Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σχέδιο ενσωμάτωσης του ΤΧΣ στην ΤτΕ υπήρξε αλλά απορρίπτεται – Αδιανόητο ο επόπτης να είναι και μέτοχος – Η περίπτωση της Τρ. Κρήτης

Σχέδιο ενσωμάτωσης του ΤΧΣ στην ΤτΕ υπήρξε αλλά απορρίπτεται – Αδιανόητο ο επόπτης να είναι και μέτοχος – Η περίπτωση της Τρ. Κρήτης
Η ΕΚΤ...απορρίπτει σχέδια η ΤτΕ να είναι και μέτοχος των τραπεζών.....μέσω του ΤΧΣ;
Το σχέδιο ενσωμάτωσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει εξεταστεί από τον νέο διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο αλλά ουσιαστικά έχει απορριφθεί από την ΕΚΤ και την Τρόικα ως τεχνικά και νομικά μη υλοποιήσιμο.
Όμως και ως προς την ουσία η ΕΚΤ έχει απορρίψει το σχέδιο υπό την έννοια ότι δεν μπορεί η ΤτΕ που εποπτεύει τις τράπεζες να είναι και μέτοχος των τραπεζών.
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Το θέμα αυτό εξετάστηκε πριν λίγες εβδομάδες όταν Γιάννης Στουρνάρας υπουργός Οικονομικών και Αναστασία Σακελλαρίου CEO του ΤΧΣ εξέτασαν αυτό το ενδεχόμενο.
Το σχέδιο ήταν ο Στουρνάρας να αναλάβει την διοίκηση της ΤτΕ και η Αναστασία Σακελλαρίου να αναλάβει την θέση της υποδιοικητού της ΤτΕ.
Το σχέδιο αυτό δεν ήταν στόχος να υλοποιηθεί άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου ίσως προς τα τέλη του 2015.
Η βασική συλλογιστική ήταν η ΤτΕ να ελέγξει με κάποια νομική φόρμουλα το ΤΧΣ υπό τον όρο ότι θα είχαν μειωθεί αισθητά τα ποσοστά του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες δηλαδή κάτω από 33% ή ακόμη και κάτω από 20%.
Το σχέδιο αυτό προσκρούει κυρίως στην κοινή λογική πέραν από τα διάφορα νομικά εμπόδια.
Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα η ΤτΕ ελέγχει το ΤΧΣ και το οποίο κατέχει το 20% της Alpha bank ή της Πειραιώς ή της Εθνικής ή της Eurobank.  
Πως η ΤτΕ θα εποπτεύσει την Alpha bank ή τις άλλες τράπεζες και ταυτόχρονα θα είναι μέτοχος τους;
Μια αρνητική απόφαση της ΤτΕ για τις τράπεζες στο πλαίσιο της εποπτείας μπορεί να είναι άριστη για την λογική αλλά θα είναι ενάντια στην σχέση ΤτΕ ως μετόχου των τραπεζών.
Δεν είναι τυχαίο ότι πουθενά παγκοσμίως και κυριολεκτούμε 100% σε αυτό η Κεντρική Τράπεζα δεν είναι και μέτοχος των τραπεζών.
Η Τρόικα και η ΕΚΤ ήδη έχουν απορρίψει τέτοια σχέδια αλλά το κυριότερο όλων είναι ότι η Βασιλεία ΙΙ και κυρίως η Βασιλεία ΙΙΙ όχι μόνο δεν επιτρέπει τέτοιο σενάριο αλλά το αποκλείει κατά τρόπο ΑΠΟΛΥΤΟ.
Στις ΗΠΑ ένα τέτοιο ενδεχόμενο δηλαδή η FED να είναι επόπτης και μέτοχος είναι αδιανόητο.
Όταν κατέρρευσαν οι αμερικανικές τράπεζες πέρασαν μερικώς στον έλεγχο του κράτους και η FED αυστηροποίησε τα κριτήρια εποπτείας.
Ωστόσο παγκοσμίως υπήρξε στο παρελθόν μια περίπτωση όπου Κεντρική Τράπεζα υπό μια έννοια ήταν μέτοχος τράπεζας και η περίπτωση αυτή ήταν ελληνική.
Είναι η περίπτωση της Τράπεζας Κρήτης όπου μετά την κατάρρευση της τράπεζας λόγω του σκανδάλου Κοσκωτά η ΤτΕ διόρισε τον Γιάννη Καμάρα επίτροπο και για ένα μεταβατικό διάστημα – μεταβατικό resolution – η ΤτΕ ήταν «άτυπα» μέτοχος της Τράπεζας Κρήτης.
Βέβαια για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση στην περίπτωση ΤτΕ και Τράπεζα Κρήτης δεν υπήρχε η έννοια τράπεζας – μετόχου αλλά επειδή δεν υπήρχε το νομικό πλαίσιο που υπάρχει τώρα με τα resolution η ΤτΕ μέσω του επιτρόπου «ήλεγξε για ένα μεταβατικό διάστημα την Τράπεζα Κρήτης».
Το bankingnews.gr επικοινώνησε με την DGCom και έθεσε το θέμα αν μπορεί η ΤτΕ να είναι και μέτοχος των τραπεζών και η απάντηση που λάβαμε ήταν «όχι σε καμία περίπτωση θα παραβίαζε κατάφορα την λειτουργία της κεντρικής τράπεζας, θα ερχόταν σε πλήρη ρήξη με τις επιταγές των ευρωπαϊκών οδηγιών και της Βασιλείας ΙΙΙ.
Τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης