Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ενώ το fair value του ΧΑ είναι στις +1800 μον. ο στόχος δεν θα επιτευχθεί αν υπάρξει πολιτική αναταραχή και διόρθωση διεθνώς

Ενώ το fair value του ΧΑ είναι στις +1800 μον. ο στόχος δεν θα επιτευχθεί αν υπάρξει πολιτική αναταραχή και διόρθωση διεθνώς
Τα 36 δισ. που θα προσφερθούν στην Ελλάδα από διεθνείς επενδυτές ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για το ορατό μέλλον…
Ενώ το fair value του ΧΑ είναι στις +1800 μον. ο στόχος δεν θα επιτευχθεί αν υπάρξει πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα  και διεθνή διόρθωση.
Οι 1800 μονάδες ως στόχος δεν είναι αυθαίρετος για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Οι τράπεζες που αποτελούν και τον οδηγό κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών στο ελληνικό χρηματιστήριο θα εμφανίσουν κέρδη από το 2015 της κλίμακας των 2 με 2,5 δισεκ.
Το 2014 η χρονιά δεν θα έχει εκπλήξεις ούτως η άλλως οι τράπεζες πρέπει να εφαρμόσουν τα stress tests.
Σε γενικές γραμμές γνωρίζουμε ποιο είναι το ύψος του πιστωτικού κινδύνου σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Άρα τα ουσιαστικά κέρδη για τον κλάδο θα καταγραφούν το 2015 μαζί με τις συνέργειες από τις εξαγορές.
Οι συνέργειες από τις εξαγορές θα μπορούσαν να φθάσουν τα 5 δισεκ. σε βάθος ετών για το ελληνικό banking αρκεί όλα να εξελιχθούν με βάση το βέλτιστο σενάριο όχι μόνο το θετικό.
Έμφαση βεβαίως δίδεται στην διαχείριση των NPLs των προβληματικών δανείων και πως αυτά θα παράξουν εκ νέου κέρδη.
Πως οι ζημίες θα παράξουν κέρδη, μπορούν να πετύχουν κέρδη το θέμα είναι πως και πότε.
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές….από την μια ήταν θετική εξέλιξη με υποσημειώσεις….αλλά από την άλλη υποχρεώνει τους διεθνείς επενδυτές να αποτιμήσουν τις ελληνικές τράπεζες με συγκεκριμένους όρους δηλαδή με συγκεκριμένο επιτοκιακό ρίσκο που έως πρότινος ήταν καθοριζόμενο από το ευρωσύστημα κ.α.
Οι 1800+ μονάδες δεν είναι ένας ακραίος στόχος αλλά….πάντα υπάρχει ένα αλλά στην ζωή.
Οι ευρωεκλογές ότι και να γίνει δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την κυβέρνηση.
Με τον ένα ή άλλο τρόπο η αριθμητική υπεροχή της κυβέρνησης θα φθαρεί ακόμη περισσότερο.
Οι ευρωεκλογές μπορεί να μην ρίξουν την κυβέρνηση αλλά το διαλυμένο ΠΑΣΟΚ και η φθαρμένη εκλογικά ΝΔ θα αυξήσουν το πολιτικό ρίσκο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει, το Ποτάμι αποτελεί ένα μόρφωμα που ουδείς μπορεί να προβλέψει την τύχη του καθώς ότι φουσκώνει γρήγορα ξεφουσκώνει γρήγορα.
Άρα η κυβέρνηση μπορεί να μην πέσει αλλά σίγουρα η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές θα είναι ακόμη πιο αδύναμη….και η αδυναμία αυτή,  θα οδηγήσει σε πολιτική αναταραχή.
Η πολιτική αναταραχή θα βλάψει το χρηματιστήριο, θα ανακόψει την δυναμική που υπό άλλες συνθήκες θα δημιουργείτο.
Η πολιτική αναταραχή αν συνδυαστεί με την αναμενόμενη, εκτιμώμενη και προσδοκώμενη για ορισμένους διεθνή διόρθωση έως το τέλος τους 2014 μπορεί να μην επιτρέψει στο ΧΑ να βρεθείς το fair value δηλαδή τις +1800 μονάδες.
Ήδη η Bank of America προβλέπει πτώση 20% με 30% στον S&P 500 το Φθινόπωρο του 2014.
Αυτό τι σημαίνει ότι δεν θα δει ποτέ τις 1800 μονάδες το ΧΑ;
Όχι απλά θα καθυστερήσει.... ο επανακαθορισμός της δίκαιης αποτίμησης της αγοράς….χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί το πότε θα βρεθεί στις 1800+ μονάδες...
Σίγουρα θα πρέπει να περιμένουν οι πολύ αισιόδοξοι για μήνες….
Ωστόσο μόνος ένας τρόπος υπάρχει για να δει άμεσα τις 1800+ μονάδες το ΧΑ.
Η ΝΔ να έρθει πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί πάνω από 9-10% σενάριο που είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολο....μάλλον αδύνατο.....

Υποσημείωση

Οι τραπεζίτες οριοθετούν το πέρας της διόρθωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 1100 μονάδες και η αγορά βρίσκεται στις 1250 μονάδες.
Δεν γνωρίζουμε αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση των τραπεζιτών αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να βιαστούν οι long επενδυτές να συμμετάσχουν στο πάρτι….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης