Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πότε θα διανείμουν μέρισμα στους μετόχους τους οι ελληνικές τράπεζες; - Υπάρχουν ρήτρες που τις δεσμεύουν έως το 2018

Πότε θα διανείμουν μέρισμα στους μετόχους τους οι ελληνικές τράπεζες; - Υπάρχουν ρήτρες που τις δεσμεύουν έως το 2018
H τελευταία φορά που οι τράπεζες διένειμαν μέρισμα ήταν το 2008
Στην χρήση 2008 οι ελληνικές τράπεζες ήταν η τελευταία φορά που διένειμαν μέρισμα σε μετοχές ή μετρητά και έκτοτε έχουν παρέλθει κοντά 6 χρόνια και ο μέτοχος των τραπεζών έχει ξεχάσει την εστί….μέρισμα.
Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής.
Οι τράπεζες αποπληρώνουν τις προνομιούχες μετοχές όπως η Alpha bank και σύντομα και η Πειραιώς αλλά και η Εθνική θα μπορούν να διανείμουν μέρισμα;
Θεωρητικά ναι αλλά πρακτικά δεν θα μπορούν να διανείμουν μέρισμα όσο λαμβάνουν κρατική βοήθεια είτε σε επίπεδο ρευστότητας, είτε το ΤΧΣ παραμένει μέτοχος στις ελληνικές τράπεζες.
Άρα για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα μπορούν να διανείμουν μέρισμα.
Συν τοις άλλοις ακόμη υπάρχει πρόβλημα με τα αποθεματικά έως ότου λοιπόν αποκατασταθεί η στρέβλωση με τα αποθεματικά πάλι δεν θα μπορούν να διανείμουν μέρισμα μετοχές ή μετρητά.
Όμως πέραν αυτών των λόγων υπάρχει και μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος.
Οι ελληνικές τράπεζες δεσμεύονται από τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλλει και ορισμένες τράπεζες ειδικά δεσμεύονται έως το 2018.
Η ΤτΕ, π.χ. αποκλείεται να δώσει πράσινο φως σε οποιαδήποτε τράπεζα το 2014 να διανείμει μέρισμα ακόμη και αν αποπλήρωνε προνομιούχες και το ΤΧΣ.
Από το 2008 έως το 2018 είναι 10 χρόνια και ουσιαστικά μέτοχοι ορισμένων τραπεζών θα πρέπει να κάνουν υπομονή συνολικά 3650 ημέρες ή 1460 ημέρες ακόμη έως ότου παρέλθει και το 2018.
Ο μέτοχος των τραπεζών δεν μπορεί να ποντάρει στο μέρισμα σε δωρεάν μετοχές ή σε μετρητά από διανομή κερδών αλλά μόνο στις αποδόσεις στο χρηματιστήριο που θα επιτύχουν οι τράπεζες στο μέλλον…..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης