Τελευταία Νέα
Bank Insider

Έφθασαν στα 7 δισ ευρώ οι προσφορές στην 7ετία με επιτόκιο 5,9%-6% - Άνοιξε το spread στις 317 μ.β.- Μέτριες οι επιδόσεις της έκδοσης

Έφθασαν στα  7 δισ ευρώ οι προσφορές στην 7ετία με επιτόκιο 5,9%-6% - Άνοιξε  το spread στις 317 μ.β.- Μέτριες οι επιδόσεις της έκδοσης
(upd9) Άντλησε 5 δισ ευρώ από την δημοπρασία των 7ετών ομολόγων το ελληνικό δημόσιο με επιτόκιο 5,9%-6%.
Συνολικά οι προσφορές έφθασαν τα 7 δισ ευρώ.
Η δημοπρασία χαρακτηρίσθηκε μέτριων επιδόσεων ωστόσο είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα παρά τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας κατάφερε και συγκέντρωσε 5 δις ευρώ. Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε αύξηση του spread στις 317 μονάδες βάσης από 303 μονάδες βάσης που ήταν το κλείσιμο της Παρασκευής.
Όμως γεγονός είναι ότι η δημοπρασία χαρακτηρίζεται από την  συντριπτική πλειοψηφία  των primary dealers ως μέτρια για 5  λόγους.
1)Η έκδοση ήταν 7ετής η οποία δεν χαρακτηρίζεται ελκυστική για τους επενδυτές.
2)Υλοποιήθηκε σε χρόνο πριν το Πάσχα που έχει μειωθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στην αγορά.
3)Ο ΟΔΔΗΧ υλοποίησε δημοπρασία χωρίς να δώσει κίνητρο premium στην απόδοση άρα και στην τιμή.
4)Τα Γερμανικά ομόλογα ακολούθησαν ανοδική πορεία και η Ελλάδα δεν ακολούθησε έτσι αυξήθηκε τεχνικά το spread κατά 5 μονάδες βάσης περίπου.
5)Οι ξένοι συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί με το ελληνικό δημόσιο χρέος και προφανώς για την ελληνική οικονομία.  


Η εξέλιξη της δημοπρασίας


Έφθασαν  τα 7  δις ευρώ οι προσφορές που υποβλήθηκαν  στην δημοπρασία των 7ετών ομολόγων που ολοκληρώθηκε χθες στις  3 το μεσημέρι  στην οποία προχώρησε  το ελληνικό δημόσιο αντλώντας  συνολικά περί τα  5 δις ευρώ επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του «bankingnews.gr» το οποίο εδώ και εβδομάδες ανέφερε ότι θα υλοποιηθεί δημοπρασία στις 29 Μαρτίου.
Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε προήλθε από το εξωτερικό και προσδιορίζεται από Γαλλία και Ελβετία. Ενεργή η παρουσία και η κινητικότητα τόσο της Societe Generale όσο και της Credit Agricole ενώ μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνουν και Έλληνες δηλαδή  ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και αμοιβαία κεφάλαια.
Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο  6% περίπου δεν αρέσει πάντως στους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς. Ο ΟΔΔΗΧ έχει πιέσει ώστε το επιτόκιο να κινηθεί μεταξύ 6% και 5,98% ωστόσο παρατηρείται αρνητική αντιμετώπιση από ορισμένους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς.
Είναι προφανές ότι η δημοπρασία των 7ετών μπορεί να χαρακτηρισθεί μέτρια ή μερικώς επιτυχημένη.
Οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής κυρίως γιατί ήταν επιφυλακτικοί με την όλη διαδικασία της δημοπρασίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάδοχοι της έκδοσης είναι η Societe Generale, Alpha bank, ING, Emporiki Bank και Bank of America Merill Lynch.
Με αφορμή την δημοπρασία παρατηρήθηκαν  ελεγχόμενες πωλήσεις στα ομόλογα και διεύρυνση του spread στις 317  μονάδες βάσης.
Είναι προφανές ότι όλο το ενδιαφέρον της αγοράς έχει επικεντρωθεί στην δημοπρασία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα  υλοποιείται δημοπρασία 10ετών ομολόγων στην Ιταλία με στόχο να αντλήσει 5 δις ευρώ.
Ως εκ τούτου αυξάνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ χωρών για τις δημοπρασίες και τις δανειακές ανάγκες.


Μεγάλη δημοπρασία της ΕΚΤ για ρευστότητα

Περί τα 15 δις ευρώ ίσως και περισσότερα εκτιμάται ότι θα δανεισθούν οι ελληνικές τράπεζες στην δημοπρασία 6μηνης διάρκειας που θα υλοποιήσει η ΕΚΤ σήμερα και αύριο. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί πάνω από 55 δις ευρώ ρευστότητα από την ΕΚΤ με εγγυήσεις περίπου 65 δις ευρώ.
Τα 55 δις ευρώ τα οποία θα αυξηθούν σημαντικά λόγω της αθρόας συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στην δημοπρασία της ΕΚΤ για διάστημα 6 μηνών  αντιστοιχούν περίπου στο 15% του συνολικού ενεργητικού των μεγαλύτερων  ελληνικών τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες απλά έχουν δανεισθεί τα περισσότερα ως ποσοστό ενεργητικού από το σύνολο των άλλων τραπεζών της Ευρώπης.
Η δυσχερής κατάσταση της οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινώσει τις συνθήκες δανεισμού των ελληνικών τραπεζών οι οποίες ουσιαστικά καταφεύγουν μόνο στην ΕΚΤ για να δανεισθούν χρησιμοποιώντας ως επί τω πλείστον ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως εγγύηση.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης