Αυστρία: Το ακροδεξιό FPO θα ζητήσει να αναλάβει το Υπ. Εσωτερικών - Για να συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό

Αυστρία: Το ακροδεξιό FPO θα ζητήσει να αναλάβει το Υπ. Εσωτερικών - Για να συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό
Το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες δεν θεωρείται πιθανό, καθώς ο Kurz είχε θέσει ως κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας της ανανέωση έπειτα από δέκα χρόνια συγκυβέρνησης με τους Σοσιαλιστές
Το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων (FPO), που θεωρείται ο πιο πιθανός εταίρος των συντηρητικών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία, θα ζητήσει να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών ως όρο για τη συμμετοχή του, δήλωσε ο επικεφαλής του Χ.Κ. Straxe.
«Έχουμε πολλές κόκκινες γραμμές», υπενθύμισε κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τις εκλογές της Κυριακής, υπογραμμίζοντας ότι το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του κόμματός του.
Έχοντας συγκεντρώσει το 26% των ψήφων στις εκλογές, το FPO έχει αναχθεί σε μεγάλο παίκτη στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές, στις οποίες κέρδισε το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς με 31,5%. Οι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν συγκέντρωσαν το 26,9%.
Ο 48χρονος Straxe υπογράμμισε ότι θεωρεί πως «δεν υπάρχει λόγος να πιεστούμε» στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στο τέλος της εβδομάδας.
«Δεν θα συμμετάσχουμε στον κυβερνητικό συνασπισμό ανεξαρτήτως κόστους. Πρέπει να εφαρμοστούν κάποια στοιχεία του προγράμματός μας, διαφορετικά δεν θα έχει νόημα», εξήγησε.
Μεταξύ των ζητημάτων που θέτει το FPO είναι «η ασφάλεια των συνόρων», «η άμεση δημοκρατία με βάση το παράδειγμα της Ελβετίας», «ο τερματισμός του εξισλαμισμού» και η μείωση της φορολογίας, υπενθύμισε ο Straxe.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι «πολλά» στοιχεία του προγράμματος του κόμματός του υιοθετήθηκαν από τον Κουρτς στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Ο 31χρονος Kurz επεσήμανε ότι συζητά με όλα τα κόμματα. Εξάλλου χθες επαναβεβαίωσε την ευρωπαϊκή δέσμευσή του κόμματός του.
Το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες δεν θεωρείται πιθανό, καθώς ο Kurz είχε θέσει ως κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας της ανανέωση έπειτα από δέκα χρόνια συγκυβέρνησης με τους Σοσιαλιστές.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS