Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει bank run στις καταθέσεις; – Πόσο αληθές είναι αυτό και γιατί σπάνε ορισμένες προθεσμιακές;

tags :
Αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει bank run στις καταθέσεις; – Πόσο αληθές είναι αυτό και γιατί σπάνε ορισμένες προθεσμιακές;
Νέα μείωση καταθέσεων τον Φεβρουάριο του 2014 έναντι Ιανουαρίου από τα 161 στα 160 δισεκ. ευρώ
Αν έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει bank run στις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών;
Το ερώτημα αυτό προβάλλεται ή επιχειρείται να διοχετευτεί σκοπίμως ή μη από ορισμένους κύκλους.
Επειδή λόγω προεκλογικής περιόδου….θα χρησιμοποιηθούν πολλά αθέμιτα μέσα ή μη…υπάρχει κίνδυνος ο φόβος των καταθέσεων να χρησιμοποιηθεί από το ανώριμο πολιτικό σύστημα, εξέλιξη προφανώς τραγική.
Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που χρήζουν προσοχής.
Π.χ. ορισμένες  προθεσμιακές καταθέσεις 6μηνης διάρκειας σπάνε και όλοι επιλέγουν μήνα ή 3μηνο ή προθεσμιακές καταθέσεις που μπορούν να τις σπάσουν χωρίς πέναλτι που σημαίνει ότι αποδέχονται χαμηλότερο επιτόκιο.
Ωστόσο οι τράπεζες φαίνεται ότι έχουν κάνει μεγάλη προετοιμασία στο θέμα αυτό και μελετήσει όλα τα ενδεχόμενα και για την ώρα είναι ήρεμες ότι είναι απόλυτα ελεγχόμενη η κατάσταση.
Με βάση πληροφορίες το σπάσιμο των προθεσμιακών καταθέσεων είναι περιορισμένης κλίμακας που δεν ανησυχούν τις τράπεζες.
Ταυτόχρονα όπως έχουμε αναφέρει οι καταθέσεις τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 2 δισεκ. στα 161 δισεκ. και τον Φεβρουάριο με βάση εκτιμήσεις τραπεζιτών μειώθηκαν άλλο 1 δισεκ. στα 160 δισεκ.
Η μείωση των καταθέσεων τον Φεβρουάριο δεν συνδέεται με τις φήμες για bank run αλλά αποδίδεται ξεκάθαρα στην νέα μεγάλη μείωση του κοινωνικού πλούτου λόγω φορολογικών υποχρεώσεων.
Το σπάσιμο των προθεσμιακών καταθέσεων – είναι περιορισμένης κλίμακας – και προφανώς συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις.
Με πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να υπάρξει ακόμη και τεχνηέντως κάποιας μορφής bank run αλλά θεωρούμε ότι δεν θα λάβει διαστάσεις δεν θα επεκταθεί και δεν θα πλήξει δομικά το ελληνικό banking ακόμη και στο κακό σενάριο.
Ο έλληνας καταθέτης πρέπει να μείνει ψύχραιμος γιατί οι ελληνικές τράπεζες είναι 100% ασφαλείς.  
Σε ερώτηση που ετέθη στον Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ, πως θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρξει bank run η απάντηση που έδωσε ήταν θεσμική.
Θα συνεργαστεί η Ελλάδα με την ΕΚΤ ώστε να προστατεύσουν τις ελληνικές τράπεζες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να αποδείξει ότι έχει στρατηγική να κυβερνήσει, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ορισμένα δομικά ζητήματα ώστε να καταλαγιάσει τις ανησυχίες της κοινωνίας και να ηρεμήσει τους καταθέτες.
Το ελληνικό banking έχει χάσει 74 δισεκ. καταθέσεις που αποτελεί εθνική τραγωδία.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μείωση.
Το σύστημα ήδη δουλεύει οριακά και θα ήταν λάθος να αυξηθεί εκ νέου η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα κυρίως από την ΕΚΤ αλλά και το ELA.
Όμως από την άλλη οι καταθέτες πρέπει να γνωρίζουν ότι «οι καταθέσεις το 2014 στις ελληνικές τράπεζες είναι 100% ασφαλείς γιατί είναι κεφαλαιοποιημένες οι τράπεζες».

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης