Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποφασισμένοι για το δημοψήφισμα οι Κούρδοι του Ιράκ - Έχουμε δύο επιλογές, την ανεξαρτησία ή την υποταγή

Αποφασισμένοι για το δημοψήφισμα οι Κούρδοι του Ιράκ - Έχουμε δύο επιλογές, την ανεξαρτησία ή την υποταγή
Ο Barzani αψηφεί τις εκκλήσεις του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να αναβάλει το δημοψήφισμα
Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη διεξαγωγή του αυριανού (25/9) δημοψηφίσματος είναι οι Κούρδοι του Ιράκ παρά τις διεθνείς πιέσεις και τις απειλές των γειτονικών χωρών κυρίως της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, Massoud Barzani, επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου λέγοντας, σε ομιλία του στο στάδιο του Erbil ότι «έχουμε δύο επιλογές, την ανεξαρτησία ή την υποταγή».
Τόνισε ακόμη πως «το δημοψήφισμα δεν βρίσκεται πλέον στο χέρι μου ή στο χέρι των κομμάτων, βρίσκεται στα δικά σας χέρια και θα ήταν ντροπή να το ματαιώσουμε» γνωρίζοντας ότι είναι μια καθοριστική στιγμή για το κουρδικό έθνος που επιθυμεί να γίνει κράτος.
Ο Barzani δείχνει αποφασισμένος να αψηφήσει τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να αναβάλει το δημοψήφισμα.
Δεν δείχνει να υποχωρεί ούτε μπροστά στις απειλές της Τουρκίας και του Ιράν, ούτε στις απειλές της ιρακινής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι θα προβεί σε στρατιωτική επιχείρηση αν γίνει το δημοψήφισμα.
Την Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε «τις ανησυχίες του για τις πιθανές συνέπειες αποσταθεροποίησης εξαιτίας της θέλησης της τοπικής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να προβεί στην μονομερή κίνηση του δημοψηφίσματος την προσεχή εβδομάδα».
«Επιβεβαιώνουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας (εναντίον του ισλαμικού κράτους) θα συνεχιστεί.
Θα αγωνιστούμε ακόμη περισσότερο», ήταν η απάντηση του Barzani.
Το πλήθος τον χειροκρότησε.
Το δημοψήφισμα παρότι διχάζει τους Κούρδους του Ιράκ, εντούτοις όσοι προσήλθαν στο στάδιο δεν έχουν πλέον καμία αμφιβολία.
«Δεν μπορούμε πια να περιμένουμε. Δεν αντέχουμε άλλο την ιρακινή κυβέρνηση.
Πάει ένας αιώνας που ονειρευόμαστε την ανεξαρτησία, υπήρξαμε θύματα σφαγών και χημικών βομβαρδισμών, αρκετά, πρέπει να φύγουμε» δήλωσε ο Haini, ένας 47χρονος αγρότης, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Ο διάλογος με την Βαγδάτη δεν χρησιμεύει σε τίποτα.
Και δεν μας νοιάζει αν το Ιράν δεν είναι αμερικανοποιημένο.
Αν τους ακούσουμε, θα αναβάλλουμε το δημοψήφισμα για μερικούς μήνες, μετά για ένα χρόνο, μετά για δύο, δεν θα γίνει ποτέ.
Τώρα πρέπει να το κάνουμε», πρόσθεσε ο Mohamed, ο οποίος ήρθε με τον γιό του από το Mahabad, μια κουρδική πόλη του Ιράκ.
Ωστόσο, η αναβολή του δημοψηφίσματος παραμένει πιθανή.
«Εδώ όταν είναι δώδεκα παρά πέντε, δεν είναι ακόμη μεσάνυχτα» δηλώνει ένας ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αδιάκοπα εδώ και πολλές εβδομάδες.
«Δεν θέλουμε πλέον υποσχέσεις.
Μας ζητούν συνεχώς να αναβάλλουμε το δημοψήφισμα αλλά όταν ζητάμε εγγυήσεις, γραπτές βεβαίως, και επικυρωμένες από την διεθνή κοινότητα για να καθορίσουμε μια νέα ημερομηνία, δεν μας τις δίνουν», εξηγεί ο Ahmed Kani, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK) που βρίσκεται στην εξουσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης