Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα… απόνερα των ευρωεκλογών - Σπέρματα κυβερνητικής και πολιτικής αστάθειας σε τουλάχιστον 8 χώρες - Eκ νέου ακυβέρνητο το Βέλγιο

Τα… απόνερα των ευρωεκλογών - Σπέρματα κυβερνητικής και πολιτικής αστάθειας σε τουλάχιστον 8 χώρες - Eκ νέου ακυβέρνητο το Βέλγιο
Πολιτική αστάθεια σε Γαλλία, Βρετανία, Βέλγιο, Ελλάδα και ακόμη 4 χώρες
Αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις δρομολογεί το αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωπαϊκών εκλογών, καθώς σε μία σειρά κρατών εμφανίζονται τα πρώτα σπέρματα πολιτικής αστάθειας.
Ειδικότερα, το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής αναμένεται να σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις σε μία σειρά κρατών, όπως η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία.
Πέραν της Ελλάδας, όπου ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε ήδη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ανάλογο αίτημα κατέθεσε και η μεγάλη νικήτρια της χθεσινής αναμέτρησης, Marine Le Pen. «O Πρόεδρος οφείλει να διαλύσει την παρούσα Βουλή και να προσφύγει σε νέες εκλογές» υποστήριξε η ηγέτης του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος. Βέβαια, ο F. Hollande απέρριψε ρητά το σχετικό αίτημα.
Παράλληλα, στη Μ. Βρετανία, η σαρωτική νίκη του N. Farage και η εκλογική καθίζηση του συγκυβερνώντος κόμματος, αναμένεται να οδηγήσουν σε άμεση παραίτηση τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης από την ηγεσία των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.
Προς παραίτηση οδεύει και ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Ιρλανδίας, Eamon Gilmore, στον οποίο πιστώνεται η ευθύνη της εκλογικής ήττας. Να σημειωθεί άλλωστε, πως το Εργατικό Κόμμα συνιστά μέλος του τρέχοντος κυβερνητικού συνασπισμού.
Επίσης, την παραίτησή του από τον βελγικό πρωθυπουργό θώκο υπέβαλε και ο Elio Di Rupo, μετά την ήττα του σοσιαλιστικού κόμματος, το οποίο συγκέντρωσε 30%. Νικητής των βελγικών εκλογών αναδείχθηκε το εθνικιστικό N-VA, το οποίο έλαβε το 32% των συνολικών ψήφων.
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, ο Πρόεδρος της χώρας αναμένεται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση.
Πολιτικές εξελίξεις σημειώνονται ωστόσο, και στην Ισπανία, καθώς ο επικεφαλής του  Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), Alfredo Perez Rubalcaba τελεί υπό παραίτηση, εξαιτίας της εκλογικής καθίζησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μία ακόμη παραίτηση αρχηγού κόμματος, συντελέστηκε και στην Σλοβενία, καθώς ο Igor Lukšič παραιτήθηκε από την ηγεσία του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SD).
Τέλος, την κυβερνητική σταθερότητα της βουλγαρικής κυβέρνησης αμφισβητεί ευθέως το αντιπολιτευόμενο  GERB, το οποίο κέρδισε κατά κράτος (+11%) το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα.
«Ο λαός μας ήδη ψήφισε κατά της κυβέρνησης την Κυριακή με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Τώρα πρέπει να σηκωθούν και να φύγουν. Δεν ξέρω πώς θα μπει σήμερα ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Επειδή κάθεται σε ξένη καρέκλα εκεί» τονίζει χαρακτηριστικά, το DERB.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης