Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Νέες, σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, στον απόηχο της κατάρριψης του Boeing - Tαυτοποιούνται τα θύματα - Παραιτήθηκε η ουκρανική κυβέρνηση

EE: Νέες, σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, στον απόηχο της κατάρριψης του Boeing - Tαυτοποιούνται τα θύματα - Παραιτήθηκε η ουκρανική κυβέρνηση
Διαψεύδουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές ότι είχαν στην κατοχή τους πυραύλους Buk

(upd23)Από αναβολή σε αναβολή πάει η απόφαση της ΕΕ για πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στον απόηχο της κατάρριψης του αεροσκάφους των Malaysia Airlines κι ενώ ανακοινώθηκε επισήμως η παραίτηση της ουκρανικής κυβέρνησης.
Η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων συνεδρίασε χωρίς να λάβει απόφαση για πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, ωστόσο τα σχέδια που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη διαρρεύσει και είναι ιδιαιτέρως αυστηρά.

Ήδη το πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζει έναν αναλυτικό κατάλογο, με τις νέες κυρώσεις που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι σε βάρος της Μόσχας.

ΕΕ: Βαρύς ο πέλεκυς προς τη Ρωσία - Σκληρές οι υπό εξέταση κυρώσεις - Προς απαγόρευση επενδύσεων στα ρωσικά τραπεζικά ομόλογα
Μακρύ κατάλογο, με τις νέες κυρώσεις που εξετάζει σε βάρος της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δημοσιοποιεί το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η μακρά λίστα των υπό εξέταση κυρώσεων δεν περιλαμβάνει καμία μεγάλη ρωσική εταιρεία, ωστόσο φέρεται να θέτει στο στόχαστρό της τον επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Ρωσίας, Aleksandr Bortnikov.
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό έγγραφο, που βρέθηκε στην κατοχή του Bloomberg, oι Ευρωπαίοι εξετάζουν:
- Απαγόρευση στην τεχνολογία παραγωγής ενέργειας, αλλά σε ό,τι αφορά την παραγωγή σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
- Επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων
- Απαγόρευση εισαγωγής νέων ρωσικών τίτλων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Απαγόρευση επενδύσεων στα νέα ρωσικά τραπεζικά ομόλογα, αλλά για τις τράπεζες όπου η κρατική συμμετοχή ξεπερνά το 50%.
- Οι εν λόγω απαγορεύσεις θα αφορούν τόσο την πρωτογενή, όσο και τη δευτερογενή αγορά
- Απαγόρευση πρόσβασης στις αγορές για τις ρωσικές κρατικές τράπεζες

Παραιτήθηκε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Γιατσένιουκ
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ανακοίνωσε την παραίτησή του, καταγγέλλοντας τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της ένοπλης σύγκρουσης με τους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.
«Ανακοινώνω την παραίτησή μου με δεδομένη τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και της παρεμπόδισης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών», δήλωσε ο Γιατσενιούκ, καταγγέλλοντας «ένα πολιτικό και ηθικό έγκλημα».
Η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού «θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τη χώρα», προειδοποίησε ο ίδιος.
Ο Γιατσενιούκ ανήκει στο κόμμα Μπατκίβτσινα, της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, το οποίο ήταν αντίθετο σε αυτή την κίνηση.

Ξεκίνησε το βαρύ έργο της ταυτοποίησης των θυμάτων
Δεκάδες σοροί θυμάτων από την κατάρριψη του Boeing φτάνουν στην Ολλανδία.
Δύο ακόμη αεροσκάφη που μετέφεραν τις σορούς θυμάτων του μαλαισιανού αεροσκάφους προσγειώθηκαν στην Ολλανδία, μία ημέρα μετά την άφιξη της πρώτης ομάδας σορών.
Τα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη, ένα ολλανδικό και ένα αυστραλιανό, που μετέφεραν συνολικά 74 φέρετρα, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν, στη νότια Ολλανδία.
Τα 40 πρώτα φέρετρα έφθασαν την Τετάρτη, ημέρα εθνικού πένθους στην Ολλανδία.
Σύμφωνα με την ολλανδική αστυνομία, 80 ειδικοί ιατροδικαστές από τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, την Ινδονησία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μαλαισία θα βοηθήσουν 120 Ολλανδούς ειδικούς στηβ αναγνώριση των σορών, διαδικασία που πιθανόν θα διαρκέσει μήνες.

Αρχίζουν οι έρευνες στα «μαύρα κουτιά» της μοιραίας πτήσης
Την ίδια στιγμή, αρχίζουν και οι διεθνείς έρευνες για τα αίτια της συντριβής της πτήσης των Malaysian Airlines, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 298 άνθρωποι.
Οι Βρετανοί ερευνητές είναι έτοιμοι να αρχίσουν την αποκωδικοποίηση των στοιχείων που υπάρχουν στα δύο «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους.
Όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες Ολλανδικές Αρχές, οι οποίες έχουν τεθεί και επικεφαλής των ερευνών, υπάρχουν στοιχεία τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να «φορτώνονται» από τα «μαύρα κουτιά», τα οποία θα αναλυθούν περαιτέρω.
Όπως έγινε γνωστό, τα μαύρα κουτιά έχουν υποστεί κάποιες ζημιές, ωστόσο η μνήμη τους είναι άθικτη ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αλλοιωθεί το περιεχόμενο τους.
Την καλή κατάσταση των μαύρων κουτιών, και συγκεκριμένα του καταγραφέα συνομιλιών στο θάλαμο διακυβέρνησης του αεροσκάφους, όπου και αποτυπώνονται οι φωνές των πιλότων, επιβεβαίωσε και ο Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Εθνών.

Αρνούνται οι φιλορώσοι αντάρτες ότι κατέχουν πυραύλους Buk
Την ίδια στιγμή ο Alexander Borodai, πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, υποστήριξε ότι οι δυνάμεις των φιλορώσων ανταρτών δεν έχουν στην κατοχή τους πυραύλους Buk, οι οποίοι φέρονται πως αυτοί κατέρριψαν το αεροσκάφος των Malaysian Airlines.
Σε δηλώσεις του ο Borodai χαρακτήρισε πλαστά τα στοιχεία που θέλουν ηγέτη των φιλορώσων να παραδέχεται ότι οι αυτονομιστές είχαν πυραύλους Buk.
Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ο Alexander Khodakovsky ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών του Ντονέτσκ παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι οι φιλορώσοι σε γειτονική περιοχή είχαν στην κατοχή τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς Buk, οι οποίοι εκτιμάται ότι κατέρριψαν την πτήση MH17.
Ο Borodai μιλώντας στο BBC αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν πυραύλους Buk και ότι σύστημα εκτόξευσης τέτοιων πυραύλων βρισκόταν στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος.
Με τις δηλώσεις αυτές οι αντάρτες απαντούν στις κατηγορίες της Ουκρανίας ότι αυτοί βρίσκονται πίσω από την κατάρριψη του αεροπλάνου.
Σημειώνεται πως την περασμένη Τρίτη Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το αεροσκάφος πιθανότητα να χτυπήθηκε κατά λάθος από πύραυλο εδάφους-αέρους που εκτόξευσαν μη επαρκώς εκπαιδευμένοι φιλορώσοι αυτονομιστές.
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ διευκρίνισαν πως δεν έχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν εμπλοκή της Ρωσίας στην αεροπορική τραγωδία της 17ης Ιουλίου. Ωστόσο επέρριψαν ευθύνες στη Μόσχα πως δημιούργησε τις συνθήκες εκείνες στην περιοχή που οδήγησαν στην κατάρριψη του αεροσκάφους.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι τα στοιχεία που συγκέντρωσαν - δορυφορικές φωτογραφίες, υποκλαπείσες συνομιλίες, αλλά και δημοσιεύσεις σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης - εκτιμούν πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ένα πύραυλο εδάφους - αέρος τύπου SA -11 στην Ανατολική Ουκρανία.
Όμως, όπως τόνισαν δεν ξέρουν ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο, αν και εικάζουν ότι επρόκειτο για φιλορώσους αυτονομιστές.
«Δεν έχουμε ονόματα, δεν ξέρουμε τον βαθμό, δεν είμαστε σίγουροι 100% ούτε και για την εθνικότητα των υπευθύνων για την εκτόξευση του πυραύλου» διεμήνυσαν οι αξιωματούχοι.

Τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο οι αρχές κατηγορούν ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες.
«Είναι μια ιστορική στιγμή. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά ένα κομμουνιστικό κόμμα στο ουκρανικό κοινοβούλιο», δήλωσε ο κ. Τουρτσίνοφ, απευθυνόμενος στους βουλευτές.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε επικυρώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα νόμο ο οποίος επιτρέπει στον πρόεδρο του κοινοβουλίου να ζητεί τη διάλυση μιας πολιτικής ομάδας ο αριθμός των μελών της οποίας είναι μικρότερος από αυτόν της πιο μικρής πολιτικής ομάδας που σχηματίζεται μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας (PCU) είχε αρχικά 33 βουλευτές, ωστόσο πλέον του έχουν απομείνει 23 σε σύνολο 450 βουλευτών στο κοινοβούλιο.

Ρωσία – Δεν ρίξαμε εμείς τα ουκρανικά μαχητικά
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας ότι η Ρωσία κατέρριψε χθες δυο ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη.
«Σε μια προσπάθεια να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, να εκτρέψουν την προσοχή από την καταστροφή του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, οι φαντασίες των αρχών του Κιέβου αξίζουν να συμπεριληφθούν στην Κόκκινη Βίβλο των στρατιωτικών αφορισμών», μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο πηγή από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Σημειώνεται πως χθες το συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι πρώτες πληροφορίες από το ανατολικό τμήμα της χώρας δείχνουν ότι τα δύο μαχητικά της, τα οποία καταρρίφθηκαν νωρίτερα, χτυπήθηκαν από πυραύλους με προέλευση το ρωσικό έδαφος.
«Δύο μαχητικά μας χτυπήθηκαν σε υψόμετρο 5.200 μέτρων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει το συμβούλιο στην ανακοίνωσή του.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:


Αλλαγή στάσης από τις ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία;
Οι τοποθετήσεις αυτές των Αμερικάνων αξιωματούχων και η εκτίμηση τους ότι η Ρωσία δεν φαίνεται να έχει άμεση ανάμειξη στο περιστατικό, αποτελεί μια σαφή μετατόπιση από την αρχική θέση των ΗΠΑ και συγκεκριμένα του υπουργού Εξωτερικών, John Kerry, ο οποίος είχε στρέψει τα πυρά του ανοιχτά κατά της Μόσχας, τονίζοντας ότι πολύ σύντομα θα παρουσιαστούν στοιχεία που θα δείχνουν την εμπλοκή τους στην κατάρριψη του αεροπλάνου.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η αλλαγή της ρητορικής έχει να κάνει με το πώς οι ΗΠΑ θα διαμορφώσουν τη στρατηγική τους σε περίπτωση που πράγματι διαπιστωθεί πως η Ρωσία είχε ενεργό ανάμειξη στην κατάρριψη του αεροπλάνου.
Όπως αναφέρουν η Ρωσία είναι μια χώρα που έχει μεγάλη διπλωματική ανάμειξη σε μια σειρά κρίσιμων διεθνών θεμάτων, όπως είναι το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα την ώρα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης βασίζεται σε αυτήν για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση Obama ακόμα προβληματίζεται για τα μέσα και τον τρόπο άσκησης πίεσης στη Ρωσία και στον Putin για να σταματήσει να στηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Αύριο κληρώνει για τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας
Αύριο Πέμπτη αναμένεται να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι τις πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αφού δεν υπήρξε καμία απόφαση κατά την χθεσινή σύσκεψη των Ευωπαίων υπουργών Εξωτερικών.
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εξετάσουν την Πέμπτη μια συγκεκριμένη λίστα με πιθανούς νέους στόχους για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς δεν ελήφθη καμία απόφαση στην σημερινή σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών
, αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Υπενθυμίζεται πως χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Δεν θα υπάρξουν  ονόματα για την λίστα των κυρώσεων» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει νέα ονόματα προς συζήτηση την Πέμπτη» πρόσθεσε.

Putin: Η Δύση να σταματήσει τα τελεσίγραφα και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Να σταματήσουν τα τελεσίγραφα και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ζητά ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο οποίος στον απόηχο της κατάρριψης και της συντριβής του αεροπλάνου των Malaysian Airlines καλεί τη Δύση σε διάλογο.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας καλεί την Ουκρανία να σταματήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο Donetsk, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών, και να υπάρξει προσωρινή εκεχειρία, ζητώντας από τη Δύση να ασκήσει πιέσεις προς την ουκρανική κυβέρνηση για να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία.
Παράλληλα ο Putin, ο οποίος χαρακτήρισε ανείπωτη τραγωδία τη συντριβή του αεροπλάνου των Malaysian Airlines, υποστήριξε ότι η Ρωσία θα ασκήσει όλη την επιρροή της προς τους φιλορώσους αντάρτες προκειμένου να επιτρέψουν μια πλήρη και ενδελεχή έρευνα για την κατάρριψη του  αεροπλάνου στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκονται τα συντρίμμια της πτήσης.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, σχολιάζοντας τις ευρύτερες εξελίξεις, έκανε λόγο για προσπάθειες αποσταθεροποίησης και αποδυνάμωσης της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει η χώρα του να λάβει περισσότερα μέτρα για να προστατεύσει την οικονομία της από εξωτερικούς κινδύνους.
Μάλιστα ο Putin αφού υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ αναπτύσσεται στην ανατολική Ευρώπη, επεσήμανε ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία ως αντιστάθμισμα στη δράση του ΝΑΤΟ αλλά και να δημιουργήσει νέες στρατιωτικές υποδομές στην Κριμαία, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ στοχεύει τη Ρωσία.

Οι συνεχείς διαρροές συντηρούν το πέπλο μυστηρίου
Νέα δεδομένα ήρθαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες κατάρριψης του μπόινγκ 777 των μαλαισιανών αερογραμμών, καθώς σύμφωνα με διαρροές που επικαλούνται από έγκυρες πηγές τα διεθνή μέσα, δύο πολεμικά Sukhoi Su-27 Flankers συνόδευαν το αεροσκάφος, λίγα λεπτά πριν χτυπηθεί από έναν ή περισσότερους πυραύλους.
Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014.
Στο μεταξύ, έρευνα για εγκλήματα πολέμου, φόνο και εσκεμμένη κατάρριψη αεροσκάφους ξεκίνησαν οι εισαγγελικές αρχές της Ολλανδίας για την κατάρριψη της πτήσης MH-17 της Malaysia Airlines, που παρέσυρε στο θάνατο όλους τους 298 επιβαίνοντες. Εξ αυτών, οι 193 ήταν Ολλανδοί πολίτες.
Βάσει της νομοθεσίας για Διεθνή Εγκλήματα, η Ολλανδία έχει τη δυνατότητα να ασκήσει δίωξη εναντίον οποιουδήποτε προσώπου έχει διαπράξει έγκλημα πολέμου σε βάρος ολλανδού πολίτη.

Ομπάμα: Η συμπεριφορά των ρωσόφιλων αυτονομιστών είναι προσβλητική απέναντι στους νεκρούς του μοιραίου Boeing
Σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, τη Δευτέρα, ο Ομπάμα χαρακτήρισε απαραίτητη την πρόσβαση στο σημείο συντριβής του μαλαισιανού Boeing. Ταυτόχρονα, δεν δίστασε να επισημάνει πως οι ρωσόφιλοι αντάρτες εμποδίζουν την έρευνα για την κατάρριψη του Boeing.
Η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει το σημείο συντριβής του μαλαισιανού αεροσκάφος, τόνισε στη συνέχεια.
Παράλληλα ο Ομπάμα κατέστησε επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί άμεσα διπλωματική λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Η Ρωσία πρέπει να αλλάξει πολιτική στο ουκρανικό ζήτημα, προειδοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση το κόστος θα είναι μεγάλο. Επί της ουσίας, προετοιμάζει το έδαφος για νέες κυρώσεις προς τη Μόσχα.
Η συμπεριφορά των ρωσόφιλων αυτονομιστών είναι προσβλητική απέναντι στους νεκρούς του μοιραίου Boeing, κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Κρίσιμη χαρακτήρισε, από την πλευρά του, την τρέχουσα συγκυρία ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Όπως τόνισε, πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή για τη Ρωσία. Ο κόσμος παρακολουθεί και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να δράσει.

Ποροσένκο: Καμία διαφορά ανάμεσα στην κατάρριψη του Boeing και την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους
Με την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις ΗΠΑ, τη μαύρη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, παρομοιάζει την κατάρριψη του Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο.
Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην κατάρριψη του Boeing 777 και στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις ΗΠΑ, δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας, μιλώντας στο CNN.
Ο Ουκρανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως δεν είναι αλήθεια πως ουκρανικό αεροσκάφος πετούσε κοντά στο Boeing 777 και χαρακτήρισε διεθνές έγκλημα την κατάρριψή του.
Ταυτόχρονα ζήτησε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στη μάχη κατά των ανταρτών.

Ουκρανοί και φιλορώσοι αυτονομιστές εξακολουθούν να ερίζουν για το ποιος κρύβεται πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους
Το απόγευμα της Δευτέρας, πηγές των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας ισχυρίζονται ότι διαθέτουν πληροφορίες πως οι φιλορώσοι αποσχιστές έλαβαν από τη Ρωσία σύστημα πυραύλων BUK-M1, πιθανότατα μαζί με επαγγελματίες χειριστές.
Το σύστημα BUK είναι πιθανότατα υπεύθυνο για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 298 άνθρωποι.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, από την πλευρά τους, απαντούν ότι την ημέρα της κατάρριψης του μοιραίου Μπόινγκ 777, η ουκρανική πολεμική αεροπορία διατηρούσε σε διάταξη μάχης 3-4 συστοιχείες πυραύλων BUk-M1.
Αρνούνται παράλληλα ότι η Ρωσία έχει παράσχει οποιασδήποτε μορφής όπλα στους φιλορώσους αποσχιστές, τους οποίους στις ανακοινώσεις τους αποκαλούν «υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της ανατολικής Ουκρανίας».

Πυρά και τρόμος στο Ντονέτσκ
Σφοδρά πυρά πυροβολικού ακούστηκαν το μεσημέρι στη ζώνη του σιδηροδρομικού σταθμού του Ντονέτσκ, σε συνοικία εκτός του κέντρου της πόλης της ανατολικής Ουκρανίας, «οχυρού» των φιλορώσων αυτονομιστών.
Οι δρόμοι της συνοικίας έκλεισαν για την κυκλοφορία από  αντάρτες, οι άμαχοι απομακρύνονται με μικρά λεωφορεία των δημόσιων συγκοινωνιών, ενώ ομάδες κατοίκων διαφεύγουν πεζή.

Νέο επεισόδιο στο Ψυχροπολεμικό κλίμα Ρωσίας - ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη είναι ένα ακόμα επεισόδιο στον «ψυχρό πόλεμο» που εκτυλίσσεται μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία, αφού οι ΗΠΑ κατηγορούν ανοιχτά τη Ρωσία για «συναυτουργία» στην πτώση του αεροσκάφους.
Από την πλευρά της η Ρωσία διαμηνύει ότι θα υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφαση που ζητεί απρόσκοπτη πρόσβαση στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους των Malaysian Airlines, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θα επιρρίπτει σε κάποια πλευρά την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους.
«Η απόφαση αυτή υποστηρίζεται από τη Ρωσία υπό την προϋπόθεση ότι δεν επιρρίπτονται ευθύνες σε κάποιους, είτε στη Ρωσία, είτε στους φιλορώσους αυτονομιστές» τόνισε ο Βλαντίμιρ Μοροζόφ, Ρώσος διπλωμάτης στην εφημερίδα Australian Financial Review.
Το σχέδιο απόφασης, το οποίο προτείνεται από την Αυστραλία, συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία, και θα συζητηθεί απόψε, ζητεί «από όλες τις χώρες και τους παράγοντες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή - ανάμεσά τους και η Ρωσία- να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης» ενώ παράλληλα ζητείται η άμεση παύση κάθε πολεμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή για τη διευκόλυνση της έρευνας.
Παράλληλα καλεί τις χώρες και τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην περιοχή να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας και για τον εντοπισμό και τη δίωξη των υπευθύνων.
Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν είχε αναφέρει ότι για τη Μόσχα το κείμενο περιέχει «ορισμένες ασάφειες» και δεν εγγυάται ότι η έρευνα θα είναι πραγματικά διεθνής και αντικειμενική.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κερι υπογραμμίζουν ότι  τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ δείχνουν σε ρωσική συναυτουργία στην κατάρριψη.
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να «επιταχύνει» και να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις των συμμάχων της αυτονομιστών στην Ουκρανία, τους οποίους πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν ανοιχτά για την κατάρριψη της πτήσης MH17.
«Είναι αρκετά σαφές πως πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο μεταφέρθηκε από τη Ρωσία και παραδόθηκε στα χέρια των αυτονομιστών» δήλωσε ο Τζον Κέρι μιλώντας στην εκπομπή State of the Union στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Αν και «σταμάτησε» πριν επιρρίψει άμεσα στη Μόσχα την ευθύνη για την κατάρριψη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε το πιο λεπτομερές μέχρι στιγμής «κατηγορώ» ότι η Μόσχα προμήθευσε τους αυτονομιστές με το εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε.
Δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν από πού εκτοξεύτηκε ο πύραυλος και γνωρίζουν και την πορεία του, βάσει δορυφορικών εικόνων. «Γνωρίζουμε και την ώρα εκτόξευσης» είπε επικαλούμενος τις συνομιλίες αυτονομιστών που υποκλάπηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα.
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, οι σοροί των επιβατών της μοιραίας πτήσης έχουν απομακρυνθεί από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους και έχουν μεταφερθεί σε τρένο – ψυγείο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς τον προορισμό του.
Την ίδια στιγμή αναφέρεται πως λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει καμία απαγόρευση για την πρόσβαση στο σημείο, έχουν χαθεί σημαντικά στοιχεία που θα μπορούσαν να συνδράμουν στις έρευνες των αρμόδιων ειδικών για το τι ακριβώς συνέβη με την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Πούτιν: Κανείς δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά την αεροπορική τραγωδία
Κανείς δεν έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί πολιτικά την αεροπορική τραγωδία, διεμήνυσε στους Ρωσόφωνους αυτονομιστές και την Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Η κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς», τόνισε και ζήτησε από τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση των ερευνητών στον χώρο της συντριβής, τέσσερις σχεδόν ημέρες μετά την καταστροφή.
«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τόπο της τραγωδίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Ο Πούτιν επανέλαβε ότι είναι πεπεισμένος ότι η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν η ουκρανική κυβέρνηση δεν είχε τερματίσει την εκεχειρία και δεν είχε επαναλάβει τις επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.
«Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει -και δεν έχει το δικαίωμα- να χρησιμοποιήσει αυτήν την τραγωδία για την επίτευξη εγωιστικών πολιτικών στόχων. Τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να διχάζουν τους ανθρώπους, αλλά να τους ενώνουν», τόνισε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου.

Στην Ολλανδία παραδίδει τις έρευνες το Κίεβο
Η Ουκρανία είναι πρόθυμη να παραδώσει σε διεθνείς εταίρους το συντονισμό της έρευνας για τη συντριβή του μαλαισιανού επιβατικού αεροπλάνου, αλλά το Κίεβο είναι πεπεισμένο πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από "επαγγελματίες", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ο οποίος κάλεσε, επίσης, το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να καταλάβει ότι "έχει κάνει ήδη αρκετά".
"Η Ουκρανία είναι έτοιμη να παραδώσει στους δυτικούς εταίρους μας το ρόλο του συντονισμού της έρευνας για την τραγωδία. Και η Ολλανδία θα μπορούσε να ηγηθεί αυτής της διαδικασίας", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αρσένι Γιατσενιούκ, καθώς είναι "η χώρα που είχε τα περισσότερα θύματα".

ΗΠΑ - Οι αυτονομιστές έριξαν το αεροπλάνο

Αμερικανικοί ειδικοί επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα του ηχητικού μηνύματος ανάμεσα σε φιλορώσους κατά το οποίο ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν το μοιραίο αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών.
Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, "τα ηχητικά δεδομένα που δόθηκαν στον Τύπο από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας εξετάστηκαν από τους αναλυτές της κοινότητας πληροφοριών οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για αυθεντικές συνομιλίες ανάμεσα σε γνωστούς αυτονομιστές ηγέτες, στηριζόμενοι στη σύγκριση μεταξύ των ηχητικών καταγραφών με τις καταγραφές γνωστών αυτονομιστών. Η πτήση MH17 καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11 (Bouk), ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία".
Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) είχαν δημοσιοποιήσει το βράδυ της Πέμπτης την υποκλοπή εκείνου που παρουσίασαν ως συνομιλία μεταξύ δύο ηγετών των ανταρτών μετά την εξέταση του τόπου της συντριβής:
-Οι φρουροί του σημείου ελέγχου Τσερνουκίνε κατέρριψαν το αεροπλάνο. Διαλύθηκε στον αέρα, λέει ο ένας από αυτούς, ο «Μέιτζορ» (ταγματάρχης).
- Λοιπόν; ρωτά ο άλλος, ο «Γκρεκ».
- Είναι ένα πολιτικό αεροπλάνο 100% (...)
- Υπήρχαν όπλα;
- Όχι, τίποτα, μόνο πολιτικές υποθέσεις.
- Έγγραφα;
- Υπάρχει ένα ενός Ινδονήσιου φοιτητή.
Της καταγραφής προηγείται μία συνομιλία ανάμεσα στον ηγέτη των ανταρτών, Ίγκορ Μπέζλερ, έναν Ρώσο πολίτη που μιλάει με τον συνταγματάρχη των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Βασίλι Γκέρανιν, τον προϊστάμενο αξιωματικό του, σύμφωνα με το Κίεβο.
- «Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο (...). Πήγαμε να ψάξουμε και να τραβήξουμε μια φωτογραφία», ακούγεται να λέει ο Μπέζλερ.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές πάντως, την Κυριακή, συμφώνησαν να παραδώσουν τα "μαύρα κουτιά", ενώ επέτρεψαν σε παρατηρητές του ΟΑΣΕ να φτάσουν στο σημείο της συντριβής και να επιθεωρήσουν τα πτώματα.
Όταν έφτασαν εκεί είπαν ότι στο τρένο «η μυρωδιά του θανάτου ήταν έντονη», τονίζοντας πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές που τους συνοδεύουν σε κάθε τους βήμα, έχοντας μαζί τους βαρύ οπλισμό και δεν τους αποκάλυψαν τον ακριβή αριθμό των σορών.

Τους φιλορώσους αυτονομιστές κατηγορούν οι ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα πως στοιχεία από την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου δείχνουν πως υπεύθυνοι είναι οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ουκρανία που χρησιμοποιούσαν ένα πυραυλικό σύστημα το οποίο ήρθε από τη Ρωσία.
«Είναι αρκετά σαφές πως αυτό είναι ένα σύστημα που μεταφέρθηκε από τη Ρωσία», είπε ο Κέρι σε μία συνέντευξη στο CNN.
Ο Κέρι δήλωσε πως οι πληροφορίες που είναι τώρα διαθέσιμες «δείχνουν προφανώς ένα πολύ σαφές δάκτυλο των αυτονομιστών».

Ήδη από την Παρασκευή, ΗΠΑ και Βρετανία επέρριψαν ανοιχτά ευθύνες για την κατάρριψη του μοιραίου Boeing στους φιλορώσους αυτονομιστές, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ομπάμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Kάμερον, να δηλώνουν πως όλα δείχνουν ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος προέρχεται από περιοχή των ανταρτών.  Από την πλευρά της η Ρωσία απορρίπτει της κατηγορίες και δηλώνει ότι ηγέτες χωρών προβαίνουν σε δηλώσεις χωρίς να έχουβν στοιχεία και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη τις εξελίξεις και ζητά τη διενέργεια μιας πλήρους και αξιόπιστης έρευνας για το τι συνέβη. Μετά από έκτακτη συνεδρίασή του την Παρασκευή, διεθνή ανεξάρτητη έρευνα για την κατάρριψη ζητά και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από τις έως τώρα έρευνες είναι ασαφές ποια από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές – ουκρανικός στρατός ή φιλορώσοι αυτονομιστές – ευθύνεται για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Και οι δύο πλευρές αποποιούνται τις ευθύνες, κατηγορώντας η μια την άλλη.

Η Δύση πιέζει τον Πούτιν
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία θα πιέσουν σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να διασφαλίσει ότι οι αυτονομιστές στην Ουκρανία θα επιτρέψουν στους ερευνητές ελεύθερη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής της πτήσης MH17 του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, ανακοίνωσε το γραφείο του Γάλλου προέδρου.
«Ο πρόεδρος... μίλησε το πρωί με την κ. Άνγκελα Μέρκελ και τον κ. Ντέιβιντ Κάμερον» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του προέδρου Φρανσουά Ολάντ. «Συμφώνησαν να απαιτήσουν από τον κ. Πούτιν σήμερα να διασφαλίσει ότι οι Ουκρανοί αυτονομιστές θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους στα συνεργεία διάσωσης και στους ερευνητές ελεύθερη και πλήρη πρόσβαση επιτέλους στο σημείο της καταστροφής του MH17 προκειμένου να εκπληρώσουν την αποστολή τους».
«Αν η Ρωσία δεν λάβει αμέσως τα απαραίτητα μέτρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενεργήσει σύμφωνα με το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών που θα συνέλθει την Τρίτη».

Οι φιλορώσοι θα παραδώσουν τα "μαύρα κουτιά"
Μπορεί οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία να ισχυρίζονταν ότι τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους δεν έχουν βρεθεί, ωστόσο η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα και τους φιλορώσους ότι καταστρέφουν στοιχεία ενός «διεθνούς εγκλήματος» από τα συντρίμμια.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Αλεξάντρ Μποροντάι, ενός εκ των ηγετών της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ο οποίος είπε ότι οι φιλορώσοι βρήκαν τελικά τα μαύρα κουτιά της πτήσης MH17, αλλά πως περιμένουν τους ειδικούς να επιβεβαιώσουν τις υποψίες τους.
Έπειτα από τις πληροφορίες, σχετικά με τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών, ένα βίντεο είδε το «φως» της δημοσιότητας, στο οποίο απεικονίζονται διασώστες να μεταφέρουν ένα αντικείμενο, που μοιάζει με καταγραφέα πτήσης.
Ένας από τους άντρες αυτούς δίνει τον καταγραφέα πτήσης σε ένα συνάδελφό του, ενώ στο βίντεο ακούγεται κάποιος να λέει στα ρωσικά: «Βρήκαν τον καταγραφέα πτήσης».
Ο  Μποροντάι δήλωσε ότι έχουν την κατοχή τους τα κουτιά, σε ασφαλή τοποθεσία στο Ντονέτσκ και πως είναι διατεθειμένοι να τα παραδώσουν σε διεθνείς εμπειρογνώμονες, εξηγώντας ότι οι αντάρτες «δεν έχουν ειδικούς για να τα αναλύσουν» και «δεν εμπιστεύονται» τους Ουκρανούς.

Η Μαλαισία ζητά το κουτί
Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε πως η Μαλαισία θα πρέπει να είναι η χώρα η οποία θα πάρει το μαύρο κουτί της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines.
"Ο χειρισμός του μαύρου κουτιού της πτήσης MH17 πρέπει να ακολουθήσει τους διεθνείς κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας", ανέφερε σε μία δήλωση. "Η ανάκτησή του πρέπει να γίνει από τη Μαλαισία ως ιδιοκτήτρια του μαύρου κουτιού".
Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λιόβ Τιόνγκ Λάι και ο υπουργός Εξωτερικών Ανιφάχ Άναν αναχώρησαν σήμερα για το Κίεβο ώστε να διασφαλίσουν ότι μία ομάδα μαλαισιανών ερευνητών θα έχει πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, είπε ο Ραζάκ.

Ρωσία - Δεν ευθύνονται οι αντάρτες για τη συντριβή του Boeing
Τις κατηγορίες των αμερικανών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες οι φιλορώσοι αντάρτες ευθύνονται για τη συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, απέρριψε την Κυριακή η ρωσική κυβέρνηση.
«Οι ανακοινώσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελούν μία απόδειξη της βαθύτατα εξωφρενικής αντίληψης της Ουάσιγκτον για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία» δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ.
Η εφημερίδα Moskovski Komsomolets δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο όπου ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας επιβεβαίωνε ότι οι αντάρτες δε μπορούν να έχουν την εμπειρία και τις τεχνικές ικανότητες που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα τόσο περίπλοκο όπως ο πύραυλος Μπουκ, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι αποτέλεσε το όπλο που προκάλεσε την τραγωδία.
Η εφημερίδα Kommersant προσέθεσε από την πλευρά της ότι οι ζημιές που έχει προκαλέσει ο πύραυλος στο αεροσκάφος είναι όμοιες με εκείνες που είχαν προκληθεί σε ένα ρωσικό αεροσκάφος που είχε πληγεί από λάθος από έναν πύραυλο του ουκρανικού στρατού το 2001, μια τραγωδία που είχε προκαλέσει τον θάνατο 78 επιβατών.
Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ σε μια τηλεοπτική του εμφάνιση σήμερα παρουσίασε έναν κατάλογο με δέκα «απλά» ερωτήματα που απευθύνονται προς την ουκρανική κυβέρνηση, τα οποία είναι, σύμφωνα με εκείνον, απαραίτητα για να ξεκαθαριστεί ποιος έριξε το αεροσκάφος.

Ουκρανία - Οι φιλορώσοι εμποδίζουν τις έρευνες
Εκπρόσωπος του Ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε πως οι φιλορώσοι αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας κάνουν ότι μπορούν για να κρύψουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέρριψαν ένα μαλαισιανό αεροπλάνο.
"Οι τρομοκράτες κάνουν τα πάντα για να κρύψουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή ρωσικών πυραύλων στην κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους", δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σιδηροδρομικοί εργάτες δήλωσαν πως δεκάδες σοροί από το σημείο της συντριβής τοποθετήθηκαν μέσα σε βαγόνια-ψυγεία κατά τη διάρκεια της νύχτας στο σταθμό της πόλης Τορέζ σε απόσταση 15 χλμ. από το σημείο της συντριβής.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι παρατηρητές του οργανισμού ενημερώθηκαν ότι 169 σοροί που μεταφέρθηκαν από το σημείο της συντριβής του αεροπλάνου τοποθετήθηκαν σε ένα τρένο-ψυγείο εν αναμονή της άφιξης των διεθνών εμπειρογνωμόνων.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διαβεβαίωση δόθηκε στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ στον σταθμό της Τορέζ, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Μίκαελ Μποκιούρκιβ σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από το σημείο της συντριβής, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο. Ερωτηθείς για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το τρένο αναχώρησε για το Ντονέτσκ, είπε πως δεν γνωρίζει αν έχει αναχωρήσει ήδη από την Τορέζ.

Κυανόκρανους στην Ουκρανία ζητά το γερμανικό CDU
Την αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ στην Ουκρανία ζητά ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών χριστιανοδημοκρατών (CDU) και ειδικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Αντρέας Σόκενχοφ. Το γεγονός ότι έχει δώσει πάνω σε αυτό το ζήτημα σειρά συνεντεύξεων σε διάφορα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πρότασή τους υπέρ της αποστολής κυανοκράνων έχει τη στήριξη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η αναγκαιότητα της αποστολής δυνάμεων του ΟΗΕ αιτιολογείται από τον Αντρέα Σόκενχοφ με το γεγονός ότι δεν τηρείται η εκεχειρία και ότι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ στην Ανατολική Ουκρανία δεν είναι σε θέση να την επιβάλουν επειδή έχουν μόνο την ιδιότητα του παρατηρητή. Αντιθέτως, οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ θα είχαν το στάτους του επιτηρητή της κατάπαυσης του πυρός. Ο κ. Σόκενχοφ δεν απέκλεισε σε μια τέτοια διεθνή στρατιωτική αποστολή να συμμετέχει και η Γερμανία: «Εάν γινόταν μια τέτοιου είδους αποστολή, θα ζητούνταν και η συνδρομή του Βερολίνου», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Η μοιραία πτήση
Το αεροσκάφος ήταν ένα Boeing 777-200ΕR. H ΙΑΤΑ αναφέρει ότι η πορεία που θα ακολουθούσε το αεροσκάφος περνούσε μεν πάνω από τις «θερμές» περιοχές της Ουκρανίας, αλλά δεν ήταν απαγορευμένη για πτήσεις.
Το αεροπλάνο πετούσε κανονικά σε ύψος περίπου 33.000 ποδιών, υψηλότερα δηλαδή από τη ζώνη την οποία οι ουκρανικές αρχές έχουν αποκλείσει ως επικίνδυνη.
Η τελευταία επαφή καταγράφηκε στις 16:15 στην περιοχή πάνω από το Ντονέτσκ, ελάχιστα χιλιόμετρα ανατολικά του.
Το σκάφος διαλύθηκε στον αέρα και τα συντρίμμια του διασκορπίστηκαν σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων στο έδαφος.
Οι πιλότοι του αεροσκάφους της Malaysian Airlines είχαν υποβάλλει ένα σχέδιο πτήσης με το οποίο ζητούσαν να πετάξουν στα 35.000 πόδια (10.674 μέτρα) στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, αλλά η ουκρανική υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας τους έδωσε οδηγία να πετάξουν στα 33.000 πόδια (10.065 μέτρα) μόλις εισήλθαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, όπως γνωστοποίησε σήμερα η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης πως θα καταβάλλει στις οικογένειες των θυμάτων 5.000 ευρώ για να καλύψουν τα πρώτα έξοδά τους.
Η Malaysian Airlines σκοπεύει να αναλάβει τη μεταφορά των οικογενειών των θυμάτων στον τόπο που κατέπεσε το αεροπλάνο της στην ανατολική Ουκρανία.

Η πτήση χτυπήθηκε από αντιαεροπορικούς πυραύλους

Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις εξετάζοντας τα ευρήματα του μοιραίου Boeing, επιβεβαίωσαν πως κατερρίφθη εξαιτίας αντιαεροπορικών πυραύλων, αδυνατώντας ωστόσο, να εντοπίσουν τον υπεύθυνο της τραγωδίας.
Νωρίτερα, η Ρωσία έσπευσε να διαμηνύσει πως δεν φέρει καμία ευθύνη για την συντριβή του αεροπλάνου. «Η πολιτική της ουκρανικής κυβέρνησης ευθύνεται για την πτώση» φέρεται να τονίζει ο V. Putin, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες.
Ανάλογα βέβαια, έπραξε και η ουκρανική κυβέρνηση, η οποία επέρριψε την ευθύνη τους ρωσόφιλους. 
«Η πτήση κατερρίφθη από πυραύλους εδάφους - αέρος, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τις θέσεις των ρωσόφιλων ανταρτών» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Mάλιστα, η κυβέρνηση του Κιέβου κατηγορεί ευθέως τους Ρώσους για άμεση εμπλοκή στην τραγωδία, επικαλούμενη μάλιστα,  υποκλαπείσα συνομιλία δύο Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων. «O ουκρανικός στρατός δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για την κατάρριψη του αεροπλάνου. Πιθανή η κατάρριψη από τους αντάρτες» διαμήνυσε νωρίτερα, ο Ουκρανός Πρόεδρος, P. Poroshenko.
Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές από την πλευρά τους, τονίζουν πως στρατιωτικό αεροσκάφος της Ουκρανίας ευθύνεται για τη συντριβή του μαλαισιανού Boeing. "Εμείς καταρρίψαμε το ουκρανικό σκάφος, που ευθύνεται για την σημερινή τραγωδία" αναφέρουν οι επικεφαλής των ανταρτών.











Στον απόηχο της τραγωδίας, δεκάδες αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Air France, εξέδωσαν ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία καθιστούν γνωστό πως εφεξής θα αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας.





Η πτήση MH17 πραγματοποιούσε τη διαδρομή Άμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ. Η συντριβή πραγματοποιήθηκε στην περιοχή, όπου τους τελευταίους τρεις μήνες εξελίσσονται οι εχθροπραξίες μεταξύ ουκρανικών στρατευμάτων και ρωσόφωνων αυτονομιστών.
Σύμφωνα με τη μαλαισιανή αεροπορική εταιρεία, η λίστα των θυμάτων είναι η εξής:

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης