Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Λεκκός (Πειραιώς) - Καθοριστική η συμβολή του σκιώδους τραπεζικού συστήματος στο ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης - Να ενισχυθεί η εποπτεία

Λεκκός (Πειραιώς) - Καθοριστική η συμβολή του σκιώδους τραπεζικού συστήματος στο ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης - Να ενισχυθεί η εποπτεία
Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα αποτελεί μια διευρυμένη "οντότητα"...
Τον καθοριστιρό ρόλο του σκιώδους τραπεζικού συστήματος κατά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης ανέδειξε ο οικονομολόγος της Τραπέζης Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός.
Μιλώντας σε εκδήλωση του ΚΕΠΕ με θέμα "Σκιώδες τραπεζικό σύστημα: εξελίξεις και επιπτώσεις, ο κ. Λεκκός ανέφερε πως το σκιώδες τραπεζικό σύστημα αποτελεί μια διευρυμένη "οντότητα", που δύσκολα προσδιορίζεται με απόλυτη ακρίβεια.
Όπως εξήγησε, το  το σκιώδες τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το τραπεζικό σύστημα, ωστόσο η βασική τους διαφορά έγκειται στο γεγονός πως δεν υπάρχει επίσημη εποπτεία σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα ζητήματα της κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας.
Τα βασικά παραδείγματα των συνιστωσών του είναι τα επενδυτικά οχήματα ειδικού τύπου (SPVs και SIVs), τα οχήματα τιτλοποίησης (ABS), τα επενδυτικά κεφάλαια hedge funds, οι συμφωνίες επαναγοράς.
Ο κ. Λεκκός αναφέρθηκε στην αδυναμία του ιδιωτικού τομέα να διαχειριστεί συστημικούς κινδύνους και επεσήμανε πως στη διάρκεια της περιόδου 2007 - 2008, κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις παρενέβησαν με στόχο να περιορίσουν τη διάχυση της κρίσης και τις επιπτώσεις της.
Πλέον, συνέχισε ο κ. Λεκκός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί πλέον την υιοθέτηση ρυθμίσεων για την αναβάθμιση της εποπτείας του σκιώδους τραπεζικού συστήματος, με στόχο ενίσχυση της εποπτείας της συγκεκριμένης αγοράς και τη μείωση του συστημικού κινδύνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης