Η BMW επιβεβαιώνει έλεγχο της Κομισιόν για την υπόθεση καρτέλ των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών

Η BMW επιβεβαιώνει έλεγχο της Κομισιόν για την υπόθεση καρτέλ των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών
"Οι επιθεωρήσεις είναι προκαταρκτικά στάδια στο πλαίσιο των ερευνών για ύποπτες δραστηριότητες που καταπατούν τον ανταγωνισμό", αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε ελέγχους στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW στο πλαίσιο της έρευνάς της για την υπόθεση καρτέλ, στην οποία εμπλέκονται συνολικά πέντε μεγάλες γερμανικές εταιρείες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια η BMW σήμερα 20 Οκτωβρίου 2017, ο έλεγχος αυτός, στα γραφεία της στο Μόναχο, σχετίζεται με την έρευνα που είχε αποκαλυφθεί από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τον περασμένο Ιούλιο.
Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών BMW, Daimler, Volkswagen, Audi και Porsche συναντιούνταν μυστικά για περισσότερα από 20 χρόνια προκειμένου να εναρμονίζουν τις πρακτικές τους σε διάφορα τεχνικά θέματα, όπως για παράδειγμα στο σύστημα φιλτραρίσματος των εκπομπών ρύπων.
Το γεγονός αυτό ενδέχεται να έβλαψε τους καταναλωτές αλλά και τους υπεργολάβους των εταιρειών.
Σήμερα, η Επιτροπή ανακοίνωσε απλώς ότι έκανε ελέγχους σε μία αυτοκινητοβιομηχανία την οποία δεν κατονόμασε, στη Γερμανία.
Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017.
"Οι επιθεωρήσεις είναι προκαταρκτικά στάδια στο πλαίσιο των ερευνών για ύποπτες δραστηριότητες που καταπατούν τον ανταγωνισμό", αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.
Τα καρτέλ απαγορεύονται στην ΕΕ επειδή βλάπτουν τον ανταγωνισμό αλλά και τους καταναλωτές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει βαριά πρόστιμα σε εταιρείες που παραβιάζουν αυτήν την απαγόρευση.
Τον Ιούλιο του 2016 είχε επιβάλει πρόστιμο 2,93 δισ. ευρώ σε τέσσερις βιομηχανίες κατασκευής φορτηγών που επί 14 χρόνια εναρμόνιζαν τις τιμές των προϊόντων τους.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS