Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος γύρος αβεβαιότητας στην Τουρκία - Ατέρμονη κατηφόρα για την τουρκική λίρα – Στο 2,2433 η ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο

Νέος γύρος αβεβαιότητας στην Τουρκία - Ατέρμονη κατηφόρα για την τουρκική λίρα – Στο 2,2433 η ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο
Nέες πιέσεις ελέω... Erdogan
Νέες πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα, στον απόηχο των καταιγιστικών αποκαλύψεων για τον Πρωθυπουργό, R.T. Erdogan.
Σήμερα, Τετάρτη, η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά -1,3% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 2,2433 λίρες/δολάριο.
Με την πολιτική αβεβαιότητα να κλιμακώνεται και την εμπιστοσύνη προς την τουρκική κυβέρνηση να συρρικνώνεται διαρκώς, οι επενδυτές αποστρέφονται το τουρκικό νόμισμα, αναζητώντας ασφαλέστερα καταφύγια.
Συν τοις άλλοις, η Τουρκία καλείται να διαχειριστεί ένα τεράστιο έλλειμμα τρέχουσων συναλλαγών.
Σημειώνεται πως η Κομισιόν υποβάθμισε χθες τις εκτιμήσεις για την τουρκική ανάπτυξη το 2014 στο 2,5% από 3% προηγουμένως.




Τουρκία - Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Εrdogan
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αντιδράσεις έπειτα από τη δημοσιοποίηση συνομιλίας του πρωθυπουργού R.T. Erdogan , ο οποίος φέρεται να προτρέπει το υιό του Bilal Erdogan να αποκρύψει τεράστια χρηματικά ποσά.
Στο άκουσα της είδησης, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.
«Κυβέρνηση παραιτήσου» και «Erdogan, κλέφτη!» ήταν μερικά από τα συνθήματα που επικράτησαν στις διαδηλώσεις χθες και σήμερα.
Από τις κινητοποιήσεις δεν έλειψαν και τα επεισόδια, καθώς η αστυνομία διέλυσε συγκέντρωση στην Άγκυρα, κάνοντας χρήση αντλιών νερού.

Τι μετέδιδε χθες, Τρίτη, το bankingnews.gr
Νέος πολιτικός σεισμός έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, μετά τη διαρροή των τηλεφωνικών συνομιλιών που φέρονται να έγιναν μεταξύ του πρωθυπουργού  Recep Tayyip Erdogan και του γιου του Bilal, κατά τις οποίες συζητούν σχέδια για να κρύψουν τεράστια χρηματικά ποσά σε μετρητά.
Ο Erdogan διέψευσε ότι η φωνή που ακούγεται είναι η δική του, ενώ προειδοποίησε με αγωγές του διακινητές του υλικού αυτού.
Μάλιστα, ο Erdogan κατήγγειλε τη διαρροή ως «προϊόν μοντάζ» και ως «απολύτως ψεύτικο», δεσμεύτηκε να μηνύσει τους υπεύθυνους της «βρώμικης σκευωρίας» και διεμήνυσε πως την απάντηση σε κάθε είδους καταγγελίες θα τις δώσει ο λαός της Τουρκίας στις επικείμενες δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 30 Μαρτίου.
Στις συνομιλίες, ο φερόμενος ως Erdogan προειδοποιεί το φερόμενο ως Bilal για χρήματα που είναι κρυμμένα σε διάφορα σπίτια.
Πάντως, στην Τουρκία επικρατεί αναβρασμός καθώς χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και πολλοί δημοσιογράφοι, παρακολουθούνταν τα τελευταία τρία χρόνια στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι τηλεφωνικές επικοινωνίες των προσώπων αυτών υποκλέπτονταν κατ' εντολή αστυνομικών και δικαστών προσκείμενων στην αδελφότητα του ισλαμιστή κληρικού Fethullah Gulen, τον οποίο έχει κατηγορήσει ο Erdogan για το πρωτοφανές πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που συγκλονίζει τους τελευταίους μήνες την κυβέρνησή του.
Η ύπαρξη του δικτύου των παρακολουθήσεων αποκαλύφθηκε από τους εισαγγελείς που διορίστηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση, μετά το άνευ προηγουμένου κύμα απομακρύνσεων και απολύσεων στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές.
Η εφημερίδα Star ανέφερε ότι περίπου 7.000 άνθρωποι ήταν υπό παρακολούθηση.
Εκτός από τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της MİT, στον κατάλογο περιλαμβάνονται πολλοί υπουργοί και σύμβουλοι της κυβέρνησης, στελέχη της αντιπολίτευσης, επιχειρηματίες, υπεύθυνοι μη κυβερνητικών οργανώσεων και δημοσιογράφοι.
Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ξεκίνησαν το 2011 στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης έρευνας για μια "τρομοκρατική οργάνωση".
Μετά από αυτές τις εξελίξεις η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε την άμεση παραίτηση Erdogan, σημειώνοντας πως πλέον η κυβέρνηση έχει χάσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης