Τελευταία Νέα
Πολιτική

Economist - Μάχη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές - Βέβαιη ήττα για το ΠΑΣΟΚ - Μεγάλη έκπληξη το Ποτάμι

tags :
Economist - Μάχη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές - Βέβαιη ήττα για το ΠΑΣΟΚ - Μεγάλη έκπληξη το Ποτάμι
Υπό αναμόρφωση του ελληνικό πολιτικό σκηνικό
Τα νέα δεδομένα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, μετά την έξοδο στις αγορές, σκιαγραφεί το βρετανικό περιοδικό Economist.
Υπό τον τίτλο «Remaking the political landscape», το οικονομικό περιοδικό αποπειράται να εξηγήσει γιατί οι Έλληνες πολίτες εξακολουθούν να γυρνούν την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρά την κλιμάκωση των θετικών οικονομικών ειδήσεων.
Ο Economist ξεκινά την ανάλυση, παραδεχόμενος πως μετά από έξι χρόνια μιζέριας, η οικονομία επιτέλους βελτιώνεται. Προς επίρρωση, παραπέμπει την έξοδο στις αγορές, την αύξηση των τουριστικών ροών και τις ελπίδες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.
Άλλωστε ακόμη και η σκληρή απέναντι στην Ελλάδα, Angela Merkel εκφράστηκε με θερμά λόγια κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα.
Όπως διαπιστώνει όμως ο Economist, το κύμα αισιοδοξίας δεν φαίνεται να επεκτείνεται στους Έλληνες ψηφοφόρους. Η ανεργία παραμένει άνω του 26%, η εργασιακή ανασφάλεια είναι διάχυτη και η φτώχεια απειλεί ευρεία κοινωνικά στρώματα.

Υπό ανασύνθεση του πολιτικό σκηνικό
Αναμφισβήτητα, συνεχίζει ο Economist, το πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται υπό κατάρρευση. Η εποχή όπου το πολιτικό σύστημα ήταν υπεύθυνο να βρει μία θέση εργασίας για τον Έλληνα ψηφοφόρο έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Η κεντροδεξιά ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θεωρούνται από την πλειονότητα των Eλλήνων, οι υπαίτιοι της κρίσης αλλά και της κατάρρευσης του συστήματος πατρωνίας των τελευταίων 30 ετών!
Ορισμένοι Έλληνες στράφηκαν στα λεγόμενα αντι-συστημικά κόμματα, τα οποία ευαγγελίζονται ριζοσπαστικές ιδέες. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, δύο νέα κεντροαριστερά κόμματα, η Ελιά και το Ποτάμι, αναμένεται να διεκδικήσουν τη ψήφο του ελληνικού λαού, αναπληρώνοντας το κενό του ΠΑΣΟΚ.
Αρκετοί αριστεροί ψηφοφόροι φυσικά, στηρίζουν το ακροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο θυελλώδης 39χρονος Αλέξης Τσίπρας. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα συνιστά εχθρό των Ελλήνων επιχειρηματιών, καθώς τους απειλεί με την επιβολή εκτεταμένων φόρων. Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ηγέτης του ΠΑΣΟΚ δέχεται ισχυρή επίθεση από τον πρώην Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Η ΝΔ έχει αποδειχθεί σύμφωνα με τον Economist, το πιο συμπαγές κόμμα, καθώς κατάφερε να επιβιώσει, αλλάζοντας μόνο ηγεσία. Ωστόσο, αρκετοί ψηφοφόροι της έχουν μετατοπιστεί στο νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή. Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Χρυσής Αυγής και της ΝΔ, όπως πιστοποιεί και το βίντεο του Τ. Μπαλτάκου, συνιστούν ντροπή για τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ. Αμφότεροι, συγκεντρώνουν ποσοστά μεταξύ του 18% και 20%. Το ΠΑΣΟΚ έχει βουλιάξει στο 3,5% και κινδυνεύει να μείνει εκτός του νέου Ευρωκοινοβουλίου. Η Χρυσή Αυγή έχει επίσης, υποχωρήσει από το 11% στο 8%. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του νεοναζιστικού μορφώματος, Ηλίας Κασιδιάρης διαθέτει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας στη διεκδίκηση του δήμου της Αθήνας.
Η Ελιά κυμαίνεται γύρω στο 5%. Ωστόσο, έχοντας το στίγμα του ΠΑΣΟΚ, δεν αναμένεται να λάβει υψηλά ποσοστά.
Από την άλλη πλευρά, το Ποτάμι έχει κλέψει τις εντυπώσεις, καθώς εμφανίζεται στην 3η θέση, συγκεντρώνοντας ποσοστά μεταξύ 11% και 15%.
Καταλήγοντας ωστόσο, ο Economist επισημαίνει πως ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως το Ποτάμι χαίρει της στήριξης ορισμένων ισχυρών επιχειρηματιών, προκειμένου να ανακόψει τη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης