Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Philippe Legrain - H Eυρώπη έκανε λάθος με την Ελλάδα - Το PSI+ έπρεπε να γίνει τον Μάιο του 2010

Philippe Legrain - H Eυρώπη έκανε λάθος με την Ελλάδα - Το PSI+ έπρεπε να γίνει τον Μάιο του 2010
Διάσπαση του ευρώ προβλέπει ο πρώην σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν Jose Manuel Barroso
"Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έπρεπε να είχε γίνει από τον Μάιο του 2010, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από ότι τελικά έγινε...", υποστηρίζει, ρητά και κατηγορηματικά, ο Philippe Legrain, Βρετανός οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν Jose Manuel Barroso.
Στο νέο του βιβλίο, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, δεδομένου του πόστου το οποίο υπηρετούσε μέχρι πρότινος, ο Philippe Legrain δεν διστάζει να βάλλει κατά των Ευρωπαίων, για τους χειρισμούς τους στη διάρκεια της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Σύμφωνα με τον Philippe Legrain, το μεγάλο σφάλμα που διέπραξε η Ευρώπη, ήδη από το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης ήταν το εξής: Έκανε κακή διάγνωση της κρίσης και τελικά οι όποιες αποφάσεις ελήφθησαν, επιδείνωσαν την κατάσταση...
Όπως εξηγεί, η Ελλάδα - με χρέος υψηλότερο του ΑΕΠ της - βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κρίση χρέους, όχι με μια τραπεζική κρίση. Επομένως η λύση που επελέγη από την Ευρώπη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας αποδείχθηκε λανθασμένη.
Αντί Ευρώπη και Ελλάδα να προχωρήσουν σε επαναδιαπράγματευση ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τελικά Ευρωζώνη και ΔΝΤ αποφάσισαν να επιβάλλουν στην Αθήνα αυστηρά - και εξαιρετικά δύσπεπτα - μέτρα λιτότητας που γονάτισαν την οικονομία της.
"Το ελληνικό χρέος έπρεπε να έχει αναδιαρθρωθεί από τον Μάιο του 2010. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Στον αντίποδα, η χώρα αναγκάστηκε να υπομείνει - και υπομένει ακόμη - μια αυτοκαταστροφική λιτότητα. Σήμερα η Ελλάδα υπομένει τόσο αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους και περιορισμούς, μια εξέλιξη η οποία υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό τη δημοκρατία της", σχολιάζει ο Legrain.
Να σημειωθεί πως ο Legrain διετέλεσε σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν Jose Manuel Barroso από το 2011 μέχρι και το 2013.
"Μια κρίση θα έπρεπε να λειτουργεί ως ενωτική δύναμη. Η Ευρώπη θα έπρεπε να δράσει από κοινού, συντονισμένα, ενισχύοντας τη μεταξύ της συνεργίας... Αντίθετα, όπως έγινε αντιληπτό, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους λειτούργησε διχαστικά για την Ευρωζώνη, αφού έθεσε σε ευθεία αντιπαράθεση δανειστές και δανειζόμενους", εξηγεί επίσης.
Όπως προσθέτει, απ' άκρη σ' άκρη στην Ευρώπη, υπάρχουν πάνω από 15 εκατομμύρια νέοι, ηλικίας κάτω των 30 ετών, που ούτε εργασία έχουν, ούτε όμως διαθέτουν και την αναγκαία εκπαίδευση. "Αυτή είναι ξεκάθαρα μια χαμένη γενιά...", σπεύδει να προειδοποιήσει ο Legrain.
Τι προβλέπει όμως ο ίδιος για το μέλλον της Ευρώπης; Ιδού η απάντησή του: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβιώσει, όχι όμως και η Ευρωζώνη. Το ευρώ τελικά θα διασπαστεί. Το βασικό μου σενάριο είναι το εξής: Η Ευρωζώνη εισέρχεται σε μια περίοδο στασιμότητας και αποπληθωρισμού, στα πρότυπα της Ιαπωνίας...".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης