Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκλειστικό – Αυξάνονται οι κεφαλαιακές ζημίες στα 7 δισ. – Eurobank 3 δισ. Εθνική 2,5 δισ. Πειραιώς 1 δισ. Alpha 500 εκατ

Αποκλειστικό – Αυξάνονται οι κεφαλαιακές ζημίες στα 7 δισ. – Eurobank 3 δισ.  Εθνική 2,5 δισ. Πειραιώς 1 δισ. Alpha 500 εκατ
Η ελληνική πλευρά ζητάει παράταση έως 2 έτη για την κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων ΔΝΤ και ΕΚΤ δίνουν έως 6 μήνες
Στα 7 δισεκ. ευρώ αυξάνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες καθώς η αρχική πρόταση για 4,5 δισεκ. ευρώ ακυρώθηκε καθώς δεν εγκρίθηκε από την Τρόικα.
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή που βρίσκεται σε άμεση επαφή με την Τρόικα οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών από 5 με 6 δισεκ. αρχικής εκτίμησης  θα ανέλθουν στα 7 δισεκ. ευρώ.
Με βάση την νέα κατανομή η Eurobank θα χρειαστεί 3 δισεκ. ευρώ από 2,7 δισεκ. ευρώ αρχικού σχεδιασμού.
Η Εθνική 2,5 δισεκ. ευρώ από 2,3 δισεκ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Η Πειραιώς 900 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ από μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες.
Η Alpha bank 500 εκατ ευρώ από μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το αρχικό σχέδιο.
Άρα οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν 7 δισεκ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει στην άποψη ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεν μπορούν να είναι 4,5 δισεκ. που αποτέλεσε και την αρχική πρόταση της ΤτΕ καθώς πρέπει να διασφαλιστεί ότι για τα επόμενα 2 χρόνια οι ελληνικές τράπεζες θα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.
Το ΔΝΤ και σιωπηρώς η ΕΚΤ θεωρούν ότι η ΤτΕ έχει προσεγγίσει λογικά το πρόβλημα αλλά τα NPLs τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φθάσει στα 72 δισεκ. με προοπτική τα 85 δισεκ. μαζί με το εξωτερικό.
Ως εκ τούτου απαιτείται μια ψύχραιμη και ορθολογική αντιμετώπιση των NPLs.
Η ελληνική πλευρά από τις επαφές που έχει πραγματοποιήσει με την Blacκrock και την Rothschild διαπιστώνει ότι η αρχική εκτίμηση των 4,5 δισεκ. ευρώ έχει αναιρεθεί και χρειάζεται μια επαναξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΤτΕ στο πλαίσιο της απίστευτης προσπάθειας που καταβάλλει ώστε να μην φορτωθούν κεφαλαιακές ζημίες οι ελληνικές τράπεζες να χαμήλωσε…πολύ τον πήχη ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί με την Τρόικα όταν….ήταν βέβαιο ότι θα απαιτούσε περισσότερα κεφάλαια.
Η Τρόικα συνεχίζει να ελέγχει τις ελληνικές τράπεζες και τα 3 δισεκ. για την Eurobank π.χ. θεωρείται δεδομένο.
Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς είναι οι κεφαλαιακές ζημίες να εγγραφούν και να αντιμετωπιστούν σε βάθος χρόνου ίσως 2ετία ωστόσο η Τρόικα δίνει παράταση το πολύ έως 6 μήνες δηλαδή έως τα επόμενα stress tests της ΕΚΤ των 130 ευρωπαϊκών τραπεζών περιλαμβανομένων και των 4 ελληνικών.
Όταν η ΕΚΤ πιέζει π.χ. τις ιταλικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν άμεσα δεν μπορεί να εξαιρούνται οι ελληνικές.
Αν τα 7 δισεκ. είναι το τελικό μέγεθος της κεφαλαιακής ανάγκης πως θα καλυφθούν;
Η Eurobank θα πρέπει να υλοποιήσει αμκ 3 δισεκ. ευρώ.
Οι ιδιώτες σχεδίαζαν να καταβάλλουν 2 δισεκ. αλλά τα 3 δισεκ. αποτελεί νέο δεδομένο που πρέπει να εξεταστεί με πολύ μεγάλη προσοχή.
Σίγουρα το σχέδιο της αύξησης κεφαλαίου έχει δυσκολέψει.
Η Εθνική με τα 2,5 δισεκ. θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου την οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υλοποιήσει.
Η Εθνική έχουμε επισημάνει έχει δύο εναλλακτικές ή πώληση της Finansbank ή προσφυγή στο ΤΧΣ, ενεργοποίηση του bail in και κρατικοποίηση.
Η Εθνική βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.
Η Πειραιώς θα μειωθεί το core tier 1 από 15,5% στο 13% περίπου αλλά δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου.
Αν η τράπεζα αποφασίσει να ενισχύσει τα κεφάλαια της θα έχει στόχο την περαιτέρω θωράκιση της αλλά δεν αποτελεί αναγκαιότητα.
Η Alpha bank θα υποστεί μείωση στο core tier 1 από 14,5% στο 13,4% περίπου και επίσης δεν θα χρειαστεί πρόσθετη κεφαλαιακή απαίτηση.
Η Attica bank θα χρειαστεί 80 με 100 εκατ αλλά θα αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο όπως έχουμε επισημάνει.

To συμπέρασμα

Eurobank και Εθνική, φορτώνονται το πρόβλημα στο ελληνικό banking ενώ λόγω συνεργειών και υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας Πειραιώς και Alpha bank δεν επιβαρύνονται δομικά, μπορούν να απορροφήσουν το πρόβλημα.
Τα 7 δισεκ. κεφαλαιακή ανάγκη δεν είναι οριστική απόφαση αλλά πολύ πιθανή μετά τους τελευταίους ελέγχους της Τρόικας στο ελληνικό banking.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης