Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά τα stress tests της ΕΚΤ επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών….με στόχο το ΤΧΣ να ανακτήσει περίπου 20 δισ

Μετά τα stress tests της ΕΚΤ επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών….με στόχο το ΤΧΣ να ανακτήσει περίπου 20 δισ
Στην πρώτη φάση οι τράπεζες με τις ΑΜΚ κέρδισαν και στην δεύτερη φάση θα κερδίσουν ΤΧΣ και ιδιώτες επενδυτές
Μετά τα stress tests της ΕΚΤ του Οκτωβρίου του 2014 όπου θα καταδειχθεί ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκείς θα ξεκινήσει η διαδικασία επανιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών με στόχο….να ανακτήσει το ΤΧΣ περίπου 20 δισεκ. ευρώ.
Στην πρώτη φάση όπου ο τραπεζικός κλάδος αναδιαρθρώθηκε ριζικά επενδύθηκαν 41 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες σε κεφάλαιο και ρευστότητα μέσω της κάλυψης funding gap.
Η πρώτη φάση είχε ως στόχο την ανάκτησης της φερεγγυότητας των τραπεζών και με χρηματιστηριακούς όρους να μπουν οι βάσεις ώστε οι τράπεζες να αποκτήσουν αξία εκ νέου.
Η ύπαρξη κεφαλαίων αποτελεί διαχρονική σταθερά αποτίμησης ειδικά για τον τραπεζικό κλάδο.
Αυτό συνέβη και οι τράπεζες διαθέτουν κεφάλαια πλέον μετά τις έσχατες αυξήσεις κεφαλαίου συνολικά 28-29 δισεκ. χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αναβαλλόμενη φορολογία.
Μαζί με την αναβαλλόμενη φορολογία οι τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν κεφάλαια 32 δισεκ. ευρώ περιλαμβανομένων και των νέων αυξήσεων κεφαλαίου.
Στην δεύτερη φάση ίσως και την πιο ουσιαστική για τον μέτοχο και εφόσον έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες με τα ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας θα ξεκινήσει ένας ουσιώδης γύρος κατά τον οποίο το ΤΧΣ θα ανακτήσει μεγάλο μέρος της επένδυσης που έχει πραγματοποιήσει και οι ιδιώτες επενδυτές θα αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά τους με στόχο έως τα τέλη του  2015 οι ιδιώτες να ελέγχουν πάνω από το 70% των μετοχών των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις το ΤΧΣ θα μπορούσε να ανακτήσει περισσότερα από αυτά που είχαν προβλεφθεί από το ΔΝΤ δηλαδή 16 δισεκ. είναι πιθανό το ΤΧΣ να ανακτήσει πάνω από 20 δισεκ. από την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει στο ελληνικό banking.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τρέχουσα αξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 21 δισεκ. όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση πλησιάζει τα 35 δισεκ. μαζί με τις νέες μετοχές των Eurobank και Εθνική από τις αυξήσεις κεφαλαίου που υλοποιούν.

Η προστιθέμενη αξία καταλύτης για το ΤΧΣ

Για να μπορέσει το ΤΧΣ να έχει βάσιμες ελπίδες ότι θα ανακτήσει πολύ μεγάλο μέρος – μεγαλύτερο από αυτό που είχε προβλέψει το ΔΝΤ – των κεφαλαίων που επένδυσε στις τράπεζες θα πρέπει η αξία των τραπεζών να αυξηθεί.
Για να αυξηθεί η αξία των τραπεζών πέραν από τα θεμελιώδη μεγέθη που πρέπει να βελτιωθούν και αυτό αναμένεται να λαμβάνει χώρα από το 2015, απαιτείται ενεργή συμμετοχή μεγαλομετόχων, μικρομετόχων και ξένων.
Επειδή το ΤΧΣ μέσω placement θα ανακτήσει μεγάλο μέρος της επένδυσης που έχει πραγματοποιήσει στις τράπεζες και επειδή αυτό θα συμβεί μέσω των warrants η διάθεση μετοχών δεν θα πρέπει να είναι στραμμένη μόνο στους διεθνείς επενδυτές αλλά προς όλους τους επενδυτές.
Δεν θα εστιαστούμε στα αυτονόητα ότι όσο βελτιώνονται οι αποτιμήσεις τόσο θα βελτιώνεται η αξία της περιουσίας του Ταμείου αλλά στο πως θα αυξηθεί η αξία των τραπεζών.
Η αξία των τραπεζών το 2007 ήταν στα 72 δισεκ. ευρώ και το 2014 μέσα από ιστορικές αναδιαρθρώσεις βρίσκεται στα 35 δισεκ. δηλαδή 50% χαμηλότερα.
Το μεγάλο στοίχημα για το ΤΧΣ είναι κυρίως ο χρόνος υλοποίησης των placement.
Προφανώς η λύση των μπαράζ placement δεν θα βελτιώσει τις χρηματιστηριακές αξίες, αντιθέτως θα πιέσει τις κεφαλαιοποιήσεις.
Επίσης όσο καθυστερεί το ΤΧΣ να πουλήσει μετοχές τόσο θα βελτιώνονται οι τράπεζες, καθώς θα ανακάμπτουν τα θεμελιώδη μεγέθη.
Το ΤΧΣ θα βρεθεί σε δίλημμα στο μέλλον αν καθυστερήσει να πουλήσει μπορεί να πετύχει και υψηλότερες αποδόσεις, όμως όσο καθυστερεί…θα καθυστερεί και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών.  
Χρειάζεται λοιπόν μια μέση λύση ώστε και το ΤΧΣ να πουλήσει μετοχές στον σωστό χρόνο και οι ιδιώτες να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το ποσοστό τους στο ελληνικό banking.
Σίγουρα έως το τέλος του 2015 οι ιδιώτες θα ελέγχουν πάνω από το 70% των μετοχών των τραπεζών και ουσιαστικά θα ελέγχουν τις τράπεζες.

Υποσημείωση

Το bankingnews.gr θα παρουσιάσει σύντομα ορισμένα σχέδια των τραπεζών για το πως θα μπορούσαν να αυξήσουν την εσωτερική τους αξία και κατ΄ επέκταση την χρηματιστηριακή τους αξία.

Τρέχουσα αξία μετοχών του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες

Ποσά σε δισεκ. ευρώ

Τράπεζες

Αξία μετοχών ΤΧΣ

Συνολική κεφαλαιοποίηση 23/4/2014

Εθνική *

6 (6,3)

7,3 (10)

Πειραιώς

6,9

10,37

Alpha

6

8,67

Eurobank **

(2)

(5,85)

Σύνολο

21

32,19 (34,9)

*Περιλαμβάνεται σε παρένθεση η αξία της ΕΤΕ μετά την ΑΜΚ

**Περιλαμβάνονται σε παρένθεση και οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ



Ποσοστά μετόχων στις ελληνικές τράπεζες – Απρίλιος 2014

Τράπεζα

Φυσικά πρόσωπα

Ξένοι θεσμικοί

ΤΧΣ

Εθνική *

7,56% (4%)

5,87% (21%)

83,49% (66%)

Πειραιώς

1,89%

30,8%

67,30%

Alpha

6,29%

21%

69,90%

Eurobank

0,56%

64%

34,58%

Σύνολο

3,18%

34,5%

59,25%

*Προ της νέας αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής

(Σε παρένθεση εκτιμήσεις μετά την αμκ των 2,5 δισ)

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης