CNBC: Το μήνυμα Trump σε Τσίπρα - Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα

CNBC: Το μήνυμα Trump σε Τσίπρα - Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα
Αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο έκτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα
Η ροή των αμερικανικών επενδύσεων προς την Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί αναφέρει το CNBC καθώς η κυβέρνηση Trump προσπαθεί να υποστηρίξει την οικονομική και αμυντική συνεργασία της με έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.
Την Τρίτη (17/10), ο Πρόεδρος Donald Trump είχε συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσει αυτά τα θέματα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση των δύο ηγετών επικεντρώθηκε στις επενδύσεις και τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
"Τα ενδεχόμενα αποθέματα πετρελαίου της Ελλάδας υπολογίζονται σε 950 εκατομμύρια βαρέλια", δήλωσε ο Κωστής Σταμπολής, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (IENE).
"Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί 50 εκατομμύρια αποδεδειγμένα αποθέματα".
Μεγάλες ενεργειακές εταιρίες ενδιαφέρονται για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στη νότια Κρήτη και την περιοχή των Γρεβενών στη βόρεια Ελλάδα, κοντά στη διαδρομή του αγωγού Trans Adriatic.
Τον Ιούνιο του 2017, η Ελλάδα ενέκρινε αιτήσεις που υποβλήθηκαν από κοινοπραξία Total, ExxonMobil και των ΕΛΠΕ για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη.
Ταυτόχρονα, "η Ελλάδα είναι δυνητικός πελάτης για τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ.
Η Ελλάδα έχει σχέδια να αυξήσει τις εισαγωγές ΥΦΑ το επόμενο έτος», λέει ο κ. Σταμπόλης.
"Επέκτεινε τις λιμενικές εγκαταστάσεις κοντά στον Πειραιά και σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν πλωτό σταθμό αποθήκευσης για (LNG) στην Αλεξανδρούπολη".
Ένα άλλο σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στο κόλπο της Σούδας, η αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των αεροσκαφών F-16.
Η βάση της Σούδας διαδραματίζει καίριο στρατηγικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης Trump για την καταπολέμηση του ISIS και της τρομοκρατίας και για την προστασία των ενεργειακών οδών στη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, πηγές ανέφεραν ότι ενδέχεται να υπάρχουν σχέδια για την οικοδόμηση μιας δεύτερης στρατιωτικής βάσης στη νότια Κρήτη.
Με το πολιτικό τοπίο της Τουρκίας να γίνεται πιο ασταθές μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 εναντίον του Προέδρου Erdogan και τη Γερμανίας η οποία βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει πιο στρατηγικό στρατιωτικό ρόλο για τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Η συνάντηση έρχεται σε μια εποχή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται σε πολύ άσχημο σημείο.
Οι εντάσεις αυξάνονται σε πλήθος ζητημάτων, μεταξύ των οποίων οι δεσμοί της Άγκυρας με τη Ρωσία καθώς απομακρύνεται από τη συμμαχία ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Πρόσφατα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία ανέστειλαν τις υπηρεσίες θεώρησης βίζας μετά τη σύλληψη ενός υπάλληλου του προξενείου των ΗΠΑ.

Δημιουργία επενδυτικών δεσμών

Αναμένεται ότι οι Trump και o A. Τσίπρας θα εξετάσουν τρόπους για να ανοίξουν τις ροές κεφαλαίων των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο έκτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα.
Παρά την υποχώρηση της ύφεσης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8% φέτος και κατά 2,6% το 2018, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εργάστηκε για να εξασφαλίσει μια πιο ευέλικτη στάση από το ΔΝΤ για να εξασφαλίσει ότι θα ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση και ότι η Ελλάδα παραμένει σε καλό δρόμο.
Ο στόχος του έλληνα πρωθυπουργού είναι να ανακτήσει η χώρα πλήρη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων και να αφήσει πίσω τη βοήθεια από τους πιστωτές της.
Τον Ιούλιο του 2017, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές ομολόγων μετά από διακοπή τριών ετών, εκδίδοντας πενταετή ομόλογα με μέση απόδοση 4,66%.
Η Ελλάδα αναμένεται να επανέλθει στην αγορά ομολόγων και πάλι τους επόμενους 12 μήνες.
Ήδη έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι οι αμερικανοί επενδυτές είναι πιο πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Η πρόσφατη εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την κοινοπραξία Calamos and Exin Partners, ήταν ψήφος της εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα.
Η Calamos Investments είναι μια επιχείρηση επενδύσεων με περιουσιακά στοιχεία άνω των 20 δισ. δολαρίων.
Η Exin είναι ολλανδική εταιρία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ασφαλίσεων και των αντασφαλίσεων.
Ο Kyle Bass, ιδρυτής της Hayman Capital Management, είναι επίσης αισιόδοξος για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών και ομολόγων.
Πιστεύει ότι ορισμένοι κλάδοι, όπως οι τράπεζες είνια αρκετά υποτιμημένοι και διαπραγματεύονται στο ένα τέταρτο της λογιστικής τους αξίας - και θα σημειώσουν ράλι το 2018 εάν υπάρξει αλλαγή της πολιτικής κατάστασης.
Ο Diego Ferro, επικεφαλής επενδυτικού κλάδου της Greylock Capital Management, ενός hedge fund με κεφάλαια υπό διαχείριση 1 δισ. δολαρίων και είχε συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει ότι έχει σημειώσει καλές αποδόσεις από τις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS