Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παραδοχή σοκ από τον OΟΣΑ - Διατυπώθηκαν λάθος προβλέψεις στη μάχη κατά της ευρωπαϊκής κρίσης - Αιτία η υπεραισιοδοξία

Παραδοχή σοκ από τον OΟΣΑ - Διατυπώθηκαν λάθος προβλέψεις στη μάχη κατά της ευρωπαϊκής κρίσης - Αιτία η υπεραισιοδοξία
Ο ΟΟΣΑ όμως απορρίπτει τις αιτιάσεις του ΔΝΤ για λάθη στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές
Σε μια παραδοχή σοκ προχώρησε σήμερα ο ΟΟΣΑ, ακολουθώντας έστω και με καθυστέρηση τα βήματα του ΔΝΤ, περί εσφαλμένων χειρισμών στη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Ο ΟΟΣΑ παραδέχεται πως επανειλημμένως - και όχι μία φορά - διατύπωσε λάθος προβλέψεις σε ό,τι αφορά τη δράση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στη μάχη κατά της ευρωπαϊκής κρίσης.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, o OΟΣΑ παραδέχθηκε πως εμφανίστηκε υπεραισιόδοξος στις εκτιμήσεις του πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα λάβουν αποτελεσματικά μέτρα στην κατεύθυνση ανάσχεσης της κρίσης.
Ωστόσο ο ΟΟΣΑ σπεύδει να διαχωρίσει τη θέση του από τις παραδοχές του ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται εδώ πως το ΔΝΤ έχει ήδη παραδεχθεί πως λόγω λανθασμένων προβλέψεων σε ό,τι αφορά στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές (fiscal multipliers) η ύφεση στις χώρες του Νότου αποδείχθηκε βαθύτερη του αναμενομένου.
"Ο ΟΟΣΑ δεν υποτίμησε ποτέ τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές" δήλωσε ο Pier Carlo Padoan, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.
"Το λάθος μας είναι το εξής: Πιστεύαμε για καιρό πως σιγά σιγά η κρίση θα αποκλιμακωθεί. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πηγή των λανθασμένων προβλέψεών μας", εξήγησε ο Padoan.
"Παραμελήσαμε στοιχεία που δεν έπρεπε να παραμελήσουμε", έσπευσε να επισημάνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η μεγαλύτερή του αποτυχία ήταν η εξής: Υπέθετε διαρκώς εσφαλμένα πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναλάβουν ουσιαστική δράση κατά της κρίσης. Αλλά αυτό, όπως ισχυρίζεται ο ΟΟΣΑ, συνέβη μόνο μια φορά: Όταν ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε τον Ιούλιο του 2012 πως "η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τη σωτηρία του ευρώ".
Όπως υποστηρίζουν οι Financial Times, όλα αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν πως ο ΟΟΣΑ δεν έλαβε σοβαρά υπόψιν του τις επιπτώσεις των διεθνών οικονομικών σοκ σε κάθε οικονομία ξεχωριστά.
"Στο μέλλον, οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ θα είναι περισσότερο τέχνη παρά επιστήμη", δεσμεύθηκε ο Padoan, μιλώντας στους Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης