Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το παράδοξο – Οι τράπεζες που δεν τιμώρησαν τους μετόχους τους (Alpha και Πειραιώς)….τιμωρούνται από την αγορά – Τι συμβαίνει;

Το παράδοξο – Οι τράπεζες που δεν τιμώρησαν τους μετόχους τους (Alpha και Πειραιώς)….τιμωρούνται από την αγορά – Τι συμβαίνει;
Alpha bank και Πειραιώς διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο με discount....και αιτία είναι οι τιμές των ΑΜΚ του 2014
Για τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2014, έχουμε αναφερθεί εκτενώς.
Οι τράπεζες που δεν τιμώρησαν τους παλαιούς μετόχους τους δηλαδή μόνο Πειραιώς και Alpha bank και επέλεξαν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου με μικρά έως ασήμαντα discount σε σχέση με τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2013….έχουν τιμωρηθεί από την αγορά.
Αντιθέτως οι τράπεζες που τιμώρησαν τους μετόχους τους όπως η Εθνική και η Eurobank επιλέγοντας στρατηγικές μεγάλων discount για τις τιμές των ΑΜΚ του 2014 σε σχέση με το 2013…εμφανίζουν καλύτερη χρηματιστηριακή εικόνα.
Είναι προφανές ότι Alpha και Πειραιώς επέλεξαν μια λύση στην υλοποίηση των αυξήσεων κεφαλαίου που δεν θα προκαλούσε δραματικό dilution στους παλαιούς μετόχους και ταυτόχρονα θα περνούσε το μήνυμα…της διασφάλισης των συμφερόντων των ιδιωτών μετόχων.
Βέβαια πρέπει να αναφερθεί ότι στο θέμα αυτό το ΤΧΣ δεν βοήθησε την Πειραιώς και Alpha bank, σε σχέση με την Εθνική και Eurobank όπου επέτρεψε, να υλοποιηθούν ΑΜΚ με μεγάλα discount.
Το μοντέλο αυτό ενώ εκ πρώτης όψεως είναι το ορθολογικό δεν επιβραβεύεται από την αγορά.
Έτσι με αφορμή την πτώση στο χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, η Πειραιώς και η Alpha bank διαπραγματεύονται με discount έναντι των τιμών αυξήσεων κεφαλαίου του 2014 έως -14%.
Το ερώτημα είναι πως θα αποκατασταθεί αυτό το παράδοξο και ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί ….είναι νέες αυξήσεις κεφαλαίου που θα επιτρέψουν σε όλες τις τράπεζες να επανακαθορίσουν τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.
Οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα μπορούσαν να υλοποιηθούν είτε στο εγγύς είτε στο απώτερο μέλλον....
Ίσως τα stress tests να αποτελέσουν αφορμή ή αιτία ώστε ορισμένες στρεβλώσεις να αποκατασταθούν και μεταξύ αυτών και ο τρόπος αποτίμησης των τραπεζών.
Η αποτίμηση των τραπεζών στο χρηματιστήριο δεν είναι ισότιμη καθώς οι τράπεζες που επέλεξαν μεγάλα discount επωφελούνται έναντι αυτών που κινήθηκαν με την λογική διασφάλισης των μετόχων τους….τιμωρούνται από τις αγορές.


Τιμές αυξήσεων κεφαλαίου ελληνικών τραπεζών

Ποσά σε ευρώ


Τράπεζες

ΑΜΚ 2013

ΑΜΚ 2014

Πιθανές ΑΜΚ 2014

Διαφορά τρέχουσας τιμής με τιμή ΑΜΚ 2014 *

Εθνική

4,29

2,2

1,7 -1,8

+9,5%

Πειραιώς

1,71

1,70

1,1-1,2

-14%

Alpha

0,44

0,65

0,48

-4,7%

Eurobank

1,54

0,31

0,31 ή RS

+11%

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

* Τιμές 22 Ιουλίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης