Τα ρίσκα που μπορούν να αγνοήσουν οι επενδυτές τουλάχιστον για το... 2017

Τα ρίσκα που μπορούν να αγνοήσουν οι επενδυτές τουλάχιστον για το... 2017
Οι υπερβολικοί κίνδυνοι αγοράς παρέχουν εξίσου πολλές ευκαιρίες, οπότε οι κίνδυνοι θα πρέπει να οριοθετηθούν
Με το δείκτη Dow Jones να σημειώνει νέο ρεκόρ κάθε μέρα, οι αμφισβητίες της αγοράς των "ταύρων" είναι πλέον ελάχιστοι και δεν τους ακούει κανείς.
Ωστόσο o στρατηγικός αναλυτής του Bloomberg Mark Cudmore τολμά να αναφέρει μερικά από τα πιο πρόδηλα «γνωστά άγνωστα» γεγονότα που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν το ράλι των αγορών για το υπόλοιπο του 2017.
Οι υπερβολικοί κίνδυνοι αγοράς παρέχουν εξίσου πολλές ευκαιρίες, οπότε οι κίνδυνοι θα πρέπει να οριοθετηθούν.
Στο χθεσινό κείμενο επισημάνθηκαν απειλές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ουσιαστική διόρθωση πριν από το τέλος του 2017.
Στο σημερινό δημοσίευμά τονίζονται "κίνδυνοι" που μπορούν να αγνοηθούν με ασφάλεια προς το παρόν.
Η συμφωνία NAFTA και η φημολογία ότι ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump προτίθεται να εγκαταλείψει τις συνομιλίες και να βγει από τη συμφωνία κάτι που θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.
Ωστόσο ακόμα και στο χειρότερο σενάριο δεν θα υπάρξει θέμα μέσα στο 2017.
Ακόμη και αν ο Trump αποφασίσει οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία NAFTA θα πρέπει να δώσει προειδοποίηση έξι μηνών στο Κογκρέσο.
Η Κίνα θα εστιάσει στην απομόχλευση μετά τη συνεδρίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος;
Πιθανώς, και αυτό μπορεί να δώσει ένα "χτύπημα" στα εγχώρια χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού.
Ωστόσο, οι κινέζοι αξιωματούχοι δεν θα θέλουν να πλήξουν σημαντικά την πραγματική οικονομία.
Αυτό μειώνει τον κίνδυνο διαρροής στις παγκόσμιες αγορές.


Brexit; Με τις προσδοκίες τόσο "καταθλιπτικές" και στο πλαίσιο μιας διετούς διαδικασίας, δεν αποτελεί σημαντικό μεσοπρόθεσμο κίνδυνο.
Αδυναμία φορολογικής μεταρρύθμισης: Φαίνεται ανέφικτο να επιλυθεί αυτό το ζήτημα είτε κατά το 2017 και οι προσδοκίες - τουλάχιστον στην αγορά - για ένα επιτυχημένο πέρασμα δεν είναι υψηλές σε καμία περίπτωση.
Μια πετρελαϊκή κρίση από το Κουρδιστάν;
Η περιοχή απλά δεν παρέχει επαρκή εφοδιασμό για να αλλάξει το παιχνίδι - ειδικά όταν οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ είναι έτοιμοι να αυξήσουν την παραγωγή όποτε αυξάνονται οι τιμές.
Η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία: Όπως και το Brexit, είναι μια τοπική ιστορία.Έτσι, όπως λέει ο Cudmore, αποκλείοντας ένα γεγονός "μαύρου κύκνου", μόνο η Βόρεια Κορέα, η Καταλονία ή διακοπή λειτουργίας της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν διόρθωση 10% στο δείκτη MSCI All-Country World Index μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017... και εδώ γιατί...
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS