Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ τα δάνεια των τραπεζών στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης – Εκφράζεται δυσαρέσκεια, σε δυσμενή θέση στα stress tests

Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ τα δάνεια των τραπεζών στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης – Εκφράζεται δυσαρέσκεια, σε δυσμενή θέση στα stress tests
Οι τράπεζες θα πιέσουν προς την κατεύθυνση δομικής εξυγίανσης των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα...
Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ έχουν βρεθεί τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης οι ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες η ΕΚΤ μετά μάλιστα από ενημερώσεις που είχε από….έλληνες παράγοντες, διέγνωσε ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα χρηματοδοτούνται χωρίς κριτήρια ή με όρους όπου δεν συνάδουν με την πιστοληπτική ικανότητα των εταιριών αυτών.
Με βάση τις ίδιες πηγές τα δάνεια προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα τύχουν δυσμενούς μεταχείρισης στα stress tests της ΕΚΤ που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2014.
Προκαλεί αλγεινή εντύπωση πάντως που η ΕΚΤ….αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα των δανείων που έχουν συνάψει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης έχουν λάβει περίπου 700 εκατ ευρώ δάνεια.
Ενδεικτικά αναφέρονται ο Πήγασος συνολικός δανεισμός 184,2 εκατ εκ των οποίων 158 εκατ βραχυπρόθεσμος δανεισμός και 10,5 εκατ μακροπρόθεσμος δανεισμός (το ομολογιακό της Alpha bank που λήγει 28/8/2020 και θα αποπληρωθούν 16 εκατ στην λήξη).
Ο ΔΟΛ διαθέτει 208 εκατ ευρώ δάνεια εκ των οποίων 155 εκατ βραχυπρόθεσμα δάνεια και 51 εκατ μακροπρόθεσμος δανεισμός και προβλέψεις.
Ο όμιλος της Καθημερινής έχει αντλήσει μέσω τραπεζικού δανεισμού 140 εκατ εκ των οποίων 77 εκατ βραχυπρόθεσμος δανεισμός και 63,5 εκατ μακροπρόθεσμος και προβλέψεις.
Οι ελληνικές τράπεζες εύλογα έχουν διατηρήσει δεσμούς με τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ωστόσο τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι «ο κλάδος των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, χρηματοοικονομικά νοσεί.
Οι εταιρίες είναι υπερδανεισμένες, δεν παράγουν κέρδη, χρωστάνε πολλά λεφτά ενώ έχουν προβλήματα λόγω κρίσης και με τους προμηθευτές.
Οι συγχωνεύσεις θα ήταν λύση στην λογική μείωσης του κόστους και αύξησης των εσόδων λόγω συνεργειών.
Ο δανεισμός επίσης πρέπει να μειωθεί.
Το 50% των δανείων πρακτικά έχουν προβλήματα είτε εγγυήσεων είτε στρατηγικά θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και οι τράπεζες αν χρειαστεί θα πιέσουν ώστε να αναδιαρθρωθεί ο κλάδος των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα».

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης