Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ισχυρό σοκ για την Εθνική η κεφαλαιακή ζημία των 2 δισ. – Τα 3 σενάρια για να διασωθεί η τράπεζα που είναι κεφαλαιακά ανεπαρκής

Ισχυρό σοκ για την Εθνική η κεφαλαιακή ζημία των 2 δισ. – Τα 3 σενάρια για να διασωθεί η τράπεζα που είναι κεφαλαιακά ανεπαρκής
Το bankingnews.gr προειδοποιεί εδώ και μήνες για την λάθος πορεία της Εθνικής τράπεζας
Ισχυρό σοκ αποτελεί για το ελληνικό banking η κεφαλαιακή αδυναμία της Εθνικής τράπεζας.
Ενώ επενδύθηκαν συνολικά 11 δισεκ. ευρώ η Εθνική έμεινε με 5 δισεκ. κεφάλαια και με οριακούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η τράπεζα υποχρεώθηκε σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, για να μπορέσει να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά υπέστη σοβαρή κεφαλαιακή ζημία από την τουρκική λίρα.
Η Εθνική τράπεζα ήταν κεφαλαιακά ασθενής και αυτό ήταν ξεκάθαρο εδώ και πολλούς μήνες.
Την Πέμπτη η διοίκηση της Εθνικής ενημερώθηκε από την ΤτΕ για τις εκτιμώμενες κεφαλαιακές ζημίες και αργά το βράδυ της Πέμπτης συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση της διοίκησης για να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα, που δεν ήταν καθόλου καλά για την τράπεζα.  
Η Blackrock κατέληξε ότι η Εθνική χρειάζεται 2,3 δισεκ. ευρώ με προοπτική να μειωθούν στα 2 ίσως και οριακά χαμηλότερα από 2 δισεκ. ευρώ.
(Το www.bankingnews.gr ήταν πάλι το πρώτο μέσο ενημέρωσης στην Ελλάδα που παρουσίασε σε αποκλειστικό ρεπορτάζ τις κεφαλαιακές ζημίες των τραπεζών με πολύ μεγάλη ακρίβεια....)
Το μείζον ερώτημα όμως είναι πως καλύπτονται τα 2 δισεκ. ευρώ που είναι η κεφαλαιακή ζημία;

Οι 3 λύσεις

1)Αύξηση κεφαλαίου ώστε οι ιδιώτες μέτοχοι να επενδύσουν εκ νέου κεφάλαια.
Προφανώς η λύση αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Ποιος επενδυτής που επένδυσε στα 4,29 ευρώ πριν μήνες καταβάλλοντας 1,07 δισεκ. ευρώ θα επανέλθει συμμετέχοντας σε μια νέα αμκ στα 2,3 ή 2,2 ευρώ;
Οι ιδιώτες μέτοχοι θα σαμποτάρουν την αύξηση κεφαλαίου καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί μια τέτοια αύξηση όταν έχει προηγηθεί πρόσφατα αύξηση κεφαλαίου.
Δεν θα επαναλάβουμε το πάγιο επιχείρημα μας ότι η Εθνική έπρεπε να είχε κρατικοποιηθεί.
Να ακολουθήσει δηλαδή το μοντέλο της Eurobank.
Τι θα πουν οι επενδυτικοί σύμβουλοι Παπούλιας, ιερείς και λοιπές δυνάμεις που προέτρεπαν τους έλληνες να επενδύσουν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας;
Εσχάτως αναφέρεται το εξής σενάριο "η Τροίκα προσπαθεί να κρατικοποιήσει την Εθνική και για να αποφευχθεί το σχέδιο αυτό όπως και το bail in όπου όλοι οι ιδιώτες μέτοχοι θα χάσουν τα κεφάλαια τους, θα πρέπει να υλοποιηθεί νέα αμκ για να διασωθεί η Εθνική και μην χάσουν τα κεφάλαια τους οι ιδιώτες μέτοχοι.
Οι ιδιώτες πρέπει να στηρίξουν πάλι την Εθνική τράπεζα"

2)Να πουλήσει την Finansbank.
Όμως η Finansbank αποτιμάται σήμερα για το 100% στα 2,3 δισεκ. όση είναι περίπου η κεφαλαιακή αδυναμία της Εθνικής.
Το ερώτημα είναι πως θα πωληθεί η Finansbank όταν η Τουρκία έχει πρόβλημα και τι τιμή μπορεί να πετύχει η Εθνική όταν οι δυνητικές αγοραστές θα γνωρίζουν ότι ο πωλητής δηλαδή η Εθνική έχει πρόβλημα;
Προφανώς η Finansbank αν πωληθεί αποδυναμώνει ποιοτικά στοιχεία του ισολογισμού της Εθνικής αλλά όπως έχουμε αποδείξει σε αναλυτικό ρεπορτάζ πρόσφατα η Finansbank πρόσφερε στην Εθνική μηδέν αξία.
3)Να προσφύγει η Εθνική στο ΤΧΣ σε αυτή την περίπτωση όμως θα ενεργοποιηθεί το bail in όπου οι ιδιώτες μέτοχοι θα χάσουν όλα τους τις επενδύσεις δηλαδή θα χάσουν το 1,07 δισεκ. που επένδυσαν.
Παράλληλα κρατικοποίηση της Εθνικής σημαίνει άμεση αντικατάσταση της διοίκησης Τουρκολιά – Χριστοδούλου.

Το συμπέρασμα

Οι επιλογές της Εθνικής τράπεζας είναι περιορισμένες.
Η Εθνική αποτελεί σε επίπεδο κεφαλαίων τον αδύναμο κρίκο του συστήματος.
Έρχονται δύσκολες μέρες για την Εθνική τράπεζα.
Η διοίκηση της Εθνικής δηλώνει αισιόδοξη ότι θα ξεπεράσει αυτό το σκόπελο και δεν θα χρειαστεί να προσφύγει σε αμκ.
Το γεγονός πάντως είναι ότι η Εθνική έχει κεφαλαιακό πρόβλημα τεράστιας κλίμακας...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης