Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 4 συστημικές τράπεζες….θα παραμείνουν 4 συστημικές – Ο κύκλος των συγχωνεύσεων έχει κλείσει ακόμη και αν υπάρξει ατύχημα

Οι 4 συστημικές τράπεζες….θα παραμείνουν 4 συστημικές – Ο κύκλος των συγχωνεύσεων έχει κλείσει ακόμη και αν υπάρξει ατύχημα
Στην Ελλάδα το σχέδιο Προβόπουλου της ΤτΕ ήταν ξεκάθαρο να δημιουργηθούν 4 σχετικά ισότιμες τράπεζες
Οι 4 συστημικές τράπεζες….θα παραμείνουν 4 συστημικές ακόμη και αν υπάρξει στο υποθετικό σενάριο τραπεζικό ατύχημα.
Πρωτίστως γιατί καταπιανόμαστε με ένα τέτοιο θέμα από το πουθενά μπορεί να σχολιάσει κανείς σχολιάζοντας μας χαλαρά.
Ενόψει των stress tests της ΕΚΤ μπορεί να υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στο ελληνικό banking.
Η στατικότητα των stress tests και ο τρόπος αποτίμησης των επιχειρηματικών δανείων με πανευρωπαϊκά δεδομένα αυξάνουν το ρίσκο στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες όμως απολαμβάνουν το bonus του DTA δηλαδή της αναβαλλόμενης φορολογίας ύψους 4,5 δισεκ. ευρώ.
Στο βασικό σενάριο οι ελληνικές τράπεζες ακόμη και αν προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι διαχειρίσιμο πρόβλημα.
Στο δυσμενές σενάριο θα μπορούσε να προκύψει πρόβλημα μεταξύ 2 έως 5 δισεκ. στα stress tests.
Όμως ακόμη όλα αυτά αποτελούν εικασίες καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ενώ η έκθεση του ΔΝΤ που προέβλεπε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι 15,8 δισεκ. μάλλον μπορεί να αποδειχθεί παρωχημένη.
Ανεξαρτήτως λοιπόν αν προκύψουν ή όχι νέες κεφαλαιακές ανάγκες ο τραπεζικός χάρτης δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει.
Το δεν μπορεί και δεν πρέπει ταυτίζεται καθώς ήδη ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος είναι ο πλέον συγκεντρωτικός παγκοσμίως.
Οι 4 συστημικές τράπεζες ελέγχουν το 95% της αγοράς όταν π.χ. στην Γερμανία ελέγχουν το 55%.
Παράλληλα και η Τρόικα και η DGCom αλλά και η ΕΚΤ έχουν συμφωνήσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα απαρτίζονται από 4 συστημικές.
Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που διασφαλίζει την ανεξαρτησία των 4 συστημικών τραπεζών η παρουσία ισχυρών ιδιωτών μετόχων.
 Το ερώτημα βεβαίως είναι αν υπάρξει ατύχημα και οι ιδιώτες μέτοχοι λάβουν την πρωτοβουλία νέας συγχώνευσης θα μπορούσε να υλοποιηθεί;
Η Τρόικα και η DGCom λόγω της υπερσυγκέντρωσης του κλάδου μάλλον θα απέρριπταν το σχέδιο για νέο κύκλο συγχωνεύσεων στις ελληνικές τράπεζες.
Η τράπεζα στόχος είναι μια η Eurobank αλλά γνωρίζουμε ότι η Fairfax την θέλει ανεξάρτητη, έχει αυξημένες πιθανότητες να περάσει τα stress tests, ο Χαρδούβελης ο νέος ΥΠΟΙΚ τάσσεται υπέρ 4 συστημικών τραπεζών ενώ ο  Χ. Μεγάλου ο CEO της Eurobank έχει πραγματοποιήσει σημαντικό έργο θωρακίζοντας την τράπεζα.
Στην Ελλάδα το σχέδιο Προβόπουλου της ΤτΕ ήταν ξεκάθαρο να δημιουργηθούν 4 σχετικά ισότιμες τράπεζες στο ελληνικό banking και αυτός ο νέος αναδιαμορφωμένος κλάδος να αποτελεί την νέα σελίδα των τραπεζών στην Ελλάδα.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης