Η ανανεώσιμη ενέργεια απειλεί το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα στον κόσμο

Η ανανεώσιμη ενέργεια απειλεί το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα στον κόσμο
Το μεγαλύτερο επιστημονικό πείραμα στον κόσμο είναι σε εξέλιξη και κινδυνεύει να γίνει η πιο ακριβή πηγή πλεονάζουσας ενέργειας
To φιλόδοξο πρόγραμμα των 20 δις ευρώ (24 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την παραγωγή ενέργειας έχει αρχίσει να υλοποιείται σε ένα εργοτάξιο στη νότια Γαλλία, όπου περίπου 800 επιστήμονες σκοπεύουν να δοκιμάσουν αν μπορούν να αξιοποιήσουν τη δύναμη που «κάνει τα αστέρια να λάμπουν».
Η συναρμολόγηση του μηχανήματος θα ξεκινήσει τον Μάιο.
Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πυρηνικές μονάδες που χωρίζουν τα άτομα, ο λεγόμενος αντιδραστήρας ITER θα τα συνενώνει σε θερμοκρασίες 10 φορές πιο θερμότερες από τον Ήλιο - 150 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου (270 εκατομμύρια Fahrenheit).
Η εκπληκτική πολυπλοκότητά της, με περισσότερα από ένα εκατομμύριο κομμάτια και χορηγούς από 35 χώρες, εξακολουθεί να θέτει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον ο αντιδραστήρας θα λειτουργήσει ή αν μπορεί να παραδώσει ηλεκτρική ενέργεια σε κόστος που να ανταγωνίζεται τις παραδοσιακές μορφές καθαρής ενέργειας.
Με τους κατασκευαστές αιολικών πάρκων να ετοιμάζονται για την άνευ επιδοτήσεων ενέργεια μέχρι το 2025 και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας να παραμένει στάσιμη, ακόμη και οι υποστηρικτές του έργου διερωτώνται εάν ο ITER θα έχει νόημα.
"Είναι αμφίβολο", δήλωσε ο Chris Llewellyn Smith, διευθυντής έρευνας της ενέργειας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο οποίος μίλησε υπέρ του ερευνητικού προγράμματος στο Bloomberg.
"Το κόστος του ανέμου και της ηλιακής ενέργειας έχει υποχωρήσει τόσο γρήγορα, οπότε ο ανταγωνισμός έχει γίνει πιο δύσκολος από ό, τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πριν από μια δεκαετία".
Ο ITER, ο οποίος είναι μικρός για διεθνής θερμοπυρηνικός πειραματικός αντιδραστήρας, έπρεπε να προσφέρει άφθονη ενέργεια από μια πηγή μηδενικής ρύπανσης όταν οι κυβερνήσεις ξεκίνησαν το 2006.
Τώρα, καθώς οι αιολικές και ηλιακές εκμεταλλεύσεις εξαπλώνονται, μερικές χωρίς τη βοήθεια επιδοτήσεων, ο ITER στην Προβηγκία εξακολουθεί να είναι δεκαετίες μακριά από την απόδειξη του εάν οι επιστημονικές του θεωρίες μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή.

Πηγή: worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS