Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 130 δισ. ευρώ το κόστος εξυπηρέτησης χρέους για την περιφέρεια της Ευρωζώνης το 2014 - Τεράστιες οι διαφορές με τον Βορρά

tags :
Πάνω από 130 δισ. ευρώ το κόστος εξυπηρέτησης χρέους για την περιφέρεια της Ευρωζώνης το 2014 - Τεράστιες οι διαφορές με τον Βορρά
Η επιβάρυνση για την εξυπηρέτηση του χρέους της περιφέρειας της ευρωζώνης αντιπροσωπεύει σχεδόν 10 σεντς σε κάθε ευρώ εσόδων που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις
Πάνω από 130 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλλουν φέτος οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης μόνο για την κάλυψη των τόκων από συσσωρευμένα χρέη, φτάνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα από το υπόλοιπο της ζώνης του ενιαίου νομίσματος.
Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι Financial Times με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπογραμμίζουν τις βαθιές πληγές που άφησε η κρίση στην ευρωζώνη, παρά την υψηλή ζήτηση για το χρέος της περιφέρειας Ευρωζώνης κατά τους τελευταίους μήνες.
Αν και η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων έχει αμβλύνει το κόστος δανεισμού σημαντικά κατά τα τελευταία δύο χρόνια, η αδύναμη οικονομική ανάκαμψη και ακόμα τα εκτενή δημοσιονομικά ελλείμματα σημαίνουν ότι το το κόστος δανεισμού για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία εξακολουθεί να είναι αυξημένο.
"Τα υψηλά επίπεδα χρέους και η οικονομική συρρίκνωση είναι σαφώς ένα πολιτικό πρόβλημα", δήλωσε ο Ebrahim Rahbari, οικονομολόγος της Citigroup.
"Ακόμα και αν αρχίσουμε να βλέπουμε τους δείκτες χρέους να σταθεροποιούνται και να μειώνονται, το χρέος θα εξακολουθήσει να είναι εξαιρετικά υψηλό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, εξέλιξη που σημαίνει ότι η περιοχή είναι πολύ ευάλωτη σε περαιτέρω σοκ".
Τα στοιχεία, που υπολογίζεται από τη βάση δεδομένων του ΔΝΤ, δείχνουν ότι η επιβάρυνση για την εξυπηρέτηση του χρέους της περιφέρειας της ευρωζώνης αντιπροσωπεύει σχεδόν 10 σεντς σε κάθε ευρώ εσόδων που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις.
Στις υπόλοιπες 13 χώρες της ευρωζώνης, ο μέσος όρος είναι μόνο 3,5% με τη διαφορά στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μεταξύ της περιφέρειας και του υπόλοιπου της ζώνης να προβλέπεται να αυξηθεί κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.
Τα υψηλά επίπεδα της εξυπηρέτησης του χρέους, ακόμη και με χαμηλότερα επιτόκια, θα διαβρώσουν την ικανότητα των υπερχρεωμένων χωρών να κάνουν επενδύσεις και να διατηρήσουν το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, εκτιμούν οι Financila Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης