Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters - Με δέλεαρ το εύκολο χρήμα, οι τραπεζίτες κερδίζουν ολοένα και περισσότερους φίλους στην Ευρώπη - Οι κινήσεις ματ του Barnier

Reuters - Με δέλεαρ το εύκολο χρήμα, οι τραπεζίτες κερδίζουν ολοένα και περισσότερους φίλους στην Ευρώπη - Οι κινήσεις ματ του Barnier
Εάν χτυπάς τις τράπεζες, τότε χτυπάς και την ίδια την οικονομία...
Με δέλεαρ το εύκολο χρήμα, οι τραπεζίτες κερδίζουν ολοένα και περισσότερους φίλους στην Ευρώπη...
Σύμφωνα με νέα ανάλυση του πρακτορείου Reuters, οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων είναι ικανές να στηρίξουν την αύξηση της απήχησης των τραπεζιτών στην κοινή γνώμη.
Μόλις τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν κατέστησε σαφές πως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κανόνων που διέπουν τη διαδικασία πώλησης τιτλοποιημένου χρέους από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
"Η ΕΕ θα προχωρήσει στη χαλάρωση των κανόνων που αφορούν στην πώληση τιτλοποιημένου χρέους" είχε δηλώσει στα τέλη Μαρτίου ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα του χρηματοπιστωτικού κλάδου, Michel Barnier.
"Οι κεφαλαιακοί κανόνες που καθιστούν ακριβή διαδικασία για τράπεζες και ασφαλιστικές να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες του τιτλοποιημένου χρέους θα χαλαρώσουν", διευκρίνισε ο Barnier, σε μια απόπειρα να μειωθεί στο ελάχιστο κάθε κίνδυνος να ξεσπάσει μια νέα "καταστροφή που συνδέεται με την αγορά των subprime δανείων".
"Υπάρχουν τιτλοποιήσεις κακής ποιότητας και τιτλοποιήσεις καλής ποιότητας. Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε την αγορά των καλών τιτλοποιήσεων. Δεν θα ανοίξουμε την πόρτα σε καμία καταστροφή...", εξήγησε ο επίτροπος.
"Οι τιτλοποιήσεις καλής ποιότητας θα βάλουν μπροστά τις μηχανές χρηματοδότησης, δηλαδή αυτό που χρειάζονται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Χωρίς χρηματοδότηση, δεν μπορεί να υπάρξει απασχόληση και ανάπτυξη", έσπευσε να επισημάνει.
Όπως αναφέρει στη σημερινή ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters, η κίνηση αυτή της Κομισιόν - με πρωτεργάτη τον επίτροπο Barnier - σηματοδοτεί μια ξεκάθαρη αλλαγή τακτικής των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική βιομηχανία...
"Πρόκειται για φιλικές προς το τραπεζικό σύστημα εξελίξεις", σχολιάζει το πρακτορείο.
"Εάν χτυπάς τις τράπεζες, τότε χτυπάς και την ίδια την οικονομία", επισημαίνει σημαντική μερίδα αναλυτών.
Όπως προσθέτουν "για τον λόγο αυτό, οι πολιτικοί πρέπει να πάρουν μια βαθιά ανάσα και να προχωρήσουν στη συνέχεια στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το ευρωπαϊκό banking".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης