Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το window opportunity που άνοιξε για την Ελλάδα έδωσε την ευκαιρία να αντληθούν 13,6 δισ. και να προσφερθούν 36 δισ

Το window opportunity που άνοιξε για την Ελλάδα έδωσε την ευκαιρία να αντληθούν 13,6 δισ. και να προσφερθούν 36 δισ
Το ποσό που αντλήθηκε και προσφέρθηκε στην Ελλάδα είναι υπερβολικά μεγάλο αλλά εν μέρει δικαιολογημένο
Το παράθυρο ευκαιριών - το window opportunity - που άνοιξε εσχάτως στην Ελλάδα έδωσε την δυνατότητα στο κράτος, στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις να αντλήσουν έως τώρα 12,5 δισεκ. περιλαμβανομένων και των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών ή 13,6 δισεκ. μαζί με τα ομολογιακά που θα εκδοθούν προσεχώς και συνολικά να προσφερθούν 36 δισεκ. επίπεδα ρεκόρ προφανώς.
Αν και οι προσφορές εμπεριέχουν πολλές επικοινωνιακές παγίδες π.χ. αν μια τράπεζα έχει δώσει τιμή σε ΑΜΚ στο 1 ευρώ και επενδυτής προσφέρει 1 δισεκ. στα 0,50 ευρώ λαμβάνεται υπόψη στις προσφορές αλλά απορρίπτεται από την διαδικασία αποδοχής των κεφαλαίων.
Το παράθυρο ευκαιριών άνοιξε στην Ελλάδα και πρέπει να τονιστεί ότι το παράθυρο ευκαιριών δημιουργήθηκε τόσο από τις πρωτοβουλίες σε επίπεδο εθνικής οικονομίας όσο και σε επίπεδο τραπεζών.
Η Πειραιώς και Alpha bank άνοιξαν τον χορό της εξόδου στις αγορές, οι τράπεζες ήταν αυτές που έκαναν πρώτες τα μεγάλα βήματα και ακολούθησε πολύ άμεσα και το ελληνικό δημόσιο.
Μέχρι τώρα
Η Πειραιώς άντλησε 500 εκατ σε ομολογιακό και προσφέρθηκαν 3 δισεκ.
Η Πειραιώς άντλησε 1,75 δισεκ. με τις προσφορές να φθάνουν τα 3,1 δισεκ.
Η Alpha bank άντλησε 1,2 δισεκ. και έλαβε προσφορές 2,5 δισεκ.
Το ελληνικό δημόσιο μέσω private placement άντλησε 3 δισεκ. για 5ετή έκδοση και δέχθηκε προσφορές 20,4 δισεκ. ευρώ.
Η Eurobank θα αντλήσει 2,863 δισεκ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Η Εθνική θα αντλήσει έως 2,5 δισεκ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Η Εθνική θα αντλήσει 750 εκατ κοινό ομολογιακό δάνειο.
Η ΔΕΗ προετοιμάζει ομολογιακό δάνειο 500-750 εκατ ευρώ.
Η ΜΙΓ προετοιμάζει ομολογιακό δάνειο 100-120 εκατ ευρώ.
Ο Μυτιληναίος προετοιμάζει κοινό ομολογιακό 500 εκατ ευρώ.
Όλα αυτά μαζί μας δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Κράτος, τράπεζες και επιχειρήσεις άντλησαν ή θα αντλήσουν προσεχώς 13,6 δισεκ. ενώ προσφέρθηκαν συνολικά 36,2 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος ήταν στο private placement.
Εξάγεται το συμπέρασμα ότι τράπεζες και επιχειρήσεις μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια ή ρευστότητα από μια δυνητική πηγή ξένων κεφαλαίων που προσφέρονται στην Ελλάδα περίπου 16-17 δισεκ.
Τράπεζες και επιχειρήσεις αλλά και το κράτος όντας διψασμένοι για κεφάλαια και ρευστότητα απορρόφησαν μεγάλο μέρος της προσφερόμενης ρευστότητας, των προσφερόμενων κεφαλαίων.
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν το window opportunity θα παραμείνει για καιρό ανοικτό ή λόγω των ευρωεκλογών θα κλείσει εκ νέου.
Το γεγονός ότι όλοι βιάζονται να αντλήσουν κεφάλαια άμεσα προ των ευρωεκλογών είναι προφανές ότι υποδηλώνει και αποδεικνύει τις ανησυχίες για την συνέχεια.
Οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι καθοριστικές μετά τις ευρωεκλογές.
Αν η κυβέρνηση διασωθεί τότε το window opportunity θα παραμείνει ανοικτό για καιρό και θα ενταθεί μετά τα stress tests της ΕΚΤ, όταν αποδειχθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια.
Αν η κυβέρνηση δεν διασωθεί, τότε προφανώς το παράθυρο ευκαιριών θα κλείσει και όσοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν κεφάλαια έχει καλώς, όσοι δεν τα κατάφεραν….θα περιμένουν…

(πρώτη ενημέρωση 22 Απριλίου 2014, 11:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης