Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tεταμένη η κατάσταση στην Ουκρανία - Προσωρινή αναστολή των επιχειρήσεων εναντίον των αυτονομιστών - Φόβοι περί ρωσικής επέμβασης

Tεταμένη η κατάσταση στην Ουκρανία - Προσωρινή αναστολή των επιχειρήσεων εναντίον των αυτονομιστών - Φόβοι περί ρωσικής επέμβασης
Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας) – «Πιόνι» η Ουκρανία στο γεωπολιτικό παιχνίδι της Δύσης κατά της Ρωσίας
(udp)Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου να επιτείνουν την ένταση, οδηγώντας τη Ρωσία ένα βήμα πιο κοντά στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
Μάλιστα, από τις μέχρι στιγμής συγκρούσεις μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών και των ρωσόφωνων αυτονομιστών έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον πέντε άνθρωποι. Η ροή των γεγονότων οδήγησε τη Ρωσία στην εκπόνηση στρατιωτικών γυμνασίων σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, κλιμακώνοντας την πίεση στην κυβέρνηση του Κιέβου.
Η τελευταία, φοβούμενη μία ενδεχόμενη επέμβαση της Ρωσίας, ανέστειλε προσωρινά τις επιχειρήσεις στο προπύργιο των ρωσόφωνων, το Sloviansk.
«Η Ουκρανία επιδόθηκε σε πραγματικά εγκληματικές πράξεις σήμερα» τόνισε ο εκπρόσωπος του V. Putin, δίχως να υπεισέλθει σε αναφορές περί αντιποίνων.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και συγκεκριμένα στο προπύργιο των ρωσόφωνων αυτονομιστών, στο Sloviansk όπου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Ουκρανούς στρατιώτες αναφέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση της Μόσχας, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι εάν απειληθούν ρωσόφωνοι πολίτες, θα ανταποδώσει την ώρα που οι ΗΠΑ απέστειλαν  στην Πολωνία 150 στρατιώτες για κοινά γυμνάσια στην ανατολική Ευρώπη.
Ήδη ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin έσπευσε να προειδοποιήσει το Κίεβο πως αν χρησιμοποιήσει το στρατό κατά του πληθυσμού, τότε θα υπάρξουν συνέπειες χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, οι συγκρούσεις στο Sloviansk εντάσσονται στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που είχε ανακοινώσει πριν από μερικές ημέρες το Κίεβο.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Κίεβο ανακοίνωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να επανακαταλάβουν από τους φιλορώσους το δημαρχείο της Μαριούπολης
Ο υπουργός Εσωτερικών Arseniy Asakov ανακοίνωσε πως το δημαρχείο στη Μαριούπολη, ένα από τα υπό κατάληψη κτίρια, είναι πλέον «ελεύθερο για να συνεχιστούν οι εργασίες».
Ο Asakov δεν διευκρίνισε πώς απελευθερώθηκε το δημαρχείο, λέγοντας μόνο πως δεν υπήρξαν τραυματίες. Τοπική ιστοσελίδα υποστήριξε πως πέντε από τους καταληψίες τραυματίστηκαν, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει η Ρωσία, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που απειληθούν ρωσόφωνοι πολίτες, θα ανταποδώσει.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov επιτέθηκε κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ, τις οποίες κατηγόρησε ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν μια επανάσταση στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιούν το Κίεβο ως «πιόνι στο γεωπολιτικό παιχνίδι» κατά της Ρωσίας.
«Στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησαν να προκαλέσουν μια νέα «χρωματιστή επανάσταση», μια επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος, αντίθετη προς το Σύνταγμα» τόνισε ο Lavrov.
Η Μόσχα αποκαλεί «χρωματιστές επαναστάσεις» την αλλαγή καθεστώτων όπως η "πορτοκαλί επανάσταση" στην Ουκρανία το 2004 ή η "επανάσταση των Ρόδων" στη Γεωργία το 2003.
Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις χώρες της Δύσης ότι προκάλεσαν τις «επαναστάσεις» σε αυτές τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
«Λίγοι σοβαροί αναλυτές αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται για τη μοίρα της Ουκρανίας. Απλώς η Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε και συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως πιόνι στο γεωπολιτικό παιχνίδι» τόνισε ο Lavrov,
«H Ρωσία αναμένει η διεθνής συμφωνία για την εκτόνωση της ουκρανικής κρίσης να εφαρμοστεί με ουσιαστικά βήματα» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 24 Απριλίου, 08:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης