Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι τραπεζίτες δεν ανησυχούν για τον ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για εθνικοποίηση, την στάση της Γερμανίας και την δραχμή

tags :
Γιατί οι τραπεζίτες δεν ανησυχούν για τον ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για εθνικοποίηση, την στάση της Γερμανίας και την δραχμή
Η ΝΔ – όχι το ΠΑΣΟΚ που θα ενταφιαστεί εκλογικά – έχει μια ευκαιρία να ανατρέψει το κλίμα – Ισχυροποιείται η Χρυσή Αυγή
Ο οικονομικός κίνδυνος στην Ελλάδα αποτέλεσε το 2011 έως το 2013 το μεγαλύτερο πρόβλημα αποσταθεροποίησης της Ευρώπης και διεθνώς.
Το 2014 ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόβλημα αποσταθεροποίησης της Ευρώπης.
Οι αποτυχημένες πολιτικές οδηγούν σε οικονομικά αδιέξοδα.
Τα οικονομικά αδιέξοδα τροφοδοτούν ακραίες πολιτικές και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.
Όμως κατά ένα παράδοξο τρόπο οι έλληνες τραπεζίτες δεν ανησυχούν, θεωρούν ότι οι εξελίξεις θα δικαιώσουν τις επιλογές τους.
Καταγράφουμε μια άκρως ενδιαφέρουσα εκτίμηση κορυφαίου έλληνα τραπεζίτη με τεράστια εμπειρία ο οποίος – δυστυχώς – υπό το καθεστώς της ανωνυμίας μας παρουσιάζει ορισμένες απόψεις για τις τράπεζες, την οικονομία, την κυβέρνηση και τις μελλοντικές εξελίξεις.
Τις βρίσκουμε άκρως ενδιαφέρουσες και τις μεταφέρουμε έως έχουν.
Συγκεκριμένα
«Κατά ένα παράδοξο τρόπο εσχάτως έχουν καταγραφεί πολύ σημαντικές εξελίξεις αλλά τόσο οι αγορές όσο και το τραπεζικό σύστημα δεν έχει κλονιστεί.
Ας αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα.
Η Γερμανία και γενικώς τα διεθνή μέσα σχεδόν σαμποτάρουν την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές εντός του 2014.
Θα αναμενόταν όλη η Ευρώπη να στηρίξει το ελληνικό εγχείρημα, όπως έπραξε με την Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Όμως όλη αυτή η ευρωπαϊκή αντίδραση έχει λογική.
Στην Ευρώπη και ειδικά στην Γερμανία θεωρούν ότι αν η Ελλάδα αυξήσει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά μέσω της εξόδου στις αγορές θα μπορεί να ζητήσει ή να πιέσει προς την κατεύθυνση του haircut.
Έτσι λοιπόν υπό τον φόβο του ελληνικού haircut, η Γερμανία κυρίως προσπαθεί να αφοπλίσει την Ελλάδα προκαταβολικά και να αποδυναμώσει την διαπραγματευτική της ισχύ.
Οι δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα ότι συζήτησε θέμα haircut στο ελληνικό χρέος με τους Γερμανούς αλλά και οι προτροπές του ΔΝΤ να θέσει η Ελλάδα θέμα haircut στο χρέος επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των Γερμανών.
Η Γερμανία δεν φοβάται μόνο το κόστος του haircut ως ζημία επί των φορολογουμένων, φοβάται ότι ένα ελληνικό haircut θα ανοίξει τον ασκό της αμφισβήτησης στην πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλλει η Γερμανία.
Στο εσωτερικό μέτωπο επίσης συμβαίνουν ιστορικές εξελίξεις.
Σκάνδαλα με αποκορύφωμα το ΤΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ επίσημα μιλάει για εθνικοποίηση των τραπεζών, ενώ πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι διευρύνεται η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακόμη και η Χρυσή Αυγή εμφανίζει αξιοσημείωτες αντοχές ως 3η πολιτική δύναμη.
Το ΠΑΣΟΚ θα υποστεί ήττα ιστορικών διαστάσεων και μετά από αυτό το σοκ είναι πιθανή και η διάλυση του.
 Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι αρνητικές και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό μέτωπο.
Ωστόσο ενώ όλα αυτά είναι αρνητικά η Ελλάδα δεν θα καταστραφεί.
Η ΝΔ θα χάσει στις ευρωεκλογές, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή θα είναι κερδισμένες πολιτικές δυνάμεις αλλά υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ της Ευρώπης, των ΗΠΑ και των δύο ηγεσιών των δύο μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων.
Ανεξαρτήτως των εσωτερικών πολιτικών ανατροπών, η Ελλάδα δεν θα αποκλίνει από την Ευρώπη δεν θα στηρίξει λογικές επιστροφής στην δραχμή και θα επιμείνει στην κοινή ευρωπαϊκή γραμμή με λιγότερα ή πολύ λιγότερα μνημόνια αλλά εντός Ευρώπης.
Θεωρώ αστεία ή σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί λόμπι της δραχμής.
Λόμπι της δραχμής δεν υφίσταται.
Όμως αυτό που δημιουργείται είναι το λόμπι του μεγάλου συνασπισμού.
Στην Ελλάδα παρασκηνιακώς στηριζόμενη η ιδέα αυτή από πολιτικούς, επιχειρηματίες, ακόμη και ανθρώπους της οικονομίας και των τραπεζών, η ιδέα του μεγάλου συνασπισμού της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ.
Θα είναι η καλύτερη πρόταση διεξόδου από την κρίση.
Μια φιλελεύθερη κυβέρνηση με αριστερό πρόσωπο μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση με μια στρατηγική..... έξοδο από τα μνημόνια και βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος.
Προς επίρρωση όλων αυτών απλά θα αναφέρω δείτε το χρηματιστήριο ή τους ξένους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όντως πρώτο κόμμα, λέει ότι θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες και οι μετοχές τους συνεχώς ενισχύονται.
Δεν παίρνουν επιπόλαια ρίσκα οι ξένοι.
Βέβαια αν αυτό το μεγάλο σχέδιο ανατραπεί όλα θα καταρρεύσουν και η αβεβαιότητα για την τύχη της χώρας θα σκιάσει κάθε φως κάθε ελπίδα έως ότου αποδειχθεί ότι και ο πιο ακραίος να κυβερνήσει την Ελλάδα, η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης