Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian (Allianz) - Μην εμπιστεύεστε τα ρωσικά ομόλογα - Ο κίνδυνος κατάρρευσης μπορεί να επανεμφανιστεί ξαφνικά

tags :
El-Erian (Allianz) - Μην εμπιστεύεστε τα ρωσικά ομόλογα - Ο κίνδυνος κατάρρευσης μπορεί να επανεμφανιστεί ξαφνικά
Όσο περισσότερο η Ρωσία φαίνεται να παρεμβαίνει στην ανατολική Ουκρανία, τόσο η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν σε πρόσθετες κυρώσεις
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα ρωσικά ομόλογα κρούει εμμέσως ο Mohamed El - Erian, διευθύνων σύμβουλος της Allianz, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η στρατηγική του "αγοράζω στα χαμηλά" ίσως να μην επιβεβαιωθεί στην περίπτωση της Ρωσίας, όπου η αβεβαιότητα για την Ουκρανία μπορεί να φτάσει πολύ υψηλά απειλώντας τους κατόχους ρωσικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγορές σήμερα αναζητούν μετά μανίας για αποδόσεις πάση-θυσία.
Όταν αυτό συμβαίνει η όλο και πιο αδιάκριτη όρεξη των επενδυτών για τον πιστωτικό κίνδυνο οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις των ασφαλίστρων έναντι πιστωτικού κινδύνου, ιδίως για χαμηλής διαβάθμισης τίτλους.
Έτσι βλέπουμε τίτλους που μπορεί να βράθηκαν στη δίνη της πτώσης να θεωρούνται ευκαιρίες αγοράς.
Οι "πεινασμένοι" για αποδόσεις επενδυτές έχουν επιστήσει την προσοχή τους σε δύο παράγοντες: τη σταθερή ελαφρά βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας και τη δέσμευση των κεντρικών τραπεζών για παρέμβαση.
Αυτό το πλαίσιο βοηθά να εξηγηθούν πολλές σημαντικές εξελίξεις στις πιστωτικές αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, από την έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα, μέχρι και την πτώση - ρεκόρ των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι επενδυτές τείνουν να ακολουθούν την παραδοσιακή συμβουλή της "αγοράς στα χαμηλα".
Πιο πρόσφατα, η Ρωσία έχει αντιμετωπιστεί ως μια ελκυστική αγορά αυτής της πρακτικής.
Περίπου 475 δισ. δολάρια είναι τοποθετημένα σε παράγωγα του εξωτερικού χρέους της χώρας.
Την ίδια ώρα τα μηνιαία έσοδα από το πετρέλαιο παρέχουν σημαντική ευελιξία στη διαχείριση της ρευστότητας.
Με την ουκρανική κρίση οι διεθνείς επενδυτές βρήκαν πολλές ευκαιρίες για να αγοράσουν ρωσικά ομόλογα στα χαμηλά.
Και η στρατηγική έχει λειτουργήσει, καθώς τα spreads επανειλημμένα μειώθηκαν μετά τις απότομες αυξήσεις λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Ωστόσο, ενώ οι διαταραχές δεν ήταν μέρος μιας άμεσης εσωτερικής επιδείνωσης στη Ρωσία, ειδικά όσων αφορά στην ικανότητα της για πληρωμή των εξωτερικών πιστωτών της, αποτελούν μέρος μιας διαδικασίας που φέρνει τη χώρα όλο και πιο κοντά στον κίνδυνο σοβαρών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών διαταραχών που επιβάλλονται από το εξωτερικό
Όσο περισσότερο η Ρωσία φαίνεται να παρεμβαίνει στην ανατολική Ουκρανία, τόσο η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν σε πρόσθετες κυρώσεις που στοχεύουν στους ιδιώτες.
Και όσο πιο κοντά αυτές τις νέες κυρώσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η δαπάνη για τη Ρωσία και τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αντιποίνων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα φαύλο κύκλο οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής διαταραχής.
Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα για τα ομόλογα που διαθέτουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης