Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το παρασκήνιο – Πως το όχι έγινε ναι και πως οι 4 κατά έγιναν 4 υπέρ στο ΤΧΣ για την αύξηση κεφαλαίου έως 2,5 δισ. της Εθνικής

tags :
Το παρασκήνιο – Πως το όχι έγινε ναι και πως οι 4 κατά έγιναν 4 υπέρ στο ΤΧΣ για την αύξηση κεφαλαίου έως 2,5 δισ. της Εθνικής
Μεγάλη κερδισμένη η Α. Σακελλαρίου που χειρίστηκε με επαγγελματισμό μια εσωτερική κρίση….
Το μεγάλο παρασκήνιο, θα παρουσιάσουμε σήμερα με επίκεντρο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το πώς υπήρξε τελικώς η μεγάλη ανατροπή.
Πως από την καταψήφιση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής σε 24 ώρες βρεθήκαμε στην έγκριση της αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής από το ΤΧΣ.
Η εκτελεστική επιτροπή του ΤΧΣ υπό την CEO Αναστασία Σακελλαρίου συνεδριάζει με στόχο να προτείνει στο Γενικό Συμβούλιο που είναι 7μελές την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας έως 2,5 δισεκ. ευρώ.
Η Σακελλαρίου σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος προχωράει την διαδικασία και φέρνει στο Γενικό Συμβούλιο την πρόταση για έγκριση της αύξησης της Εθνικής την Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου 2014.
Η Σακελλαρίου γνώριζε ότι ο Devriendt μη εκτελεστικό μέλος του 7μελούς Γενικού Συμβουλίου θα ψήφιζε κατά αλλά είχε δηλώσει ότι θα απέχει.
Άρα οι 7 θα ήταν 6 που θα ψήφιζαν και με την ψήφο του Σκλαβούνη του προέδρου του ΤΧΣ που έχει από το καταστατικό ειδικό βάρος ακόμη και αν ισοψηφούσαν 3 υπέρ με 3 κατά η ψήφος του Σκλαβούνη θα διαμόρφωνε το τελικό αποτέλεσμα.
Ξεκινάει η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου και ο Mariani τάχθηκε κατά της αύξησης, όπως και ο Wilke μη εκτελεστικό μέλος του ΤΧΣ, ωστόσο η έκπληξη ήταν ο Ζαφειρίου ο οποίος ψήφισε κατά της αύξησης.
Υπέρ της αύξησης τάχθηκαν ο Ζάρκος της ΤτΕ που συνέπλεε με την Σακελλαρίου και ο Γούναρης ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ.
Ο πρόεδρος του ΤΧΣ διαβλέποντας αυτή την ανατροπή ζήτησε από τον Devriendt που απείχε από την συνεδρίαση να παραβρεθεί και να ψηφίσει.
Ερχόμενος ο Devriendt στο Γενικό Συμβούλιο διατύπωσε την διαφωνία με την ΑΜΚ της Εθνικής και καταψήφισε την αύξηση.
Έτσι βρέθηκαν 4 ψήφοι κατά της αύξησης και 2 ψήφοι υπέρ της αύξησης, ο Σκλαβούνης και να ψήφιζε ή μη πλέον είχε διαμορφωθεί η απόφαση 4 ψήφοι κατά σημαίνει πλειοψηφία στο ΤΧΣ.
Έτσι λοιπόν το ΤΧΣ μπλοκάρει την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.
Εκείνη την ημέρα Μεγάλη Τρίτη το απόγευμα  είχε συγκληθεί και το ΔΣ της Εθνικής που αναβλήθηκε λόγω αυτής της αρνητικής εξέλιξης.
Η Σακελλαρίου όμως βλέποντας το αδιέξοδο, παίρνει την υπόθεση πάνω της προτού αρχίσουν να πέφτουν τα τηλέφωνα από παντού, άνωθεν,  κάτωθεν,  πλαγίως και οριζοντίως.....
Έτσι λοιπόν υποβάλλει νέα πρόταση στο Γενικό Συμβούλιο με κάποιες αλλαγές και βεβαίως ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου.
Υπήρξαν γενικότερες παρεμβάσεις είναι αλήθεια, παρά τις διαψεύσεις και φθάσαμε στο σημείο όπου Mariani, Wilke και Devriendt συνεχίζουν να εμμένουν στην θέση τους καταψηφίζοντας την αύξηση κεφαλαίου Ζάρκος από την ΤτΕ και Γούναρης από το ΥΠΟΙΚ ψηφίζουν υπέρ και η έκπληξη ήταν ο Ιωάννης Ζαφειρίου που είχε ψηφίσει κατά της ΑΜΚ την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη άλλαξε άποψη, μεταπείστηκε και ψήφισε υπέρ της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής.
Έτσι λοιπόν με 4 ψήφους υπέρ και 3 κατά εγκρίθηκε από το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.
Οι εξελίξεις δικαίωσαν την Σακελλαρίου η οποία χειρίστηκε με επαγγελματισμό την εμπλοκή και τις διαφωνίες και κατάφερε μέσα σε 24 ώρες να ανατρέψει το δυσμενές για την αμκ της Εθνικής αποτέλεσμα.
Προφανώς εξέρχεται κερδισμένη όσον αφορά τις εσωτερικές ισορροπίες στο ΤΧΣ....

(Πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 17 Απριλίου 2014, ώρα 09:06)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης