Τελευταία Νέα
old

Kampeter (υφυπ.Οικονομικών Γερμανίας) – Η ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές δεν πρόκειται να ανακτηθεί «εν μια νυκτί»

Kampeter (υφυπ.Οικονομικών Γερμανίας) – Η ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές δεν πρόκειται να ανακτηθεί «εν μια νυκτί»
Η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει για τυχόν τρίτο πακέτο βοήθειας


Την άποψη ότι η μελλοντική οικονομική πορεία της Ελλάδας και η ικανότητα της να επιστρέψει στις χρηματαγορές δεν πρόκειται να ανακτηθεί «εν μια νυκτί» εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Steffen Kampeter αναφερόμενος στη σημερινή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle, ο Kampeter εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για αυτήν την κίνηση της Ελλάδας.
«Στόχος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα είναι η επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές. Εάν τώρα η Ελλάδα, μετά από ορισμένες μικρότερες εκδόσεις ομολόγων στο παρελθόν, τολμά να κάνει το επόμενο βήμα, τότε το χαιρετίζω και εύχομαι οι προσπάθειες αυτές να έχουν επιτυχία» υπογραμμίζει ο Kampeter, η γνώμη του οποίου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στη γερμανική κυβέρνηση.
Ερωτηθείς για το τι σημαίνει αυτή η έκδοση του ομολόγου και αν σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές ο Kampeter είναι κατηγορηματικός.
«Η μελλοντική οικονομική πορεία της Ελλάδας και ως εκ τούτου η ικανότητα να επιστρέψει στις χρηματαγορές δεν πρόκειται να ανακτηθεί εν μια νυκτί. Πρόκειται για μια διαδικασία. Γι' αυτό θεωρώ έξυπνο και σωστό το ότι οι ευρωπαίοι εταίροι στηρίζουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε αυτόν το δρόμο και κυρίως στη διαδικασία αναζήτησης δυνητικών χρηματοδοτών, με ιδιαίτερη αξιοπιστία και βήμα προς βήμα» τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Το ίδιο επιφυλακτικά εκφράζεται ο Kampeter αναφορικά και με το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο ως γνωστόν επανειλημμένα έχει απορρίψει η ελληνική κυβέρνηση:
«Έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο του Eurogroup να περιμένουμε τα στοιχεία της τελικής έκθεσης της τρόικα. Κατόπιν αυτού θα αποφασίσει η ελληνική πολιτική και όχι η γερμανική κατά πόσο υπάρχει αναγκαιότητα νέων μέτρων, για παράδειγμα ενός νέου πακέτου βοήθειας. Αυτό πάντα το τόνιζε ξεκάθαρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, όπως επίσης ότι πρόκειται για μια απόφαση των Ελλήνων και όχι για μια απόφαση γερμανικών ή ευρωπαϊκών οργάνων» επισημαίνει ο Kampeter.
Σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα να βγει στις αγορές με ένα νέο ελληνικό ομόλογο και με επιτόκιο της τάξης του 5%, τη στιγμή που η χώρα πληρώνει επιτόκιο 1,5% στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και να μην εξακολουθήσει να δανείζεται σε περίπτωση ανάγκης από τον ESM, ο Kampeter τονίζει ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση.
«Μια τέτοια ερώτηση δεν μπορώ να την απαντήσω εγώ ως γερμανός πολιτικός. Είναι, όμως, πασιφανές ότι η βοήθεια στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των ευρωπαίων εταίρων είναι συνδεδεμένη με όρους, ενώ τα χρήματα από την αγορά δεν είναι. Η επιλογή εναπόκειται στον ελληνικό πολιτικό κόσμο. Κατά τα άλλα, κανείς δεν ξέρει ακόμη εάν και με ποιο επιτόκιο θα τιμολογηθεί αυτό το ελληνικό ομόλογο» υπογραμμίζει ο Kampeter.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης