Τελευταία Νέα
old

Τα 8 κρίσιμα μέτωπα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα - Αντιδράσεις για το δημοσίευμα των FT για τις τράπεζες

tags :
Τα 8 κρίσιμα μέτωπα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα - Αντιδράσεις για το δημοσίευμα των FT για τις τράπεζες
Tο δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2014 – 2015 και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την κάλυψή του είναι ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια»
(upd6)"Όσο πιο μεγάλο είναι το ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες, τόσο πιο μεγάλο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται". Αυτό ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο ανέβαζε στα 20 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Πρόκειται για μια πληροφορία που κατά πιθανότητα διέρρευσε από τους κόλπους του ΔΝΤ.
Τα τραπεζικά θα είναι ένα από τα οκτώ θέματα που θα συζητήσουν τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση με την τρόικα, στις δύο εβδομάδες που θα παραμείνουν στην Αθήνα οι δανειστές.
Στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα άνοιξε η ατζέντα όλων των θεμάτων που θα συζητηθούν, με την τρόικα να βάζει τους τίτλους για καθένα από αυτά, που θα κρίνουν και την εκταμίευση της δόσης των 10,1 δισ. ευρώ.
Αυτά είναι:
- Κλείσιμο προϋπολογισμού 2013 και επίδραση των μέτρων αυτών στον προϋπολογισμό του 2014 (carry over).
Tο οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι ορισμένες από τις παρεμβάσεις του 2013 που σχετίζονται με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και τους αυτοκινητόδρομους, παράγουν πρόσθετα έσοδα 500 - 550 εκατ. ευρώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.
- Δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο θα καθοριστεί από την επίδραση των μέτρων του 2013.
- Φορολογικό νομοσχέδιο. Το οικονομικό επιτελείο παρέδωσε στην τρόικα όλες τις αλλαγές που έκανε στα πρόστιμα και τις αποδείξεις και οι οποίες θα αξιολογηθούν από τους ξένους.
- Μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ.
- Παρεμβάσεις στα εργασιακά με σημείο αιχμής το μέτρο των ομαδικών απολύσεων και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Αύριο το πρωί θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.
- Κινητικότητα και απολύσεις στο δημόσιο. Επίκειται εντός της εβδομάδας συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα.
- Κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου για την περίοδο 2014 - 2017, στο οποίο θα αναλύονται οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις για κάθε ένα από αυτά τα έτη.
- Τράπεζες. Να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock και να οριστικοποιηθεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει εδώ και καιρό το www.bankingnews.gr, η μελέτη της BlackRock τοποθετεί στα 4,5 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Σε ό,τι αφορά τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση, μένει να οριστικοποιηθεί αν θα συμπεριληφθούν τα warrants.

Κρίσιμο τετ α τετ Χατζηδάκη - τρόικας


Λίγο πριν τις 23:00 ολοκληρώθηκε και η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με την τρόικα.
Κατά τις πληροφορίες, αμετακίνητοι παραμένουν οι δανειστές, ζητώντας την πλήρη υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που ζητά ο ΟΟΣΑ.
Ωστόσο, η τρόικα εμφανίστηκε επιφυλακτική και στο πακέτο μέτρων ύψους 150 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε προ ημερών το ΥΠΕΚΑ για τη βιομηχανία.

Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Η τρόικα κατέφθασε στην Ελλάδα με άγριες διαθέσεις, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση περισσότερες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Παράλληλα, στις πρώτες επαφές που είχε η Τρόικα με στελέχη της κυβέρνησης, επί τάπητος έχουν τεθεί η μερική μόνο –και όχι πλήρη- απελευθέρωση στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το ψωμί, η ενιαία τιμή του βιβλίου και το «φρέσκο» γάλα. 
Στην απογευματινή συνάντηση με τους δανειστές ο Κωστής Χατζηδάκης παίρνοντας γραμμή από τον Πρωθυπουργό θα υποστηρίξει ότι η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ δεν αποτελεί «Βίβλο» για την κυβέρνηση η οποία ετοιμάζει παράλληλα προσωπική ατζέντα με τα διαρθρωτικά.
Μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθεί να αποτελεί η πρόταση για αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος, θέμα με το οποίο διαφωνεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, ο οποίος δεν κλήθηκε στην χθεσινή σύσκεψη. Η κυβέρνηση, όπως διέρρεαν κύκλοι του Μαξίμου, θα παρουσιάσει «κοινώς αποδεκτή» πρόταση.
Εδώ τα ενδεχόμενα είναι όλα ανοιχτά: από το να προσπαθήσει η κυβέρνηση να διατηρήσει το καθεστώς των πέντε ημερών ως έχει ώστε να αποσοβήσει τον κίνδυνο διαρροών, μέχρι να επιμείνει στη δημιουργία νέας κατηγορίας παστεριωμένου γάλακτος ως «γάλα ημέρας» (συλλογή εντός 24 ωρών και όχι 48 ωρών) ώστε με τον τρόπο αυτό να καταργήσει τον σημερινό προσδιορισμό του «φρέσκου» και τελικά να ανοίξει την αγορά στις εισαγωγές.
Αντίθετα έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών για τα άλλα τρία ανοιχτά θέματα που προκάλεσαν ενδοκυβερνητικές τριβές, όπως αυτό των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της διάθεσής τους από τα σουπερμάρκετ.
Η ελληνική πλευρά θα προτείνει απελευθέρωση της τιμής πώλησης εντός των φαρμακείων με πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και σύνταξη λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων που θα πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ. Οι φαρμακοποιοί «θα λάβουν» ως αντάλλαγμα τη διατήρηση περιορισμούς ως προς το επάγγελμά τους (γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια κ.α).
Σε ότι αφορά στην κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, οι ενδοκυβερνητικές αντιρρήσεις θα καμφθούν με τη συμβιβαστική λύση διατήρησης της ενιαίας τιμή μόνο στις νέες εκδόσεις για την πρώτη διετία (όχι εκπτώσεις μεγαλύτερες του 10%). Στο ξενόγλωσσο βιβλίο και τα σχολικά βοηθήματα θα υπάρξει άμεσα πλήρης απελευθέρωση.
Στο θέμα του ψωμιού η πώληση θα γίνεται «με το ζύγι» όπως έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ, όμως δεν τίθεται θέμα αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζει το τι είναι «φούρνος», «αρτοποιείο» κ.α.
Να σημειωθεί ότι οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή με ένα νομοσχέδιο.

….και δημοσιονομικά «αγκάθια»
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι το μοναδικό θέμα της «ατζέντας» του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων που ξεκινά σήμερα με την τρόικα για την διπλή δόση των 10,1 δισ. ευρώ.
Υπάρχουν και μια σειρά από άλλα ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση σκοπίμως τα υποβαθμίζει λόγω των διπλών εκλογών που έχει μπροστά της. Το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2014 – 2015 και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την κάλυψη του είναι ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που το οικονομικό επιτελείο αποφεύγει να ρίξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.
Η κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει στην τρόικα ένα «πακέτο» μέτρων που φθάνει τα 2,8 με 2,9 δισ. ευρώ το οποίο θα αποκαλυφθεί μετά τις εκλογές του Μαΐου. Το «μενού» των νέων παρεμβάσεων έχει αναθεωρηθεί στο σύνολο του μετά την απόρριψη της αρχικής «λίστας» από τους δανειστές ισχυριζόμενοι ότι επρόκειτο για μέτρα «μίας χρήσης».
Οι ξένοι είχαν απορρίψει τα ισοδύναμα που πρότεινε η ελληνική πλευρά τόσο για την κάλυψη του κενού των 300 εκατ. ευρώ από τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% όσο και για την απόκλιση των 400 εκατ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα.
Στα ανοικτά μέτωπα περιλαμβάνονται επίσης η απαίτηση της τρόικας για την κάλυψη της «τρύπας» των 800 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στα ασφαλιστικά ταμεία από την σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και η πρόσφατη «νάρκη» με τις αποδοχές των ένστολων των οποίων οι περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.
Η κατάργηση δεκάδων φόρων υπέρ τρίτων όπως και το νέο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2014-2017 είναι μεταξύ άλλων ορισμένα από τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Στη χθεσινή συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό εξετάσθηκε και το καυτό θέμα των εμβασμάτων που βγήκαν την τριετία 2009-2011 στο εξωτερικό. Οι υποθέσεις στις οποίες ο έλεγχος έχει ήδη ολοκληρωθεί, έχουν συνολικό αποτέλεσμα άνω των 25 εκ. ευρώ. Επίσης, μετά την αρχική επεξεργασία των 54.000 περιπτώσεων κρίθηκε ότι 24.710 χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης και για τον λόγο αυτό οι φορολογούμενοι έχουν κληθεί, μέσω επιστολών, να προσκομίσουν δικαιολογητικά των εμβασμάτων.

(πρώτη ενημέρωση 07:36, 24 Φεβρουαρίου 2014)

M.X.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης