Τusk: Εσωτερικό θέμα της Ισπανίας η Καταλονία - Ο Κανονισμός του Δουβλίνου θα επανεξεταστεί τον Δεκέμβριο 2017

Τusk: Εσωτερικό θέμα της Ισπανίας η Καταλονία - Ο Κανονισμός του Δουβλίνου θα επανεξεταστεί τον Δεκέμβριο 2017
«Κυρίαρχος στόχος μας είναι η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Tusk
(up6) Το προσφυγικό πρόβλημα και κυρίως η πλευρά που αφορά την εισροή προσφύγων από την Αφρική προς την Ευρώπη μέσω της Ιταλίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλες.
Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της ΕΕ, Donald Tusk και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με κοινό και λελογισμένο τρόπο το τεράστιο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.
Όπως τόνισε ο κ. Tusk κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου συζητήθηκε η ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στην Ιταλία αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την εισροή προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική.
Παράλληλα προανήγγειλε ότι θα επανεξεταστεί το ζήτημα της αναμόρφωσης του Κανονισμού του Δουβλίνου κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2017.
Παράλληλα ο κ. Tusk ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της Καταλονίας –το οποίο, πάντως, χαρακτήρισε, ως ιδιαίτερα ανησυχητικό- δεν πρόκειται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και ως εκ τούτου η ΕΕ δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επέμβει.
Από την πλευρά του ο κ. Juncker έκανε ειδική αναφορά στις καταστροφές και τους θανάτους από τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία αλλά και στις πλημμύρες σε χώρες της Βαλτικής καλώντας σε «αλληλεγγύη».
Ζήτησε από τον αρμόδιο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη να ετοιμάσει σε ένα μήνα ένα νέο σχέδιο δράσης γιατί το υφιστάμενο δεν λειτουργεί επαρκώς. Η Πορτογαλία ζήτησε βοήθεια το Σάββατο και το πρώτο αεροπλάνο έφτασε την Πέμπτη, σημείωσε.

Συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής στο δείπνο εργασίας των "27" με θέμα την Τουρκία, το διεθνές εμπόριο και το Brexit

Συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής, με το δείπνο εργασίας των ευρωπαίων ηγετών και βασικότερα θέματα συζήτησης τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, τα θέματα διεθνούς εμπορίου και το Brexit.
Όσον αφορά τη συζήτηση για την Τουρκία, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι τρία είναι τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Η οικονομική χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Τουρκία, η ενταξιακή πορεία της χώρας και το μεταναστευτικό σε συνδυασμό με την αντιτρομοκρατική συνεργασία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για μία σημαντική κουβέντα, η οποία δεν αναμένεται να καταλήξει σήμερα σε αποφάσεις, ωστόσο θα δώσει μια βασική κατεύθυνση για το τί μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα στις σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες πως σε συνέχεια του προβληματισμού που έχει ξεκινήσει, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, θα πρέπει «να εμπλουτιστεί το έργο μας με νέες ιδέες».
Οι προτάσεις του Tusk θα τεθούν επί τάπητος, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίας αύριο το πρωί.
Μεταξύ άλλων, ο Tusk θα προτείνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 13 Συνόδων Κορυφής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ΕΕ, μετά το σοκ του Brexit.
Επίσης, θα συζητηθεί η πρότασή του να αλλάξει η μέθοδος εργασίας, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή προσέγγιση της προσπάθειας επίτευξης ομοφωνίας, με αυτή των συζητήσεων που θα παρουσιάζουν ξεκάθαρα τις διαφωνίες των χωρών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και για την αλλαγή της μεθόδου εργασίας είναι σχετικά «άβολη» για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και ειδικά τις τέσσερις χώρες του Βίσεκγραντ.
Η απόσταση που χωρίζει αυτές τις χώρες με τις υπόλοιπες θα φανεί για ακόμα μία φορά και στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, που αποτελεί το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης και θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα, μετά την ανταλλαγή απόψεων των 28 ηγετών με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Antonio Tajani.
Ειδικότερα, θα συζητηθεί η πορεία εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό των ροών, το ζήτημα της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου που έχει κολλήσει, λόγω ακριβώς αυτών των διαφωνιών, η μετεγκαταστάση και η παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.
Έπειτα από δύο συνεδρίες για την ευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά και την άμυνα, η συζήτηση για τις εξωτερικές σχέσεις στην ΕΕ, κατά το δείπνο, θα επικεντρωθεί στην κατάσταση στην Τουρκία.
Με φόντο το ουσιαστικό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η ΕΕ αναζητά τρόπους να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να πιέσει την Τουρκία στα ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τη συνέχιση της στενής συνεργασίας των δύο πλευρών.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το Brexit, μετά το αδιέξοδο την περασμένη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May αναμένεται σήμερα το βράδυ να παρουσιάσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση που αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.
Ωστόσο, οι «27» -οι οποίοι θα συζητήσουν το εν λόγω ζήτημα, αύριο, χωρίς τη Τ. May αλλά με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Michel Barnier- όπως όλα δείχνουν, θα αρνηθούν να δώσουν το πράσινο φως στην Κομισιόν να διαπραγματευτεί την επόμενη μέρα, κάτι που θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Δεκέμβριο.
Προκειμένου, όμως, να μη ενδυναμωθεί το αδιέξοδο, οι «27» αναμένεται να διαπιστώσουν ότι κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί και να εγκρίνουν την έναρξη των συζητήσεων για τις μέλλουσες εμπορικές σχέσεις μεταξύ των «27», αλλά προς το παρόν χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Merkel και Macron στηρίζουν την ισπανική κυβέρνηση στο θέμα της Καταλονίας  

Η καγκελάριος της Γερμανίας A. Merkel και ο πρόεδρος της Γαλλίας E. Macron διατύπωσαν σήμερα την ξεκάθαρη στήριξή τους στην ισπανική κυβέρνηση, προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κι ενώ η καταλανική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
«Στηρίζουμε την θέση της ισπανικής κυβέρνησης.
Ελπίζουμε επίσης ότι είναι εφικτό να βρεθούν λύσεις βάσει του ισπανικού Συντάγματος» επισήμανε η Merkel.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα «στείλουν», στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ένα «μήνυμα ενότητας προς την Ισπανία» μεσούσης της καταλανικής κρίσης, είπε από την πλευρά του ο Μακρόν.
Ο Γάλλος ηγέτης αναμένεται να συναντηθεί αργότερα με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης M. Raxoy.
Λίγο μετά την άφιξή του στο Συμβούλιο, συναντήθηκε με την Άγγελα Μέρκελ, πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών.
Παρά τις διαμαρτυρίες της Μαδρίτης, οι δύο ηγέτες υπενθύμισαν ότι «η βία δεν αποτελεί απάντηση», καταδικάζοντας εκ νέου την αστυνομική βία κατά των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου.
«Ποιος μπορεί να αποδεχτεί τη βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται; Κανένας!» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός. «Ως Ευρωπαίος, θεωρώ ότι πρέπει κάθε φορά να προτρέπουμε για τη διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου όταν εκτυλίσσεται μια πολιτική κρίση» υπογράμμισε.

Τσίπρας: Θα πρέπει να υπάρξει συλλογική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος

Παρέμβαση για μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αύξηση ροών μεταναστών που παρατηρείται, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να ενισχυθεί η υλοποίηση της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και για να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού διατύπωσε πέντε προτάσεις, που αφορούν:
1. Έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες σε χώρες της Ε.Ε. με τη λειτουργία κεντρικών υπηρεσιών ασύλου σε τρίτες χώρες.
2. Έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών προσφύγων σε χώρες προέλευσης ή διέλευσης.
3. Ένα μηχανισμό χρηματοδότησης για πρόσφυγες στο έδαφος της Τουρκίας και εξέταση των δυνατοτήτων ενίσχυσης του.
4. Την εφαρμογή της Συμφωνίας επανεισδοχής που έχει υπογράψει η Τουρκία.
5. Ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο βελτίωσης της ποιότητας ζωής σε χώρες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.
Στο μεταναστευτικό αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας, Πάολο Τζεντιλόνι και Μαριάνο Ραχόι, αντίστοιχα.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό αιτήσεων ασύλου αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Μerkel: Στόχος η ενιαία ευρωπαϊκή στάση για Τουρκία και μεταναστευτικό

Το Συμβούλιο Κορυφής σήμερα πρέπει να έχει μια ενιαία τοποθέτηση για την Τουρκία, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, κατά την είσοδό της για τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένα από τα θέματα που ζήτησα να συζητηθούν σήμερα είναι Τουρκία.
Οι εξελίξεις εκεί πρέπει να εκτιμηθούν αρνητικά, ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος.
Όπως υπενθύμισε η Merkel, η ΕΕ έχει διαθέσει 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για το μεταναστευτικό και έχει υποσχεθεί άλλα 3 δισ.
Πρέπει να δούμε τι γίνεται, να κάνουμε μια αποτίμηση της προόδου, ανέφερε.
Επίσης, η Merkel αναφέρθηκε και στην πρόοδο των συνομιλιών για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τονίζοντας ότι αν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, δεν είναι ακόμη αρκετές για να περάσει το ζήτημα στη δεύτερη φάση.
Υπάρχει θετική διάθεση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.
Επίσης, η Merkel προσέφερε τη στήριξή της στην ισπανική κυβέρνηση, προκειμένου να χειριστεί το ζήτημα της Καταλονίας.

Macron: Πρέπει να επαναπροωθήσουμε την Ευρώπη πάνω στους υπάρχοντες πυλώνες της

«Πρέπει να επαναπροωθήσουμε την Ευρώπη πάνω στους υπάρχοντες πυλώνες της, την ασφάλεια και τη δημοκρατία» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
«Αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα χαρακτηριστεί από ένα μήνυμα ενότητας.
Ενότητα στις συζητήσεις για το Brexit, καθώς όλοι είμαστε ενωμένοι σχετικά με το πως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, τα συμφέροντα που έχουμε και τις φιλοδοξίες μας, πίσω από ένα διαπραγματευτή» είπε χαρακτηριστικά.

Rutte (Ολλανδία): Η Καταλονία δεν είναι ευρωπαϊκό θέμα - Αφορά μόνο την Ισπανία

Η Καταλονία αφορά αποκλειστικά την Ισπανία επεσήμανε σήμερα (19/10/2017) ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Η Καταλονία δεν είναι ευρωπαϊκό θέμα.
Είναι ξεκάθαρα εσωτερικό θέμα της Ισπανίας» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο Brexit επεσήμανε ότι η Theresa May πρέπει να εξηγήσει με περισσότερη σαφήνεια ποιες είναι οι «δεσμεύσεις» που ανέφερε στην ομιλία της στο Φλωρεντία.
Παράλληλα, τόνισε ότι τα δικαιώματα των πολιτικών και οι συνοριακοί έλεγχοι είναι δύσκολα θέματα αλλά ο λογαριασμός του διαζυγίου θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης.

(Αρχική δημοσίευση Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017, ώρα 12:13)
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS