Κέρδη 0,2% για το πετρέλαιο, στα 50,66 δολ. ανά βαρέλι - Εβδομαδιαία άνοδος 0,4% για τον «μαύρο χρυσό»

Κέρδη 0,2% για το πετρέλαιο, στα 50,66 δολ. ανά βαρέλι - Εβδομαδιαία άνοδος 0,4% για τον «μαύρο χρυσό»
H συμμόρφωση με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ «εκτοξεύθηκε» στο ρεκόρ του 116% τον Αύγουστο 
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (22/9/2017) το πετρέλαιο, ενώ ενισχύθηκε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί ανέφεραν στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ ότι η συμμόρφωση με τη συμφωνία περικοπής της παραγωγής «εκτοξεύθηκε» στο ρεκόρ του 116% τον Αύγουστο του 2017.
Επίσης, θετικά το πετρέλαιο επηρέασαν και τα στοιχεία της Baker Hughes για τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, που έδειξαν πτώση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου μειώθηκαν κατά 5, στις 744, την εβδομάδα έως σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου 2017, από 749 την προηγούμενη εβδομάδα.
Έτσι, στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ τερμάτισαν με κέρδη 0,2% ή 11 σεντς, στα 50,66 δολ. ανά βαρέλι.
Σε εβδομαδιαία βάση, το πετρέλαιο ενισχύθηκε κατά 0,4%, ενώ το συμβόλαιο Οκτωβρίου σημείωσε «άλμα» 1,5%.
Την ίδια ώρα, το Brent κινείτο κατά 0,7% υψηλότερα, στα 56,8 δολ. ανά βαρέλι.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ Οργανισμού για μείωση της παραγωγής θα υλοποιηθεί πλήρως μέχρι την ολοκλήρωσή της τον Μάρτιο του 2018, τονίζοντας ωστόσο ότι η πλήρης συμμόρφωση των χωρών θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα.
Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του έχουν συμφωνήσει σε μια μείωση της παραγωγής περίπου κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Μάρτιο του 2018 σε μια προσπάθεια μείωσης των αποθεμάτων.
Ο Barkindo δήλωσε ότι «η αγορά θα είχε ήδη ισορροπήσει εάν όλες οι χώρες εκπλήρωναν 100% τις δεσμεύσεις τους στις περικοπές παραγωγής», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες.
Στο ίδιο μήκος κόμματος κινήθηκε και ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, ο οποίος δήλωσε ότι η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να ισορροπήσει, ενώ ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, αναφέρθηκε στη «σημαντική αύξηση» της ζήτησης προς τον «μαύρο χρυσό» για το β’ εξάμηνο του 2017.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας, Emmanuel Ibe Kachikwu, δεν απέκλεισε πιθανή επέκταση της συμφωνίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα τεθεί επί τάπητος τον Μάρτιο του 2018, όταν και αυτή θα πλησιάζει στο τέλος της.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS