Ο Macron δίνει στις δυνάμεις επιβολής του νόμου τα μέσα, προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερες

Ο Macron δίνει στις δυνάμεις επιβολής του νόμου τα μέσα, προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερες
Για τον Macron η μάχη εναντίον της μικρής και μεσαίας βαρύτητας εγκληματικότητας αποτελεί τη βάση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της σοβαρής εγκληματικότητας
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron δεσμεύτηκε σήμερα 18 Οκτωβρίου 2017 ενώπιον των 500 πιο υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας, να δώσει στις δυνάμεις επιβολής του νόμου τα μέσα προκειμένου να είναι «αποτελεσματικότερες», ιδίως με τη σύσταση μιας «αστυνομίας για την ασφάλεια της καθημερινότητας».
Αρχής γενομένης της Δευτέρας ο υπουργός Εσωτερικών Gérard Collomb θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με βουλευτές, αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης και με «κάθε αστυνομικό και χωροφύλακα» με στόχο τη δημιουργία αυτής της νέας αστυνομίας. Κατόπιν, αυτό το σώμα θα δοκιμαστεί σε ορισμένες πόλεις πριν από τη γενίκευσή του εντός του 2018.
Οι συνδικαλιστικές ενώσεις υποδέχθηκαν σχετικά θετικά τις εξαγγελίες του Emmanuel Macron, όμως «με κάποια επιφύλαξη» αναμένοντας την υλοποίησή τους.
«Πίσω από τις υποσχέσεις, θέλουμε να δούμε πράξεις» ήταν η αντίδραση του συνδικάτου Unité SGP FO.
Η αστυνομία για την ασφάλεια της καθημερινότητας (PSQ) «δεν έχει να κάνει με το να παίζουμε ποδόσφαιρο με τους νέους» υπογράμμισε ο Macron επιχειρώντας να τη διαφοροποιήσει από την «αστυνομία της γειτονιάς», την οποία προώθησε ο Lionel Jospin στα τέλη του 1990 και στη συνέχεια κατήργησε ο Nicolas Sarkozy.
«Στοχεύει να τοποθετήσει τις υπηρεσίες προς τον πολίτη στην καρδιά του επαγγέλματος του χωροφύλακα και του αστυνομικού» ιδίως στη «μάχη κατά των αδικημάτων, των ενοχλήσεων, των αδικιών που διαπράττονται καθημερινά» εξήγησε ο ίδιος.
Πρόκειται για τη «μάχη ενάντια σε όσα γεννούν… το αίσθημα της ανασφάλειας» και «που δίνουν την εικόνα της κρατικής αδυναμίας» υπογράμμισε ο Γάλλος ηγέτης, που ζήτησε από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου να είναι «αποφασιστικές και δίκαιες», «ποτέ αδύναμες».
Για τον Macron «η μάχη εναντίον της μικρής και μεσαίας βαρύτητας εγκληματικότητας αποτελεί τη βάση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της σοβαρής εγκληματικότητας».
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας διαβεβαίωσε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι με τον αντιτρομοκρατικό νόμο που θα υποκαταστήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης την 1η Νοεμβρίου, «θα σας δώσουμε τα μέσα να γίνετε ακόμα πιο αποτελεσματικοί».
Τον Δεκέμβριο θα ακολουθήσει ένα νέο σχέδιο κατά της ριζοσπαστικοποίησης, βάσει του οποίου θα καταρτιστεί ένας «κατάλογος περιοχών» που θα αποτελούν αντικείμενο ειδικής επιτήρησης.
«Το επίπεδο των απαιτήσεων των συμπολιτών μας στο θέμα της μάχης κατά της τρομοκρατίας δεν επιτρέπει πλέον να ανεχτούμε την παραμικρή δυσλειτουργία» επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Εξάλλου, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους δικαιολόγησε την απομάκρυνση του νομάρχη της Ωβέρνης μετά τη δολοφονία δύο νεαρών γυναικών στο σιδηροδρομικό σταθμό Σεν Σαρλ της Μασσαλίας. «Δυσλειτουργίες» άλλωστε οδήγησαν στην αποφυλάκιση του δράστη, ενός Τυνήσιου χωρίς νόμιμα έγγραφα, την παραμονή της επίθεσης.
Στον απόηχο αυτής της υπόθεσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι το Κράτος θα απελαύνει «με τρόπο αδιάλλακτο» τους ξένους που δεν διαθέτουν «έγγραφα» παραμονής.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS