Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτική σκακιέρα για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία ενόψει των εκλογών – Που ποντάρουν Σαμαράς και Τσίπρας για την προσέλκυση ψήφων

Πολιτική σκακιέρα για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία ενόψει των εκλογών – Που ποντάρουν Σαμαράς και Τσίπρας για την προσέλκυση ψήφων
Το έργο τους ωστόσο δεν είναι εύκολο
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να εξελιχθεί στο κύριο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.
Η αρχή έγινε χθες από τον ίδιο τον κ.Σαμαρά.
Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg (πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου αλλά δόθηκε χθες στη δημοσιότητα μια ημέρα πριν την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και τέσσερα χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στο μνημόνιο) ο πρωθυπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ διεμήνυσε πως η Ελλάδα έπιασε πάτο και πλέον αρχίζει την ανοδική της πορεία.
Η επιχειρηματολογία του κ.Σαμαρά είναι ενδεικτική.
Χάρη στην κυβέρνηση του, η Ελλάδα είναι σε θέση να σταθεί και πάλι στα πόδια της, η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερα χρήματα, δεν έχει δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό, ενώ έχει καταφέρει να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές.
Ο βομβαρδισμός των θετικών ειδήσεων σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες (σήμερα αναμένεται η επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat), όπως και οι διαδοχικές εμφανίσεις και οι συνεντεύξεις του κ.Σαμαρά που αναμένεται να σηκώσει το κύριο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ.
Η πολιτική στρατηγική και ο στόχος αυτής της επικοινωνιακής αντεπίθεσης του κ.Σαμαρά είναι προφανής.
Μέλημα του είναι να αποδείξει πως η κυβέρνηση του είναι εκείνη που εγγυάται την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, που έχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα, που δεν παίζει με τις τύχες της χώρας και με διλήμματα «ευρώ ή δραχμή», όπως κατηγορεί ότι πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτήν την επικοινωνιακή ατζέντα έχει βάλει ήδη στο στόχαστρο του ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωταρχικό στόχο να αποδομήσει την όποια θετική εικόνα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει ζήτημα για το ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, θα επιδιώξει να σηκώσει ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης.
Υπό αυτό το πλαίσιο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η θέση της να μην προχωρήσει σε «κούρεμα» του χρέους αλλά να επιμείνει στην επιμήκυνση του, όχι μόνο δεν πρόκειται να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά θα συντηρήσει τη λιτότητα και τα δεινά αυτής στην ελληνική κοινωνία.
Επιπλέον βάλλει ευθέως κατά της κυβέρνησης ότι έχει έτοιμο ένα νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο για το δημόσιο τομέα και τις εργασιακές σχέσεις, κατηγορώντας την ταυτόχρονα ότι το πλεόνασμα που πέτυχε είναι πλεόνασμα φτώχειας, μιζέριας και απανθρωπιάς.
Η προσπάθεια του κ.Τσίπρα να ταυτίσει την κυβέρνηση Σαμαρά με τη καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel (χθες είπε ότι οι Έλληνες θα κληθούν με την ψήφο τους να απαντήσουν στο δίλημμα Ελλάδα ή Μέρκελ) και την πολιτική λιτότητας αποσκοπεί στο να καταρρίψει την επιχειρηματολογία Σαμαρά πως τα χειρότερα πέρασαν αλλά και να καταστήσει σαφές πως η εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου είναι ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας.
Σαμαράς και Τσίπρας θα πολώσουν το κλίμα και θα εντείνουν την πολιτική αντιπαράθεση προκειμένου να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψήφους από τη «δεξαμενή» των αναποφάσιστων και να αποτρέψουν όσους πολίτες προσανατολίζονται στην αποχή ή στην «χαλαρή ψήφο».
Και οι δύο γνωρίζουν ότι από αυτό το εκλογικό σώμα θα κριθεί η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.
Το έργο τους ωστόσο δεν είναι εύκολο.
Οι πολίτες εξακολουθούν να παραμένουν δύσπιστοι απέναντι στο δίλημμα του κ.Σαμαρά «προχωράμε ή επιστρέφουμε στο παρελθόν» ή στο μήνυμα-προτροπή του κ.Τσίπρα στις «25 Μαΐου, ψηφίζουμε, φεύγουν».
Το αποδεικνύουν άλλωστε τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία συνολικά δεν ξεπερνούν το 40% με 45%.
Ποσοστά που αν μη τι άλλο αποτελούν ένα σαφές δείγμα γραφής των προθέσεων της κοινωνίας απέναντι στους κύριους διεκδικητές της εξουσίας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης