Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Επίθεση» από τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ στο bitcoin – Κάνει λόγο για νέα... τουλίπα

tags :
«Επίθεση» από τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ στο bitcoin – Κάνει λόγο για νέα... τουλίπα
Η «μανία της τουλίπας» είναι η πρώτη καταγεγραμμένη «φούσκα» της παγκόσμιας οικονομίας...
Με γέλια... απάντησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Vitor Constancio στην ερώτηση αν το bitcoin θα μπορούσε να «αμφισβητήσει» τον έλεγχο της Ε.Κ.Τ. στην Ευρωζώνη, κάνοντας λόγο για τη «νέα τουλίπα», υπονοώντας φυσικά τη μανία της τουλίπας που οδήγησε σε οικονομική κατάρρευση της Ολλανδίας.
«Το bitcoin είναι ένα είδος τουλίπας.
Είναι ένα εργαλείο κερδοσκοπίας για όσους θέλουν να ποντάρουν σε κάτι που μπορεί να ενισχύεται 40%-50% μέσα σε λίγες μέρες, αλλά δεν είναι νόμισμα και, σίγουρα, δεν το βλέπουμε ως απειλή για τις κεντρικές τράπεζες ή τη νομισματική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο τραπεζίτης, σε σημερινή του συνέντευξη.
Η τιμή του bitcoin κυμάνθηκε μεταξύ 752 και 4.921 δολαρίων μέσα στο 2017, βρισκόμενη σήμερα στα περίπου 3.600 δολάρια.
Ο κλάδος των ψηφιακών νομισμάτων άντεξε νωρίτερα σήμερα την επίθεση του ισχυρού άνδρα της JPMorgan, κ. Jamie Dimon, ο οποίος εξέφρασε εκ νέου τη δυσπιστία του για την άκρως καινοτόμα -και ταχέως ανεπτυσσόμενη- αγορά.
«Αυτή τη στιγμή το θέμα των κρυπτονομισμάτων αποτελεί ένα είδος καινοτομίας.
Οι άνθρωποι το αντιμετωπίζουν ως κάτι το καινούργιο.
Όμως όσο και πιο ισχυρά γίνονται, τότε θα αυξάνεται και ο αριθμός των κυβερνήσεων που θα τα απαγορεύουν», είπε χαρακτηριστικά ο μεγαλοτραπεζίτης, δύο εβδομάδες αφότου αποκάλεσε «απάτη» το bitcoin, προκαλώντας «ράλι»... προς τα κάτω στο κρυπτονόμισμα.
Ο κ. Dimon προσέθεσε ακόμη ότι αυτοί που δημιούργησαν τα κρυπτονομίσματα «έφτιαξαν κάτι που δεν υπάρχει και δεν αξίζει τίποτα.
Νομίζω ότι όλο αυτό θα τελειώσει με άσχημο τρόπο».
Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να υπάρξουν ακόμη και συλλήψεις και φυλακίσεις όσων δραστηριοποιούνται ή χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα.
Ο κλάδος έχει δεχθεί απανωτά «χτυπήματα» τις τελευταίες ημέρες, με τις τιμές των ψηφιακώννομισμάτων να έχουν γίνει «ασανσέρ»...
Ενδεικτικά, στις 19 Σεπτεμβρίου, ο μεγαλοεπενδυτής κ. Ray Dalio, δήλωσε:
«Δεν μπορείς να κάνεις πολλές συναλλαγές με το bitcoin.
Δεν μπορεί να το ξοδέψεις εύκολα.
Δεν είναι αποτελεσματική αποθήκη πλούτου διότι έχει αστάθεια σε αντίθεση με τον χρυσό...
Το bitcoin είναι μια πολύ κερδοσκοπική αγορά.
Το bitcoin είναι φούσκα».
Το μεγαλύτερο «χτύπημα» ωστόσο έρχεται από την Ασία, καθώς φουντώνει η φημολογία πως οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές λαμβάνουν μέτρα για να κλείσουν τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στη χώρα και να απαγορεύσουν τις συναλλαγές, προκειμένου να περιορίσουν τους οικονομικούς κινδύνους.
Για την ιστορία, η «μανία της τουλίπας» είναι η πρώτη καταγεγραμμένη «φούσκα» της παγκόσμιας οικονομίας και αφορούσε ένα λουλούδι, την τουλίπα.
Πολλοί Ολλανδοί το 1637 καταστράφηκαν οικονομικά αγοράζοντας βολβούς τουλίπας οι οποίοι εκείνη την περίοδο κόστιζαν όσο ένα σπίτι.
Οι τιμές των βολβών τουλίπας κόστιζαν 10 φορές το ετήσιο εισόδημα ενός επιτυχημένου βιοτέχνη!
Οι τιμές είχαν φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και στη συνέχεια ξαφνικά κατέρρευσαν...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης