Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια μετοχή σημείωσε άνοδο σε 9 μήνες 338%; - Η Alpha bank αποτέλεσε top story – Χρειάζεται μεγαλύτερο μέγεθος ή στρατηγικό επενδυτή;

tags :
Ποια μετοχή σημείωσε άνοδο σε 9 μήνες 338%; - Η Alpha bank αποτέλεσε top story – Χρειάζεται μεγαλύτερο μέγεθος ή στρατηγικό επενδυτή;

Η διοίκηση της Alpha bank παρ΄ ότι έχασε σχεδόν όλη την περιουσία της, στηρίζει με συνέπεια την τράπεζα…
Ποια μετοχή σημείωσε άνοδο μέσα σε 9 μήνες περίπου 338%;
Ποια μετοχή που ανήκει στον τραπεζικό χώρο πέτυχε αποδόσεις που τουλάχιστον εντυπωσιάζουν από τα χαμηλά του Απριλίου του 2013 στα 0,1610 ευρώ στα 0,7050 ευρώ στις 16 Ιανουαρίου του 2014;
Η Alpha bank αποτέλεσε top story.
Με το μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης που υιοθέτησε συνολικά 12% να καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοι ένα μοντέλο που δεν κατάφερε να αποσπάσει η Πειραιώς, η Alpha bank έχει τους πιο ικανοποιημένους μετόχους υπό την έννοια ότι έχει προσφέρει πολύ υψηλές αποδόσεις από τα χαμηλά.
Βέβαια πρέπει να αναφέρουμε κάτι που ίσως λίγοι αναγνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι αναφέρουν.
Η διοίκηση της Alpha bank, έχασε σχεδόν όλη την περιουσία που είχε επενδύσει στην τράπεζα και προσπαθεί σχεδόν πάλι από το μηδέν να ανακτήσει τις αξίες του παρελθόντος.
Το αναφέρουμε αυτό γιατί εύκολα γίνεται αναφορά στον μικρομέτοχο αλλά σπανίως γίνεται αναφορά στον μεγαλομέτοχο όταν χάνει την περιουσία του.
Η διοίκηση της Alpha όντας και βασικοί μέτοχοι κυρίως η οικογένεια Κωστόπουλου όχι μόνο στήριξε την τράπεζα αλλά συνεχίζει τον αγώνα ίσως με τις πιο καθαρές μεθόδους – για να χρησιμοποιήσουμε μια ορολογία που χρησιμοποιείται και ορθώς στο εσωτερικό της τράπεζας -.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι την συνέπεια με την οποία έχει κινηθεί η διοίκηση προς τιμήν της, αποτελώντας και την απόδειξη ότι σέβονται τους εαυτούς τους, τις επενδύσεις που έκαναν, την ιστορία τους και μαζί σέβονται και τα χρήματα των υπολοίπων μετόχων.
Η διοίκηση της Alpha κινήθηκε πολύ έγκαιρα στην περίπτωση της Emporiki bank και της Credit Agricole κερδίζοντας ένα bonus 3 δισεκ. ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση όμως πρέπει να αναγνωριστεί η στήριξη που παρείχε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Θυμίζουμε τις επιστολές Παπαδάκη με τις ρήτρες που έθετε και οι οποίες ευνοούσαν ξεκάθαρα τον αγοραστή.
Η περίπτωση της Millennium bank, των κυπριακών τραπεζών και του ΤΤ δεν θα τις σχολιάσουμε.
Η τράπεζα συμμετείχε στην διαδικασία διεκδίκησης τους αλλά έκρινε ότι δεν έπρεπε να προχωρήσει επιθετικά.
(Έχω καταλάβει – ως προσωπικό συμπέρασμα θα το αναφέρω – ότι η Alpha bank έχει ενοχληθεί που η Πειραιώς πέρασε την Alpha bank).
Άρα το ερώτημα που εγείρεται είναι η τράπεζα χρειάζεται μεγαλύτερο μέγεθος ή στρατηγικό επενδυτή;
Όπως έχει δομηθεί το ελληνικό banking δηλαδή με 4 συστημικές τράπεζες και το μοντέλο αυτό θεωρείται το πλέον συγκεντρωτικό της Ευρώπης ίσως και του πλανήτη (4 τράπεζες κατέχουν το 95% της αγοράς όταν στην Ευρώπη οι αντίστοιχοι συσχετισμοί είναι 55%) δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια συγκέντρωσης.
Θα αναλογιστεί κανείς – και τι θα γίνει αν ου μη γένοιτο πάει κάτι στραβά με την αμκ της Eurobank θα μπορούσε η Alpha bank να εξαγοράσει την Eurobank;
Κατά την άποψη μας η καλύτερη λύση δεν θα ήταν deal τώρα.
Σε λίγο καιρό τόσο η Alpha όσο και η Eurobank – αν βεβαίως δεν προλάβει να εθνικοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα πάντα – θα έχουν και οι δύο τράπεζες περισσότερο ιδιωτικοποιηθεί.
Δεν θα ήταν προτιμότερο οι βασικοί μέτοχοι – οι μελλοντικοί βασικοί μέτοχοι – των δύο τραπεζών Alpha και Eurobank να εξετάσουν την πιθανότητα συγχώνευσης;
Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ένα καλό deal αλλά η συγχώνευση Alpha με Eurobank θα μπορούσε να υλοποιηθεί στο μέλλον και με την πρωτοβουλία των ιδιωτών μετόχων τους αυτό φαίνεται να θέλουν….πολλές πλευρές θεσμικές και τραπεζικές….
Ως προς τα οικονομικά δεδομένα η Alpha bank αποτελεί τράπεζα μεγάλης και διαρκούς σταθερότητας.
Με tangible equity 6,6 δισεκ συνολικά κεφάλαια 7,1 δισεκ. και core tier 1 στο 13,5% - έφθασε στο 14,5% λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας DTA – αποτελεί μια πολύ καλή περίπτωση χρηματιστηριακά καθώς εμφανίζει P/BV ρεαλιστικό.
Το NPL ratio στο 33% ή 21 δισεκ. ευρώ με provision stock 11 δισεκ. σίγουρα απαιτείται πολύ προσεκτική διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Να σημειωθεί – και αυτό δεν το σημειώνουμε πρώτη φορά – ότι ήταν μια από τις ελάχιστες τράπεζες που έδωσε το καλό παράδειγμα και στο γ΄ τρίμηνο όπως και στο δ΄ τρίμηνο διενήργησε πολύ υψηλές προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.
Πολιτική τουλάχιστον….ορθότατη όχι σαν κάποιους άλλους που βιάστηκαν να μειώσουν τις προβλέψεις….ονόματα να μην αναφέρουμε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης