Κέρδη 2,6% για το πετρέλαιο, στα 56,55 δολ. ανά βαρέλι - Πτώση 0,3% για την εβδομάδα

Κέρδη 2,6% για το πετρέλαιο, στα 56,55 δολ. ανά βαρέλι - Πτώση 0,3% για την εβδομάδα
Η αγορά βρήκε στήριξη στις προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ θα επεκτείνει τη συμφωνία του για τις περικοπές στην παραγωγή 
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (17/11/2017) το πετρέλαιο, ωστόσο κατέγραψε απώλειες στο σύνολο της εβδομάδας, για πρώτη φορά μετά από πέντε εβδομάδες.
Η αγορά βρήκε στήριξη στις προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ θα επεκτείνει τη συμφωνία του για τις περικοπές στην παραγωγή κατά τη συνάντησή του στις 30 Νοεμβρίου στη Βιέννη, αν και παραμένουν οι ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη παραγωγή στις ΗΠΑ.
Στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ έκλεισε με κέρδη 2,6% ή 1,41 δολ., στα 56,55 δολ. ανά βαρέλι.
Την ίδια ώρα, το Brent τερμάτισε με άνοδο 2,22% ή 1,36 δολ., στα 62,72 δολ. ανά βαρέλι.
Ωστόσο, σε εβδομαδιαία βάση, το αργό υποχώρησε κατά 0,3%.
Εν τω μεταξύ, στήριξη στο πετρέλαιο προσέφεραν και τα εβδομαδιαία στοιχεία της Baker Hughes για τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι παρέμειναν αμετάβλητες αυτή την εβδομάδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία, οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου παρέμειναν αμετάβλητες στις 738.
Υπενθυμίζεται ότι οι πλατφόρμες είχαν αυξηθεί κατά 9 την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2017.
Ο συνολικός αριθμός των πλατφορμών, που περιλαμβάνει και τις πλατφόρμες φυσικού αερίου, αυξήθηκε κατά 8 και διαμορφώθηκε στις 915, έναντι των 907 της προηγούμενης εβδομάδας.
Οι ενδείξεις περί μιας αυξανόμενης παραγωγής στις ΗΠΑ αντιστάθμισαν τις ελπίδες για μια επέκταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών και πέρα από τη λήξη της, τον Μάρτιο του 2018.
Στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ) αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η παραγωγή των ΗΠΑ ανήλθε στο ιστορικό υψηλό των 9,65 εκατ. βαρελιών την ημέρα αυτόν τον μήνα, κάτι που σημαίνει ότι η αμερικανική παραγωγή έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 15% από τα πιο πρόσφατα χαμηλά, στα μέσα του 2016.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies, η ρωσική στήριξη για την επέκταση των περικοπών στη συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη (15/11), ο εκπρόσωπος της ρωσικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, Mikhail Lontyev χαρακτήρισε ως «σοβαρή πρόκληση» την έξοδο από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ, θέτοντας ως προτεραιότητα της εταιρείας το «πώς θα προετοιμαστούμε για την αναστολή των μέτρων που αφορούν τον περιορισμό στην παραγωγή», καθώς όπως διευκρίνισε «αργά ή γρήγορα αυτά τα μέτρα θα αρθούν».
«Το αν αυτό θα συμβεί τώρα ή αργότερα, αποτελεί ξεχωριστό ερώτημα», υπογράμμισε ο Lontyev, προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «αποτελεί μία σοβαρή πρόκληση, για την οποία πρέπει να προετοιμαστούμε».


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS