Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέφτουν οι τόνοι στο εσωτερικό της κυβέρνησης - Σαμαράς: Να σταματήσει η πολυφωνία - Βενιζέλος: Όλα καλά, όλα υπό έλεγχο

tags :
Πέφτουν οι τόνοι στο εσωτερικό της κυβέρνησης - Σαμαράς: Να σταματήσει η πολυφωνία - Βενιζέλος: Όλα καλά, όλα υπό έλεγχο
Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου
(upd3) Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση διάρκειας 1,5 ώρας που είχαν σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος στον απόηχο της σκληρής κόντρας του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση και τις απολύσεις στο Δημόσιο.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όλα καλά, όλα είναι υπό έλεγχο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των ενδοκυβερνητικών τριγμών αναφορικά με την τήρηση των προαπαιτούμενων για τη δόση ύψους 1 δις ευρώ τέθηκε επί τάπητος, με τις δύο πλευρές να επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα, λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα της κοινωνίας.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο πρωθυπουργός φέρεται να επεσήμανε πως πρέπει να σταματήσει η εικόνα της πολυφωνίας που στέλνει αντιφατικά μηνύματα προς τα έξω και δημιουργεί προβλήματα στο κυβερνητικό έργο, ενώ ο κ.Βενιζέλος φέρεται να υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στρατηγική αμφιταλαντεύσεων και ότι έχει στηρίξει όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Σχετικά πάντως με το ζήτημα της αξιολόγησης στο Δημόσιο, θέμα για το οποίο άλλωστε ανέκυψε και όλο αυτό το κλίμα έντασης, οι Σαμαράς και Βενιζέλος φέρεται να συμφώνησαν πως το θέμα θα λυθεί εγκαίρως.
Πέραν του ζητήματος της αξιολόγησης στο Δημόσιο ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρονται να συζήτησαν μεταξύ άλλων για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα για την έγκριση της επόμενης δόσης, τη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει της διαπραγμάτευσης για το χρέος καθώς και το θέμα του Έλληνα επιτρόπου που θα πρέπει να έχει λήξει έως τα τέλη του μήνα.

Το ιστορικό της νέας μίνι κρίσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης
Σημειώνεται πως η νέα εσωκομματική κρίση προέκυψε όταν το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε για ακόμα μια φορά να υψώσει τους τόνους και να διαφοροποιηθεί από τη γραμμή της ΝΔ τόσο για τη διαδικασία της αξιολόγησης όσο και για τη σκοπιμότητα ολοκλήρωσης των απολύσεων.
Το «μέτωπο» άνοιμε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει, επικρίνοντας εμμέσως τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τους χειρισμούς του κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το καλοκαίρι του 2011, όταν ο κ. Βενιζέλος ήταν υπουργός Οικονομικών.
«Η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Οι απολύσεις του 2013 και του 2014 είναι ανειλημμένη δέσμευση. Η ιστορία λέει ότι όσες φορές προσπαθήσαμε να αναδιαπραγματευτούμε και επιχειρήσαμε να θέσουμε τέτοια θέματα στην τρόικα σπάσαμε τα μούτρα μας. Πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει» ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Μητσοτάκης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει «όψιμο διαπραγματευτή» τον κ. Μητσοτάκη, από τον οποίο ζητά «να μην κουνάει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ».
Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ του ζητά εμμέσως να αναθεωρήσει τις απόψεις του για τον τρόπο που επιχειρεί την αξιολόγηση.
«Ο καλός πολιτικός δεν είναι ο πολιτικός που οδηγεί με τις επιλογές του σε αδιέξοδα και υπονομεύει το αναγκαίο μέτρο της αξιολόγησης, αλλά αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του και τα αναθεωρεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιτίθεται και στη ΝΔ, αναφέροντας ότι η τότε αξιωματική αντιπολίτευση «πέρναγε την αντιμνημονιακή φάση της τζάμπα μαγκιάς και σχεδίαζε Ζάππεια με ανύπαρκτα ισοδύναμα».
Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι το ΕΕΤΗΔΕ δεν το κατάργησε η υπό τον κ. Σαμαρά κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του 2012 και, όπως σημειώνει, μάλιστα βουλευτές της ΝΔ, πρόσφατα, ζήτησαν την επαναφορά του, χαρακτηρίζοντάς τον «δίκαιο φόρο».
Υπό αυτό το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα και δεδομένου ότι έως το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα της αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν αποκλείεται να έχει μια νέα συνάντηση αύριο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στόχος όχι μόνο να κλείσει η εν λόγω εκκρεμότητα αλλά και να συμφωνηθεί μια σχετική αυτοσυγκράτηση για να μην εκπέμπεται αυτή η πολυφωνία – διχογνωμία από την κυβέρνηση.

Μητσοτάκης (υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης) – Όταν συγκυβερνούν δύο κόμματα που ήταν παραδοσιακοί πολιτικοί εχθροί θα υπάρχουν εντάσεις
Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της σφοδρής πολιτικής του αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ.
Σε δηλώσεις του στο Βήμα Fm ο υπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως «όταν συγκυβερνούν δύο κόμματα που ήταν παραδοσιακοί πολιτικοί εχθροί, θα υπάρχουν εντάσεις».
«Αρκεί να είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε δεσμευθεί» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει πως ο νόμος που αφορά στην αξιολόγηση, ψηφίστηκε πριν από τρεις μήνες και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα.
«Από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφίζεται πρέπει να εφαρμόζεται» τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπογραμμίζοντας πως η αξιολόγηση δεν προβλέπει δυσμενείς συνέπειες στους εργαζόμενους σε επίπεδο απόλυσης ή διαθεσιμότητας ή μείωσης μισθού.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των απολύσεων 6.500 δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο κύκλος των απολύσεων, που είχε συμφωνηθεί το 2012 και επικαιροποιήθηκε το Μάιο του 2013 από την τρικομματική κυβέρνηση, κλείνει στο τέλος του 2014, ενώ ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο – και αναφερόμενος στις αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι «φαινόμενα παρανομίας και ανομίας δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά επί δικής μου υπουργίας».
Κληθείς να αναφερθεί στις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι η μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι η φορολογία, σχολιάζοντας πως «η υπαναχώρηση από τα ψηφισμένα μέτρα μέχρι στιγμής δεν μας έχει βγει σε καλό»
Σχετικά με το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι δεν βλέπει ένα τέτοιο σενάριο.
«Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει μια ετερόκλητη πολιτική συμμαχία, με τη συμμετοχή και της Χρυσής Αυγής, για να μπλοκάρει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτιμώ ότι θα πέσει στο κενό. Είναι μέγιστο θεσμικό ατόπημα για ένα κόμμα να λέει ότι «εγώ θα καταψηφίσω όποιο πρόσωπο και αν προτείνετε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, αναφέροντας πως η οικονομία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, ειδικά σε μία εποχή που δείχνει δειλά σημάδια ανάκαμψης.

(πρώτη ενημέρωση 23 Ιουλίου 09:05)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης