Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε ομηρία πολιτικού εκβιασμού οι ελληνικές τράπεζες – Βασικό σενάριο νέα κεφάλαια 4-5 δισ. – Γιατί θα είναι υποχρεωτικές οι ΑΜΚ;

Σε ομηρία πολιτικού εκβιασμού οι ελληνικές τράπεζες – Βασικό σενάριο νέα κεφάλαια 4-5 δισ. – Γιατί θα είναι υποχρεωτικές οι ΑΜΚ;
Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια όχι μόνο για να καλύψουν τα stress tests….αλλά και για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία
Σε καθεστώς ομηρίας και ωμού πολιτικού εκβιασμού βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες και η Ελλάδα.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα stress tests της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν τέλη Οκτωβρίου του 2014 θα στηριχθούν σε τεχνοοικονομικά μοντέλα κατά ένα ποσοστό αλλά κυρίως θα εξαρτηθούν από πολιτικές παραμέτρους.
Η Ελλάδα και οι τράπεζες αποτελούν θύμα πολιτικών εκβιασμών της Τρόικα.
Αν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί την Γερμανική πρόταση να χορηγηθεί και τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα δηλαδή ένα τρίτο μνημόνιο 10-12 δισεκ. ευρώ και υιοθετήσει μια στρατηγική κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού με ίδια μέσα είναι πολύ πιθανό, τα stress tests να έχουν τον χαρακτήρα τιμωρίας για τις ελληνικές τράπεζες.
Σε αυτή την περίπτωση που αποφασιστεί η τιμωρία της Ελλάδος μέσω των τραπεζών, ώστε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση στην κάλυψη χρηματοδοτικού κενού μέσω τρίτου μνημονίου, τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες θα μπορούσαν να φθάσουν τα 6 ή 7 ή και 8 δισεκ. ευρώ.
Αν η Ελλάδα αποδεχθεί τρίτο πακέτο στήριξης με τεράστιες πολιτικές παρενέργειες καθώς η Ελλάδα αντί να αποδεσμεύεται από τα μνημόνια θα υπογράψει νέο μνημόνιο, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα είναι 1,8 με 2 δισεκ.
Συγκεκριμένα
για την Εθνική προσδιορίζει 750 εκατ
για την Alpha 200 εκατ
για την Πειραιώς 250 εκατ και
για την Eurobank 750 εκατ ευρώ.
Δηλαδή η Ελλάδα και οι τράπεζες βρίσκονται σε ομηρία, δέχονται ένα ωμό πολιτικό εκβιασμό και αποδεικνύεται ότι η χώρα και οι τράπεζες  είναι παγιδευμένες σε επικίνδυνα πολιτικά γρανάζια της Ευρώπης που θέλουν να κρατούν σε ομηρία την ελληνική οικονομία μέσω των τραπεζών.
Ας δούμε τα δεδομένα όμως.
Η κυβέρνηση αν υπογράψει τρίτο μνημόνιο θα καταρρεύσει πολιτικά, θα ήταν πολιτική αυτοκτονία η υπογραφή τρίτου μνημονίου για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Αν δεν υπογράψει θα υποστεί τις συνέπειες στις τράπεζες καθώς θα κληθούν να καλύψουν πολύ μεγάλες κεφαλαιακές ζημίες.
Μια μέση λύση θα ήταν ένας συμβιβασμός αλλά για να επιτευχθεί ο συμβιβασμός απαιτείται σκληρή και αποτελεσματική διαπραγμάτευση.
Σε αυτή την περίπτωση οι κεφαλαιακές ανάγκες θα καθοριστούν στα 4 με 5 δισεκ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες που θα μπορούσαν να κατανεμηθούν ως εξής
Εθνική 1,5-1,6 δισεκ.
Πειραιώς 700 εκατ
Alpha 500 εκατ
Eurobank 1,5-1,7 δισεκ. ευρώ.

Πρώτο συμπέρασμα

Είναι 100% σίγουρο ότι θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες πρόσθετα κεφάλαια.
Αυτό είναι όχι απλή υπόθεση εργασίας.
Είναι δεδομένο.
Το θέμα είναι πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν.
Το καλό σενάριο είναι 1,8 με 2 δισεκ.
Το κακό σενάριο 6 ή 7 δισεκ.
Το βασικό σενάριο πάντως προσδιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες σε 4 με 5 δισεκ.

Δεύτερο συμπέρασμα

Ακόμη και στην ιδανική περίπτωση που οι τράπεζες δεν επωμιστούν κεφαλαιακές ζημίες από τα stress tests πάλι θα χρειαστούν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Γιατί;
Ας υποθέσουμε ότι μια τράπεζα από 15% core tier 1 υποχωρεί στο 9% μετά τα stress tests.
Η τράπεζα αυτή περνάει τα stress tests.
Για να μπορέσει να υλοποιήσει το business plan μια τράπεζα θα χρειαστεί κεφάλαια και με χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας δεν θα μπορέσει να το υλοποιήσει άρα εκ των πραγμάτων θα οδηγηθεί σε νέα αύξηση κεφαλαίου.

Τρίτο συμπέρασμα

Προφανώς μεταξύ της υποχρεωτικής αύξησης κεφαλαίου και της σχεδιασμένης αύξησης κεφαλαίου όποτε κριθεί σκόπιμο από την τράπεζα, όλοι θα προτιμήσουν την σχεδιασμένη αύξηση κεφαλαίου.
Υπάρχει όμως σοβαρός κίνδυνος οι τράπεζες να μην έχουν το πλεονέκτημα της επιλογής καθώς Ελλάδα και τράπεζες εκβιάζονται πολιτικά από την Τρόικα και την Γερμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης