Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs - Απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομία το ισχυρό ευρώ - Κορυφώνονται οι πολιτικές πιέσεις προς την ΕΚΤ να αναλάβει δράση

Goldman Sachs - Απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομία το ισχυρό ευρώ - Κορυφώνονται οι πολιτικές πιέσεις προς την ΕΚΤ να αναλάβει δράση
Το ευρώ μετρά κέρδη 2,2% έναντι του δολαρίου, από τα μέσα Φεβρουαρίου
Στο μικροσκόπιο της Goldman Sachs μπαίνει η συνεχιζόμενη ισχυροποίηση του ευρώ, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές εκείνες που ζητούν επιτακτικά τη λήψη μέτρων για τη συγκράτηση του ενιαίου νομίσματος.
"Η άνοδος του ευρώ έχει βρεθεί στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα. Ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κρίνουν επιτακτική τη λήψη μέτρων για την αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού νομίσματος", παραδέχονται οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, σε νέα έκθεσή τους, που φέρει τον τίτλο "European Economics Daily: Politicians and the Euro exchange rate" και την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, υπάρχει πράγματι διάταξη στη Συνθήκη της ΕΕ η οποία προβλέπει παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο για τη ρύθμιση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ωστόσο αυτό κρίνεται απίθανο να ενεργοποιηθεί.
Όπως προσθέτει στη συνέχεια η αμερικανική τράπεζα, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μario Draghi, έχει όντως αντιληφθεί πως υπάρχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας για την πορεία του ευρώ. Η ανησυχία αυτή άλλωστε θα αποτελέσει και τον βασικότερο καταλύτη για την ποσοτική χαλάρωση που αναμένεται - κατά την πλειοψηφία των αναλυτών - να ανακοινώσει η ΕΚΤ τον Ιούνιο.
"Οι πολιτικές πιέσεις για τη συγκράτηση της ανόδου του ευρώ όχι μόνο είναι ισχυρές, αλλά θα συνεχίσουν να υφίστανται και κατά τις επόμενες εβδομάδες... Την αρχή έχει κάνει, με ηχηρό μάλιστα τρόπο, η Γαλλία, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν Ιταλία και Ισπανία", σχολιάζουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Να σημειωθεί εδώ πως το ευρώ μετρά κέρδη 2,2% έναντι του δολαρίου, από τα μέσα Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.
"Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις προς την ΕΚΤ να αναλάβει δράση, προκειμένου να ανακοπεί η άνοδος του ευρώ και να στηριχθεί η ανάπτυξη", εκτιμά η Goldman Sachs.
"Τα χέρια της ΕΚΤ είναι ελεύθερα... Ανά πάσα στιγμή μπορεί να λάβει δράση, παρεμβαίνοντας στην αγορά συναλλάγματος", καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης