Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκκληση του Γερμανού προέδρου στους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες - Αποφασίστε εσείς για το μέλλον σας

Έκκληση του Γερμανού προέδρου στους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες -  Αποφασίστε εσείς για το μέλλον σας
Ίσως ποτέ να μην ήταν τόσο σαφές ότι οι εκλογές αφορούν το μέλλον της δημοκρατίας και της Ευρώπης, αν δεν ψηφίσετε αποφασίζουν άλλοι
Έκκληση στους γερμανούς ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες έκανε ο γερμανός πρόεδρος Frank Walter Steimeier λέγοντάς τους να «πούνε όχι στην αποχή και να πάνε στις κάλπες καθώς η σχεδόν εξασφαλισμένη επανεκλογή της καγκελαρίου Merkel κινδυνεύει να επισκιαστεί από την πιθανή είσοδο στο κοινοβούλιο του ακροδεξιού κόμματος, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια».
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο πρόεδρος Steinmeier προειδοποίησε τους Γερμανούς να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους επιλέγοντας την αποχή.
«Ίσως ποτέ να μην ήταν τόσο σαφές ότι οι εκλογές αφορούν το μέλλον της δημοκρατίας και της Ευρώπης. Αν δεν ψηφίσετε, αποφασίζουν άλλοι».
Στο «εξατομικευμένο αναλογικό εκλογικό σύστημα», που ισχύει στη Γερμανία, το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής μπορεί να ενισχύσει τα μικρότερα κόμματα, όπως το ακροδεξιό "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) δίνοντάς τους περισσότερες έδρες από τον ίδιο αριθμό ψήφων.
Στις περιφερειακές εκλογές τον περασμένο χρόνο οι συντηρητικοί της Merkel δέχτηκαν πλήγμα από το AfD, το οποίο ευνοήθηκε από την λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω της απόφασής της το 2015 να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες.

"Νεκροθάφτες της Δημοκρατίας"

Τόσο η Merkel όσο και ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης martin Schulz εχουν εκφράσει την ανησυχία τους γι αυτό το ενδεχόμενο. Ο Schulz μάλιστα χαρακτήρισε «νεκροθάφτες της δημοκρατίας» το ξενοφοβικό κόμμα.

Μιλώντας στος δημοσιογράφους αφού ψήφισε, δήλωσε αισιόδοξος ότι το κόμμα του, το οποίο οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν στη δεύτερη θέση με απόσταση από τους συντηρητικούς, θα εξασφαλίσει τις ψήφους των αναποφάσιστων.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης