Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκλειστικό – Οι κεφαλαιακές ζημίες θα είναι στην Eurobank 2,5 δισ. στην ΕΤΕ 2 δισ. ενώ στην Πειραιώς και Alpha σχεδόν μηδέν

Αποκλειστικό – Οι κεφαλαιακές ζημίες θα είναι στην Eurobank  2,5 δισ. στην ΕΤΕ 2  δισ. ενώ στην Πειραιώς και Alpha σχεδόν μηδέν
Τα στοιχεία αυτά αποτελούν το θετικό σενάριο για το σύστημα με επιβάρυνση 4,5 δισεκ. γιατί στο αρνητικό σενάριο….οι ζημίες θα είναι πολύ μεγαλύτερες.....
Τις κεφαλαιακές ζημίες των ελληνικών τραπεζών, όπως οριοθετούνται από την Blackrock και περιλαμβάνουν όλες τις παραμέτρους ειδικά της εκτιμώμενης κερδοφορίας για τα επόμενα 3 χρόνια, παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Στις χθεσινές συναντήσεις των τραπεζών με τεχνικά κλιμάκια της ΤτΕ στο επίκεντρο βρέθηκε η μελλοντική κερδοφορία των τραπεζών όπως θα προκύψει από τα business plan και τις συνέργειες.
Ωστόσο προκαταβολικά με απόλυτη σαφήνεια αναφέρουμε ότι τα νούμερα που θα διαβάσετε βρίσκονται υπό την αίρεση εγκρίσεων της Τρόικα.
Τα στοιχεία που παρουσιάζει το bankingnews.gr,  αποτελούν το θετικό σενάριο για το σύστημα γιατί στο αρνητικό σενάριο….οι ζημίες θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
Δίνουμε ωστόσο πολύ μεγάλες πιθανότητες επιβεβαίωσης στα στοιχεία που παρουσιάζουμε.
Οι θεσμικές αρχές θα έχουν κρίσιμες συναντήσεις με την Τρόικα την ερχόμενη Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου και εκεί θα διαπιστωθούν οι τελικές προθέσεις.
Όλη αυτή η συσκότιση με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών προκαλούν μεγάλη σύγχυση και ακόμη μεγαλύτερη αμφισβήτηση των ξένων για τις τράπεζες.
Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει – πληροφορίες που δεν προέρχονται από μια πηγή αλλά πλήθος πηγών καθώς προσπαθούν να κρατήσουν ως επτασφράγιστο μυστικό….ένα μεγάλο μυστικό που είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής τράπεζας.
Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η Eurobank θα χρειαστεί 2,5 δισεκ. αύξηση κεφαλαίου άρα οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι περίπου στα 2,7 δισεκ. ευρώ αλλά με προοπτική να μειωθούν στα 2,5 δισεκ. δεν υπήρχε έως τώρα ξεκάθαρη εικόνα για τις υπόλοιπες τράπεζες.
Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει.
1)Η Εθνική θα εμφανίσει κεφαλαιακή ζημία 2,3 δισεκ. με προοπτική μείωσης στα 2 δισεκ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή καθιστά υποχρεωτική νέα αύξηση κεφαλαίου ή την πώληση της Finansbank που σήμερα αποτιμάται για το 100% στα 2,3 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική τράπεζα αποτελεί αρνητική έκπληξη καθώς παρουσιαζόταν άνετη….με τα NPLs και παράλληλα διαφημίζει ότι θα χορηγήσει 3 δισεκ. όταν δεν διαθέτει την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια.
Το bankingnews.gr έχει πολύ έγκαιρα αναφέρει ότι η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας θα πρέπει να εξηγήσει πως το ελληνικό κράτος ΤΧΣ και προνομιούχες μαζί με το 1 δισεκ. των ιδιωτών επένδυσαν 11 δισεκ. ευρώ και η Εθνική βρίσκεται με 5 δισεκ. που χάθηκαν τα 6 δισεκ. ευρώ;
Γιαυτό το μέγα θέμα σε μια χρεοκοπημένη χώρα ουδείς μιλάει.
2)Οι κεφαλαιακές ζημίες της Πειραιώς θα είναι κοντά στο μηδέν ή σχεδόν μηδέν και σε κάθε περίπτωση λόγω των υψηλών κεφαλαιακών αποθεμάτων η τράπεζα μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε ποσό χωρίς να χρειαστεί νέα κεφάλαια.
Η Πειραιώς διαθέτει core tier 1 περίπου 15,5% μετά τον αναβαλλόμενο φόρο.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς θα είναι σχεδόν μηδενικές γιατί συμψηφίζονται οι ζημίες με τα μελλοντικά κέρδη που θα είναι υψηλά λόγω συνεργειών αλλά και από το γεγονός ότι η Πειραιώς έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.
Όταν αγόρασε τις κυπριακές τράπεζες….αγόρασε δάνεια με μεγάλο discount που σημαίνει ότι…έχει πολλά περιθώρια…
3)Οι κεφαλαιακές ζημίες της Alpha bank θα βρίσκονται επίσης κοντά στο μηδέν, άρα ούτε η Alpha αντιμετωπίζει κεφαλαιακό πρόβλημα.
Οι διαρροές ότι θα φθάσουν τα 700 εκατ οι κεφαλαιακές ζημίες δεν επιβεβαιώνονται τελικώς και αξιόπιστη πηγή μας ανέφερε "η Alpha bank θα έχει μηδέν κεφαλαιακή ζημία από την Blackrock".

Η Alpha bank καλύπτει ούτως ή άλλως κάθε ζημία από την υψηλή κεφαλαιακή της επάρκεια και δεν θα χρειαστεί πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση.
Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι κεφαλαιακές ζημίες θα είναι περίπου στα 4,5 δισεκ. και το επωμίζονται Eurobank και Εθνική, ενώ αντιθέτως Alpha και Πειραιώς βρίσκονται σε πολύ ισχυρή θέση, χωρίς να χρειάζονται πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση.  
Να σημειωθεί ότι το bankingnews.gr πρώτο είχε αποκαλύψει για κεφαλαιακές ζημίες από την Blackrock περίπου στα 4,5 δισεκ. ευρώ.

Υποσημείωση

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν το θετικό σενάριο για το σύστημα γιατί στο αρνητικό σενάριο….οι ζημίες θα είναι μεγαλύτερες.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες, ακόμη και αν επικρατήσει το ένα μετριοπαθές δυσμενές σενάριο… δεν θα ξεπεράσουν τα 6,5 δισεκ. ευρώ, οι κεφαλαιακές ζημίες.
Τα 15 δισεκ. που ορισμένοι ανέφεραν είναι εκτός πραγματικότητας.
Ουδέποτε αναφέρθηκε τέτοιο νούμερο για το ελληνικό banking και αν όντως έχει αναφερθεί να βγει το ΔΝΤ να το επιβεβαιώσει ή διαψεύσει.
Το μόνο στοιχείο που είχε διαρρεύσει ήταν ότι η Τρόικα επέμενε για κεφαλαιακές ζημίες στις ελληνικές τράπεζες περίπου στα 8 με 8,5 δισεκ. ευρώ που ωστόσο έγινε μεγάλη προσπάθεια για να αμβλυνθεί….αυτό το ακραίο νούμερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης