Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ουκρανία – Συγκρούσεις Ουκρανών στρατιωτών και ρωσόφωνων αυτονομιστών με πέντε νεκρούς - Προειδοποίηση Putin

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ουκρανία – Συγκρούσεις Ουκρανών στρατιωτών και ρωσόφωνων αυτονομιστών με πέντε νεκρούς - Προειδοποίηση Putin
Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας) – «Πιόνι» η Ουκρανία στο γεωπολιτικό παιχνίδι της Δύσης κατά της Ρωσίας
(upd16) Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και συγκεκριμένα στο προπύργιο των ρωσόφωνων αυτονομιστών, στο Sloviansk όπου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Ουκρανούς στρατιώτες αναφέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση της Μόσχας, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι εάν απειληθούν ρωσόφωνοι πολίτες, θα ανταποδώσει την ώρα που οι ΗΠΑ απέστειλαν  στην Πολωνία 150 στρατιώτες για κοινά γυμνάσια στην ανατολική Ευρώπη.
Ήδη ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin έσπευσε να προειδοποιήσει το Κίεβο πως αν χρησιμοποιήσει το στρατό κατά του πληθυσμού, τότε θα υπάρξουν συνέπειες χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, οι συγκρούσεις στο Sloviansk εντάσσονται στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που είχε ανακοινώσει πριν από μερικές ημέρες το Κίεβο.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Κίεβο ανακοίνωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να επανακαταλάβουν από τους φιλορώσους το δημαρχείο της Μαριούπολης
Ο υπουργός Εσωτερικών Arseniy Asakov ανακοίνωσε πως το δημαρχείο στη Μαριούπολη, ένα από τα υπό κατάληψη κτίρια, είναι πλέον «ελεύθερο για να συνεχιστούν οι εργασίες».
Ο Asakov δεν διευκρίνισε πώς απελευθερώθηκε το δημαρχείο, λέγοντας μόνο πως δεν υπήρξαν τραυματίες. Τοπική ιστοσελίδα υποστήριξε πως πέντε από τους καταληψίες τραυματίστηκαν, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει η Ρωσία, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που απειληθούν ρωσόφωνοι πολίτες, θα ανταποδώσει.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov επιτέθηκε κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ, τις οποίες κατηγόρησε ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν μια επανάσταση στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιούν το Κίεβο ως «πιόνι στο γεωπολιτικό παιχνίδι» κατά της Ρωσίας.
«Στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησαν να προκαλέσουν μια νέα «χρωματιστή επανάσταση», μια επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος, αντίθετη προς το Σύνταγμα» τόνισε ο Lavrov.
Η Μόσχα αποκαλεί «χρωματιστές επαναστάσεις» την αλλαγή καθεστώτων όπως η "πορτοκαλί επανάσταση" στην Ουκρανία το 2004 ή η "επανάσταση των Ρόδων" στη Γεωργία το 2003.
Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις χώρες της Δύσης ότι προκάλεσαν τις «επαναστάσεις» σε αυτές τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
«Λίγοι σοβαροί αναλυτές αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται για τη μοίρα της Ουκρανίας. Απλώς η Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε και συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως πιόνι στο γεωπολιτικό παιχνίδι» τόνισε ο Lavrov,
«H Ρωσία αναμένει η διεθνής συμφωνία για την εκτόνωση της ουκρανικής κρίσης να εφαρμοστεί με ουσιαστικά βήματα» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

Κενό γράμμα η Συμφωνία της Γενεύης
Υπό αυτό το κλίμα είναι προφανές πως η Συμφωνία της Γενεύης δεν είναι παρά ένα κενό γράμμα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κάθε πλευρά επιρρίπτει στην άλλη την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης.
Στην Πολωνία κατέφτασαν ήδη οι πρώτοι 150 Αμερικάνοι στρατιώτες, οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε κοινές ασκήσεις σε Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν ένα μήνα.
Από την πλευρά τους Μ.Βρετανία, Δανία και Ολλανδία «σήκωσαν» πολεμικά αεροσκάφη, όταν εντόπισαν ρωσικά αεροσκάφη να κινούνται κοντά στον εναέριο χώρο τους.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία προχωρά σε ναυτικά γυμνάσια στην Κασπία ενώ συνεχίζει τις χερσαίες ασκήσεις της στα σύνορα με την Ουκρανία.
Και ενώ οι στρατιωτικές μηχανές έχουν «ανάψει» για τα καλά, εξίσου έντονη είναι και η ρητορική που αναπτύσσεται.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama προανήγγειλε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μια και όπως είπε «η Μόσχαδεν έχει σεβαστεί «ούτε το πνεύμα ούτε το γράμμα της συμφωνίας της Γενεύης».
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιρρίπτει τις ευθύνες στο Κίεβο για τη μη τήρηση της Συμφωνίας και ζητά από την ουκρανική ηγεσία να αποσύρει τις δυνάμεις που έχει κινητοποιήσει στις ανατολικές περιφέρειες.Σημειώνεται ότι η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση που διεξήγαγε το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα για να ανακτήσει τον έλεγχο του Sloviansk απέτυχε και ο στρατός την ανέστειλε σε μεγάλο βαθμό μετά τη συμφωνία της Γενεύης που είχε στόχο να αποκλιμακώσει την κρίση.

Συνάντηση Merkel - Hollande στις 10 Μαϊου στην πόλη Στράλσουντ
Με κύριο θέμα τις ραγδαίες και κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία αναμένεται να συναντηθούν η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel με τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande στις 10 Μαΐου.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται θα επισκεφθεί τη Merkel στην πόλη Στράλσουντ, στην εκλογική της περιφέρεια στην ακτή της Βαλτικής.
Ωστόσο η συνάντηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή, καθώς αποτελεί μόνο δημοσίευμα περιφερειακής γερμανικής εφημερίδας.

ΔΝΤ - Θετικό στη χορήγηση δανείου 17 δισ. δολ. προς το Κίεβο - Στο -5% τοποθετεί την ύφεση της Ουκρανίας το 2014
Θετικό στο ενδεχόμενο χορήγησης δανείου, συνολικού ύψους 17 δισ. δολαρίων, προς το Κίεβο εμφανίζεται το ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα, το Ταμείο φαίνεται να τοποθετεί στο -5% την ύφεση της ουκρανικής οικονομίας για το τρέχον έτος, 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο σχετική έκθεση του ΔΝΤ για την Ουκρανία, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται θετική στην πιθανότητας χορήγησης δανείου ύψους 17 δισ. δολαρίων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εν λόγω έκθεση παραδόθηκε στις εμπλεκόμενες πλευρές, μόλις χθες, Τρίτη 22/4.
Το περιεχόμενο της έκθεσης αναμένεται να συζητηθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 30 Απριλίου.

Τριμερή σύνοδο για το αέριο προτείνει η Μόσχα
Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας πρότεινε στον επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ τη σύγκληση μιας τριμερούς συνόδου σχετικά με το φυσικό αέριο με τη συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ουκρανίας και της Κομισιόν στη Μόσχα την 28η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε μια εκπρόσωπός του σήμερα.
«Αποστέλλουμε την επιστολή στον Έτινγκερ προτείνοντας τη διεξαγωγή των συνομιλιών στη Μόσχα την (σ.σ. προσεχή Δευτέρα) 28η Απριλίου», είπε η εκπρόσωπος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Νωρίτερα η ίδια εκπρόσωπος είχε αναφέρει ότι η Μόσχα έλαβε μια πρόταση από τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Έτινγκερ για τη σύγκληση της συνόδου και είχε προσθέσει ότι επρόκειτο να του δοθεί απάντηση άμεσα.
Ο υπουργός Ενέργειας της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας Γιούρι Προντάν είχε ανακοινώσει από το Κίεβο ότι πρόκειται να διεξαχθούν συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών στην Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, αλλά η Επιτροπή είχε διευκρινίσει πως ο Έτινγκερ δεν αναμένεται να συμμετάσχει σε αυτές.

Πληροφορίες για ομηρία Αμερικανού δημοσιογράφου
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως Αμερικανός δημοσιογράφος κρατείται όμηρος από φιλορώσους αυτονομιστές.
Συγκεκριμένα, φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία φέρεται να κρατούν έναν Αμερικανό δημοσιογράφο, τον Σάιμον Οστρόφσκι στην πόλη Σλαβιάνσκ. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Vice News - για τον οποίο εργάζεται ο δημοσιογράφος - ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφή με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την υπόθεση αυτή.
Ο αυτονομιστής αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ είπε σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε ότι οι άνδρες του κρατούν έναν Αμερικανό δημοσιογράφο, χωρίς να τον κατονομάσει.
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος καλύπτει τα γεγονότα στην Ουκρανία εδώ και πολλές εβδομάδες. Η τελευταία του ανάρτηση στο Twitter έγινε την Δευτέρα, αφού παρακολούθησε μια συνέντευξη Τύπου ενός αυτονομιστή ηγέτη.

Στηρίζουν την Ουκρανία οι ΗΠΑ
Την πρόθεση των ΗΠΑ να στηρίξουν με κάθε τρόπο την Ουκρανία και τη νέα κυβέρνηση της εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Jo Biden, τη στιγμή που η ουκρανική κρίση εξακολουθεί να διατηρεί στο "κόκκινο" τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, την ώρα που η πολεμική ατμόσφαιρα στα ανατολικά της χώρας παραμένει.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας ο Biden δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν και οικονομικά την Ουκρανία υπό την προϋπόθεση ότι θα καταπολεμηθεί η διαφθορά.
Ο Biden έσπευσε να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι η νέα κυβέρνηση του Κιέβου θα έχει την αμέριστη στήριξη της Ουάσινγκτον.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αφού χαρακτήρισε τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου ως τις σημαντικότερες εκλογές στην ιστορία της Ουκρανίας, διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδράμουν στη διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης
«Η Ουκρανία αντιμετωπίζει ατιμωτικές απειλές και τρομακτικά προβλήματα» τόνισε ο Biden υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τους ηγέτες της να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για τη συγκρότηση εθνικής ενότητας.
Επιπλέον, ο Biden κάλεσε τους βουλευτές της Ουκρανίας να αναλογιστούν σε πόσο ισχυρή θέση θα ήταν σήμερα η χώρα τους, εάν δεν υπήρχε η εξάρτηση από τη Ρωσία ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου.
Εντός της ημέρας ο Biden θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ουκρανίας.
Ο Biden εκτιμάται ότι θα υπογραμμίσει την ανάγκη για εθνική ενότητα αλλά και θα ανακοινώσει ένα πακέτο τεχνικής βοήθειας.
Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες ότι θα αποφάσιζαν «εντός ημερών, όχι εβδομάδων» εάν θα προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, καλώντας τη Μόσχα να «κάνει βήματα» για εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης.
«Αντί να μας δίνουν τελεσίγραφα, καλούμε τους Αμερικανούς να αναλάβουν πλήρη ευθύνη για τις δυνάμεις που εγκατέστησαν στο Κίεβο» υποστήριξε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι παραβιάζει βάναυσα τη Συμφωνία της Γενεύης.
Την ίδια στιγμή, στην ανατολική Ουκρανία οι φιλορώσοι ένοπλοι δεν δείχνουν διάθεση να αποχωρήσουν από τα κτίρια που έχουν καταλάβει, λέγοντας πως το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης πρέπει να την κάνει η άλλη πλευρά.
Εν τω μεταξύ, το βαρύ κλίμα αναμένεται να επιδεινωθεί σήμερα, μια και έχουν προγραμματιστεί οι κηδείες των τριών ρωσόφωνων αυτονομιστών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών ανήμερα του Πάσχα σε φυλάκιο κοντά στην πόλη Sloviansk.
Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε την αφορμή για έναν ακόμα κύκλο αντιπαράθεσης, αλληλοκατηγοριών και απόδοσης ευθυνών ανάμεσα στη Δύση, στην Ουκρανία και στη Ρωσία.

Πυρά κατά ουκρανικού αεροσκάφους
Ένα ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος επλήγη σήμερα από πυρά που προήλθαν από τη Σλαβιάνσκ, μια πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
«Άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον του αεροσκάφους AN-30 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση πάνω από τη Σλαβιάνσκ. Επλήγη από πολλές σφαίρες», όμως προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα, αναφέρει μια ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι συναντήσεις του Biden
Όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, ο Biden θα συναντηθεί με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Olexander Turchinov και τον μεταβατικό πρωθυπουργό της χώρας Arseniy Yatseynuk.
Κατά τις συναντήσεις του ο Biden θα «συζητήσει σχετικά με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να συμβάλει στη σταθεροποίηση και την ενίσχυση της οικονομίας της Ουκρανίας και να βοηθήσει την Ουκρανία να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος, στην αποκέντρωση, στις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς και στη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών την 25η Μαΐου», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Ο αντιπρόεδρος θα διαβουλευθεί επίσης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία και για κινήσεις με σκοπό να βελτιωθεί η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος.
Επιπλέον, ο J. Biden θα ανακοινώσει ένα πακέτο τεχνικής βοήθειας εστιασμένο στη διανομή ενεργειακής και οικονομικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Κίεβο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η βοήθεια συνίσταται κατά κύριο λόγο σε τεχνογνωσία για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και στην παραγωγή σε ουκρανικά πεδία φυσικού αερίου και στην απόσπαση "μη συμβατικών" πόρων αερίου.
Η οικονομική βοήθεια περιλαμβάνει ομάδες των ΗΠΑ που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει ότι η διεθνής βοήθεια κατανέμεται αποτελεσματικά σε όλη τη χώρα, διεμήνυσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
"Θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με την κυβέρνηση για το τι χρειάζεται περισσότερο και τι περισσότερο θα μπορούσαμε να προσφέρουμε την επόμενη περίοδο", πρόσθεσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.
"Ο Biden ήθελε να έρθει στο Κίεβο για να στείλει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη δημοκρατία, την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", ανέφερε ο αξιωματούχος.
"Θα καλέσει για την επείγουσα εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα ενώ ταυτόχρονα θα κάνει σαφές... ότι θα υπάρξει αυξανόμενο κόστος για τη Ρωσία αν επιλέξει την αποσταθεροποίηση από την εποικοδομητική πορεία τις επόμενες ημέρες".

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας) – Η Ουκρανία παραβιάζει βάναυσα τη Συμφωνία της Γενεύης
Δριμεία επίθεση κατά των ΗΠΑ και της ουκρανικής κυβέρνησης εξαπέλυσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος με αφορμή τις δολοφονίες ρωσόφωνων αυτονομιστών στην πόλη Sloviansk κατηγόρησε το Κίεβο ότι παραβιάζει βάναυσα τα όσα συμφωνήθηκαν πρόσφατα στη Γενεύη.
«Η κυβέρνηση της Ουκρανίας παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη. Οι δολοφονίες στο Sloviansk ήταν έγκλημα και δείχνουν ότι το Κίεβο δεν επιθυμεί να ελέγξει τους εξτρεμιστές» ανέφερε ο Lavrov, ο οποίος έβαλε και κατά των ΗΠΑ.
«Αντί να μας στέλνουν τελεσίγραφα οι ΗΠΑ θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη για αυτούς που έβαλαν στην εξουσία στο Κίεβο» τόνισε ο Lavrov.


Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:


Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε σήμερα η Ρωσία για την φονική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στην πόλη Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, την οποία καταδίκασε χαρακτηρίζοντάς την "μια πρόκληση" των Ουκρανών φανατικών εθνικιστών.
"Η Ρωσία εκφράζει τον αποτροπιασμό της γι'αυτήν την πρόκληση η οποία δείχνει την έλλειψη καλής θέλησης από την πλευρά των αρχών του Κιέβου για τον αφοπλισμό των εθνικιστών και των εξτρεμιστών", υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την επίθεση κοντά στην Σλαβιάνσκ, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 4 ανθρώπων --τριών φιλορώσων αυτονομιστών και ενός επιτιθέμενου που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη--, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που βρίσκεται εκεί.
Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι υπάρχει μόνον ένας νεκρός από την επίθεση και τρεις τραυματίες.
Η Μόσχα απέδωσε την επίθεση αυτή στον Δεξιό Τομέα, μια εθνικιστική ακροδεξιά οργάνωση της Ουκρανίας η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του υποστηριζόμενου από την Μόσχα προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο.
"Αθώοι πολίτες σκοτώθηκαν από την επίθεση ενόπλων μαχητών του Δεξιού Τομέα", σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής "κατέσχεσαν αυτοκίνητα των επιτιθέμενων στα οποία βρήκαν όπλα, σχέδια της περιοχής και σύμβολα του Δεξιού Τομέα".
"Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η τραγωδία αυτή σημειώθηκε μετά την υπογραφή στις 17 Απριλίου της συμφωνίας της Γενεύης" ανάμεσα στην Ρωσία, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, επισημαίνει επίσης το ρωσικό υπουργείο.
"Η Ρωσία επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για μια αποκλιμάκωση στην νοτιοανατολική Ουκρανία", όπως προβλέπει η συμφωνία αυτή, καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στην ανακοίνωσή του.
Ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν προκειμένου κανείς να μη μπορέσει «να καταστρέψει την Αγία Ρωσία» αποσπώντας της την Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε ότι όλες οι απόπειρες που έγιναν κατά το παρελθόν απέτυχαν.
Την ίδια ώρα στο Κίεβο, ο Πατριάρχης Φιλάρετος, κατήγγειλε τον Ρώσο «εχθρό», του οποίου η «επίθεση» που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας είναι -σύμφωνα με εκείνον- καταδικασμένη σε αποτυχία.
«Η χώρα που μας εγγυήθηκε την εδαφική ακεραιότητα εξαπέλυσε μια επίθεση. Ο Θεός δεν μπορεί να βρίσκεται στο πλευρό του κακού, για αυτόν το λόγο ακριβώς ο εχθρός του ουκρανικού λαού έχει καταδικασθεί σε αποτυχία» ανέφερε ο πατριάρχης Φιλάρετος.

Ρωσική επέμβαση ζητά το Σλαβιάνσκ
Ο φιλορώσος αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ, η οποία αποτελεί μια ισχυρή θέση των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ζήτησε σήμερα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποστείλει δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης σε αυτήν την πόλη.
Σύμφωνα με τον Πονομαριόφ, ο τοπικός πληθυσμός απειλείται από την ουκρανική εθνικιστική οργάνωση Δεξιός Τομέας, την οποία κατηγόρησε εξάλλου ότι ευθύνεται για την φονική ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα κοντά στην πόλη.
Ο Πονομαριόφ επέβαλε επίσης σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας στην Σλαβιάνσκ.
"Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ σήμερα. Από τα μεσάνυχτα ως τις 6:00 το πρωί απαγορεύεται να κυκλοφορεί κάποιος στους δρόμους", σημείωσε κατά την συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησε.

Αποτάσσει τις ευθύνες ο Δεξιός Τομέας
Να διαψεύσει την κατηγορία ότι ήταν οι άνδρες του Δεξιού Τομέα που άνοιξαν πυρ κατά άοπλων διαδηλωτών σε σημείο ελέγχου στο Σλαβιάνσκ με αποτέλεσμα συνολικά έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, επιχείρησε εκπρόσωπος της ουκρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Άρτεμ Σκορόπαντσκι που μίλησε στο Reuters, πίσω από την επίθεση κρύβονται οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις.
«Είναι μια βλάσφημη πρόκληση από την Ρωσία: βλάσφημη επειδή έγινε μια ιερή νύχτα για τους Χριστιανούς, την νύχτα του Πάσχα. Αυτό πραγματοποιήθηκε ολοφάνερα από τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σκορόπαντσκι.

(πρώτη ενημέρωση (20/4 11:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης