Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Προβληματική η αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ – Την κρατά πίσω όταν το ζητούμενο είναι να βγει μπροστά

Προβληματική η αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ – Την κρατά πίσω όταν το ζητούμενο είναι να βγει μπροστά
Το ζητούμενο είναι να αναδείξει τον δικό της πολιτικό λόγο και προτάσεις
Η γραμμή που χαρακτηρίζει την αντιπολιτευτική λογική της ΝΔ τείνει να γίνει εξαιρετικά προβληματική.
Το συνεχές σφυροκόπημα της κυβέρνησης για την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα της σε οτιδήποτε πράττει αρχίζει να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά (για τη ΝΔ) αποτελέσματα.
Η κριτική όσον αφορά την αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών είναι ενδεικτική.
Εστίασε αρχικά στην απουσία του Αλέξη Τσίπρα από τα πύρινα μέτωπα και κατόπιν στην εμφάνιση του με το σβήσιμο των πυρκαγιών για να υποστηρίξει τα περί αδράνειας, ενδεχομένως και αδιαφορίας της κυβέρνησης.
Λες και αν οι κάμερες έδειχναν τον πρωθυπουργό να είναι παρών σε κάποια φωτιά, θα άλλαζε κάτι επί της ουσίας στην εξέλιξη ή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ή θα ανύψωνε το ηθικό των πυροσβεστών.
Μίλησε για έλλειψη συντονισμού και για την ανάγκη διερεύνησης των καταγγελιών περί της «καθήλωσης» των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, όταν είναι γνωστό πως τα πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροσκάφη δεν είναι πανάκεια, αλλά ένα χρήσιμο εργαλείο στη μάχη κατάσβεσης, όταν το μείζον είναι η πρόληψη και οι έγκαιρες δράσεις για την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος (αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο κοκ).
Πολιτική κρίσιμη που απουσιάζει διαχρονικά από την Ελληνική Πολιτεία, η οποία επέδειξε μηδενικά αντανακλαστικά τις τελευταίες δεκαετίες.
Όταν μάλιστα το σφυροκόπημα αρχίζει - έστω και με χαμηλότερη ένταση - να εκδηλώνεται, όταν είναι σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα και οι δυνάμεις κατάσβεσης τα δίνουν όλα για να προστατεύσουν ζωές, περιουσίες και περιβάλλον, τότε τα αποτελέσματα αυτής της κριτικής είναι πραγματικά αρνητικά.
Ακόμα και η σωστή παρατήρηση του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη κατά τις πρώτες ώρες της φωτιάς στον Κάλαμο που ζήτησε «αποφασιστική και συντονισμένη δράση και όχι θεωρίες συνωμοσίας», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στα σενάρια που διακινούνταν από υπουργούς για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, πρέπει και αυτή να επανεξεταστεί υπό το πρίσμα των γεγονότων.
Για παράδειγμα στη Ζάκυνθο έχουν εκδηλωθεί 66 πυρκαγιές από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (περισσότερες από 20 σε μια ημέρα) και στην Κεφαλονιά 35 πυρκαγιές σε διάστημα 5 ημερών!
Είναι προφανές πως ο αντιπολιτευτικός ρόλος επιτάσσει την άσκηση της ισχυρότερης δυνατής πίεσης στην κυβέρνηση προκειμένου αυτή να παραμένει σε εγρήγορση και να πράττει κάθε φορά το καλύτερο δυνατό.
Η ανάδειξη των κακώς κειμένων, των παραλείψεων, των λαθών, η διατύπωση προτάσεων για επίλυση προβλημάτων είναι βασικό μέρος του αντιπολιτευτικού λόγου.
Όμως το διαρκές σφυροκόπημα και η συνεχής απαξίωση κάθε κυβερνητικής πράξης και κίνησης (ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές) είναι σε λάθος κατεύθυνση.
Και όταν αυτό το σφυροκόπημα βρίσκει μια εξίσου συνεχή και κυρίως «παρατραβηγμένη στήριξη» και από ΜΜΕ, τότε η κριτική της αντιπολίτευσης, ακόμα και αν έχει βάση και λογική, χάνει την αξία και τη σημασία της και απαξιώνεται στα μάτια της κοινής γνώμης.
Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει την αντιπολιτευτική της τακτική.
Πρέπει να εγκαταλείψει τη μονότονη καταγγελτική γραμμή, πρέπει να απεμπλακεί από το καθημερινό «κυνήγι» των κυβερνητικών πεπραγμένων.
Όλη αυτή παρατεταμένη καταγγελία – και με τις «πλάτες» συγκεκριμένων ΜΜΕ – της κάνουν κακό.
Την κρατούν πίσω.
Μια και αυτό που φαίνεται είναι ότι υπάρχει κενό στο δικό της πολιτικό λόγο, στις δικές της πολιτικές προτάσεις, στις δικές της πολιτικές λύσεις.
Η ΝΔ πρέπει να σταματήσει να κινείται πίσω από την κυβέρνηση και να περάσει μπροστά.
Και αυτό πρέπει να φανεί και στον αντιπολιτευτικό της λόγο.
Γιατί μέσω αυτού θα φανεί εν τέλει και στην επόμενη κάλπη.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης