρέλι.
Την ίδια ώρα, πιέσεις στον «μαύρο χρυσό» συνεχίζουν να ασκούν τα αυξημένα αποθέματα και την παραγωγή των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, στοιχεία της Διεύθυνσης Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, κατά 4,6 εκατ. βαρέλια, στα 472,83 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου δείχνει να έχει ανακάμψει πλήρως από τις ζημιές που προκάλεσε ο τυφώνας Harvey, «αγγίζοντας» αυτή τη στιγμή τα 9,51 εκατ. βαρέλια ημερησίως.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS